ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών και ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπερθεματίζουν την πρόταση εξαγοράς της ΕΧΑΕ από το Εuronext, ένα deal το οποίο διακριτικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες παρακολουθεί και το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιάννος Κοντόπουλος ξαναχτυπά!
Με διάθεση, προφανώς να τινάξει στον αέρα την συμφωνία με έναν χρηματιστηριακό κολοσσό παγκοσμίου επιπέδου που έχει υπό την ομπρέλα του επτά αγορές και 2 χιλιάδες εισηγμένες και συνολική κεφαλαιοποίηση 6,6 τρισ. Ευρώ, στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΧΑΕ, τα μασάει.
Μάλλον το Euronext τους έπιασε στον ύπνο, Χατζηνικολάου και Κοντόπουλο με τις παχυλές αποδοχές, κινδυνεύοντας το Χ.Α. να χάσει την πρώτη σοβαρή πρόταση απορρόφησής του από τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό φορέα.
Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΧΑΕ και μάλλον θα επανέλθει για να συζητήσει επί της ουσίας την απόκτηση εξαγοράς της ΕΧΑΕ στο 100% με τίμημα στα 6,90 ευρώ ή 416 εκατ. Ευρώ (στα 363,1 εκατ. Ευρώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση με την τιμή στα 6,03 ευρώ).
Η απάντηση της ΕΧΑΕ στην πανηγυρική ανακοίνωση του Euronext και βεβαίως την ανακοίνωση του Κυριάκου Πιερρακάκη που είναι ζήτημα αν έχει συναντηθεί με τον κ. Κοντόπουλο έστω και σε… συνέδριο του Τσομόκου, ήταν η εξής περιφρονητική:
«Την 1η Ιουλίου 2025, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών) έλαβε μια αυτόκλητη, μη δεσμευτική και υπό όρους πρόταση εξαγοράς με ανταλλαγή μετοχών από την Euronext.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τους συμβούλους του, αξιολογεί την πρόταση από στρατηγική και οικονομική σκοπιά. Επί του παρόντος, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει προβεί σε συζητήσεις με την Euronext και θα ανταποκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».
Άρα ο κ. Κοντόπουλος όταν υιοθετεί λέξεις τύπου «αυτόκλητη» ή φράσεις, «υπό όρους πρόταση εξαγοράς», δεν φαίνεται ότι είναι φιλικά διακείμενος σε κάτι τέτοιο.
Όπως επίσης, δείχνει ότι ξαφνιάστηκε.
Μαζεύουν μετοχές εδώ και δύο χρόνια!
Οι πληροφορίες από διαχειριστές αναφέρουν ότι το μάζεμα στην ΕΧΑΕ υπήρχε και συνεχιζόταν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια μεταξύ 4 και 6 ευρώ.
Η ΕΧΑΕ τα τελευταία χρόνια, με τα συνεχόμενα black outs, την εσωστρέφεια της αγοράς, χωρίς νέες εισαγωγές ή χωρίς μοντέλο λειτουργίας, όπως η αγορά της Κύπρου και του Ισραήλ με αθρόες εισαγωγές νεοφυών επιχειρήσεων, βρέθηκε πάνω στον… κεραυνό και στην κεφαλαιοποίηση των 127 δις. Ευρώ λόγω χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς.
Η αγορά μας αν εξαγοραστεί από το Euronext θα περάσει ως αναδυόμενη, αφού προς το παρόν βρίσκεται σε watch και μπορεί να αλλάξει κάτι τον Σεπτέμβριο που τη σχετική απόφαση λαμβάνει ο FTSE.
Πλέον μια νέα σελίδα φαίνεται πως ξεδιπλώνεται στον χάρτη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους και πολυεθνικούς χρηματιστηριακούς ομίλους στον κόσμο, στρέφει για ακόμη μία φορά το βλέμμα του προς το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Κι αυτό γιατί έχει προηγηθεί παρόμοια κίνηση κατά το παρελθόν.
Παρίσι
Με έδρα το Παρίσι και διοικητικό επικεφαλής από το 2015 τον Στεφάν Μπουζνά, το Euronext αποτελεί σήμερα έναν ενιαίο μηχανισμό διαπραγμάτευσης για τις αγορές της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας. Είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, ενώ η εκκαθάριση των συναλλαγών διεκπεραιώνεται από τη Ρώμη. Στο ταμπλό του διαπραγματεύονται μετοχές περίπου 2.000 εταιρειών, με συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 6,6 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Απέναντί του, το ελληνικό χρηματιστήριο: 149 χρόνια ιστορίας, εισηγμένο ως ΕΧΑΕ, με κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Μικρό σε μέγεθος, αλλά γεωπολιτικά στρατηγικό και επανειλημμένα στο στόχαστρο εξαγορών. Μεταξύ αυτών και από τον ίδιο τον Euronext, ο οποίος στο παρελθόν επιχείρησε – δίχως επιτυχία – να προσεγγίσει το ΧΑ, μαζί με το ελβετικό και το ισραηλινό χρηματιστήριο που επίσης είχαν δείξει ενδιαφέρον κατά καιρούς.
Ο Euronext δεν είναι ένας τυχαίος οργανισμός. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαχειριστή εισηγμένων ομολόγων παγκοσμίως, ενώ προσφέρει και πλήθος τεχνολογικών υπηρεσιών σε τρίτους. Διαχειρίζεται τρεις διακριτές αγορές – την κύρια ρυθμιζόμενη, την Euronext Growth και την Euronext Access – εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Euronext Paris αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ομίλου.
Από ηλεκτρική ενέργεια μέχρι… ψάρια
Ο όμιλος δραστηριοποιείται και σε ειδικές αγορές: από την ηλεκτρική ενέργεια μέσω της Nord Pool, μέχρι τα αλιεύματα και τα αγροτικά προϊόντα.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες post-trade εκτελούνται από την Euronext Clearing και την Euronext Securities, με έδρα τη Ρώμη και παρουσία σε όλη την ήπειρο.
Η εξαγορά της Borsa Italiana ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη θέση της Euronext στην αγορά ομολόγων και σταθερού εισοδήματος, προσθέτοντας τους κόμβους MTS και Monte Titoli στο χαρτοφυλάκιό της.
Στο ιστορικό της, βρίσκει κανείς ρίζες που φτάνουν πίσω στον Μεσαίωνα – στη Μπριζ (1285), την Αμβέρσα (1485) και το Άμστερνταμ (1602), ενώ η ίδρυσή της στη σημερινή μορφή πραγματοποιήθηκε το 2000, ως προϊόν συγχώνευσης των χρηματιστηρίων Άμστερνταμ, Παρισιού και Βρυξελλών.
Η ίδρυση του Euronext συνέπεσε με την καθιέρωση του ευρώ και την προσπάθεια ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Μετά την εξαγορά της NYSE Euronext από την Intercontinental Exchange (ICE), το 2014, το Euronext αποσχίστηκε και ακολούθησε ανεξάρτητη πορεία.
Πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2023, προχώρησε στη σύσταση της EuroCTP, μιας κοινοπραξίας με 13 άλλα χρηματιστήρια, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πρόσβασης στα δεδομένα των χρηματαγορών.
Πιερρακάκης
Κι ενώ ο κ. Κοντόπουλος κρατάει… πισινή, το υπουργείο Οικονομικών και Κυριάκος Πιερρακάκης αντιμετωπίζουν θετικά τη συμφωνία! Μεταξύ άλλων, επεσήμαινε χθες πως, «το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας. Δέκα χρόνια ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ιστορία σχεδόν 150 ετών, αποτελεί θεσμό-ορόσημο για την ελληνική οικονομία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, έχει ταυτιστεί με την ιστορία της χώρας- από τη βιομηχανοποίηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μέχρι τη διαχείριση κρίσεων και τη σημερινή δυναμική πορεία ανάκαμψης και μετασχηματισμού».
Aναλυτικότερα, η πρόταση του Euronext έχει ως εξής:
Η Euronext, λαμβάνοντας υπόψη σημερινά δημοσιεύματα, επιβεβαιώνει ότι έχει εισέλθει σε συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ («ΕΧΑΕ»), διαχειριστή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σχετικά με ενδεχόμενη προσφορά για την απόκτηση έως και του 100% των μετοχών της ΕΧΑΕ.
Η πρόταση θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετοχών, αποτιμώντας την ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή και οδηγώντας σε σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε νέα μετοχή της Euronext. Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η ενδεχόμενη πρόταση θα αποτιμήσει το σύνολο του εκδοθέντος και προς έκδοση κοινού μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ [1] στα 399 εκατ. ευρώ σε πλήρως αραιωμένη βάση. Η υποβολή της προσφοράς υπόκειται στην ολοκλήρωση ελέγχων δέουσας επιμέλειας (due diligence).
Ως ο κορυφαίος πανευρωπαϊκός φορέας χρηματιστηριακών αγορών, η Euronext αποτελεί τη βάση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), στο πλαίσιο της αυξανόμενης ανάγκης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ενδεχόμενη συνεργασία με την ΕΧΑΕ θα συνέβαλε στην υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου της Euronext για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνέργειας. Ο ενοποιημένος Όμιλος θα προωθούσε την εναρμόνιση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών με τη χρήση ενιαίας τεχνολογίας για συναλλαγές και μετα-συναλλαγές και κοινό διασυνοριακό πλαίσιο εκκαθάρισης.
Η Euronext συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ευρώπη. Διαχειρίζεται περίπου το 25% της συνολικής δραστηριότητας διαπραγμάτευσης μετοχών (cash equity trading) στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα όπως είναι το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Λισαβόνα, το Μιλάνο, το Όσλο και το Παρίσι.
Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να ενταχθούν σε ένα δίκτυο άνω των 1.800 εισηγμένων εταιρειών με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6 τρισ. ευρώ. Η αποδεδειγμένη εμπειρία της Euronext στην ενσωμάτωση υποδομών για τις κεφαλαιαγορές αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ελκυστικότητας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς διεθνώς καθώς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας του ενοποιημένου Ομίλου.
Το ενδιαφέρον της Euronext για την ΕΧΑΕ αντικατοπτρίζει την ισχυρή εμπιστοσύνη της Euronext στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και στην αναπτυξιακή προοπτική από την περαιτέρω ενσωμάτωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν είναι βέβαιο ότι η διαδικασία θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία ή συναλλαγή ούτε έχει υποβληθεί σχετική προσφορά. Η Euronext επιβεβαιώνει ότι θα τηρήσει την πολιτική της όσον αφορά θέματα οικονομικής πειθαρχίας και επενδυτικών κριτηρίων σύμφωνα με το στρατηγικό της σχέδιο. Η Euronext θα ανακοινώσει τυχόν σημαντικές πληροφορίες σε εύθετο χρόνο.
[1] Με βάση το συνολικό αριθμό μετοχών στις 30 Μαρτίου 2025 που ανέρχεται σε 57.850.000, εξαιρουμένου του αριθμού ιδίων μετοχών που ανέρχεται σε 2.498.000.
Διαβάστε επίσης:
Euronext: Ποιος είναι ο όμιλος που θέλει να εξαγοράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΕΗ: Καταβολή €5,03 εκατ. στην κυβέρνηση λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας
- Lamda Development: Πρόωρη εξόφληση ομολογιακού στις 14 Ιουλίου – Καταβολή 1.033,76€ ανά τίτλο
- Τραμπ: Ανακοίνωσε Εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ – Δασμοί 20% και 40%, μηδενικοί δασμοί για τις ΗΠΑ
- Χρηματιστήριο: Η αγορά προεξοφλεί ανώτερη τιμή στη δημόσια πρόταση του Euronext προς την ΕΧΑΕ
