Περνώντας από βασίλισσα σε βασίλισσα, διασχίζοντας αιώνες και μεγάλα ιστορικά γεγονότα αυτό το τεράστιο ροζ διαμάντι που κατά την παράδοση ανήκε στην Μαρία Αντουανέτα, αλλά σίγουρα στην κόρη της, βγαίνει σε δημοπρασία για πολύ λίγους.

Γιατί στα 3 έως 5 εκατομμύρια δολάρια έχει προσδιορισθεί η εκτίμησή του από τον οίκο Christie’s στην Νέα Υόρκη όπου πρόκειται να προσφερθεί στις 17 Ιουνίου. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας άλλωστε επί δεκαετίες, το ιστορικό βασιλικό διαμάντι του 18ου αιώνα έχει μετατραπεί από τον διάσημο κοσμηματοπώλη JAR σε ένα σύγχρονο αριστούργημα.

1

Το χρώμα του δαχτυλιδιού φανταχτερό, τα 10,38 καράτια του ηχηρά και το δέσιμό του εντυπωσιακό με επιπλέον στρογγυλά διαμάντια σε μαυρισμένη πλατίνα, χώρια η βασιλική του προέλευση.

«Έχει όλα όσα θα θέλετε σε ένα κόσμημα», όπως δηλώνει ο διεθνής επικεφαλής κοσμημάτων του οίκου, Ραούλ Καντάκια. Διευκρινίζοντας ότι «Η πέτρα προέρχεται πιθανώς από την φημισμένη για την παραγωγή διαμαντιών ινδική περιοχή Γκολκόντα και έχει πολλές αποχρώσεις απαλών χρωμάτων από το ροζ ως το μωβ ανάλογα με την γωνία, που το βλέπει κανείς».

Η διαδοχή

Σύμφωνα με την παράδοση, η Μαρία Αντουανέτα είχε εμπιστευθεί τα κοσμήματά της στον πιστό της κομμωτή πριν από την αποτυχημένη απόδρασή της από το Παρίσι το 1791. Πολλά από αυτά τα κοσμήματα αργότερα πέρασαν στην κόρη της Μαρία-Θηρεσία, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι και το συγκεκριμένο διαμάντι βρισκόταν ανάμεσα στον βασιλικό θησαυρό. Το βέβαιο όμως είναι, ότι το κόσμημα ανήκε στη Μαρία Θηρεσία, η οποία και το κληροδότησε στην ανιψιά της, την δούκισσα Μαρί-Τερέζ ντε Σαμπόρ ενώ αργότερα αποκτήθηκε από τη βασίλισσα Μαρί-Τερέζ της Βαυαρίας, η οποία το ανέφερε στη διαθήκη της ως «ένα ροζ μονόπετρο διαμάντι από τη θεία Σαμπόρ».

Η Μαρία Θηρεσία, κόρη της Μαρίας Αντουανέτας σε πίνακα του Αντουάν - Ζαν Γκρος (1816)
Η Μαρία Θηρεσία, κόρη της Μαρίας Αντουανέτας, σε πίνακα του Αντουάν – Ζαν Γκρος (1816)

Παραμένοντας στην ιστορική συλλογή αυτής της βασιλικής οικογένειας και περνώντας από γενιά σε γενιά, τελικώς πουλήθηκε το 1996. Στην συνέχεια ο τωρινός –πλην ανώνυμος – ιδιοκτήτης του ανέθεσε στον διάσημο σχεδιαστή κοσμημάτων Τζόελ Άρθουρ Ρόζενταλ, γνωστό ως JAR, τον σχεδιασμό ενός νέου κοσμήματος με το διαμάντι φυσικά πρωταγωνιστή.

Ένα είδωλο για τους αιώνες

Είδωλο του στυλ και λάτρης της πολυτέλειας η Μαρία Αντουανέτα είχε συγκεντρώσει στο Παλάτι των Βερσαλλιών, όπου η χλιδή καθόριζε την αυλική ζωή, μία εξαιρετική συλλογή κοσμημάτων που αντανακλούσε την κοινωνική της θέση και το γούστο της. Από τα κολιέ, τα σκουλαρίκια και τα βραχιόλια ως τις τιάρες και τα στολίδια για τα μαλλιά, όλα τα κοσμήματα της βασίλισσας ήταν κατασκευασμένα από τα καλύτερα μαργαριτάρια, ρουμπίνια, ζαφείρια και διαμάντια όλων των σχημάτων και μεγεθών.

Όπως είναι γνωστό παρήγγειλε κομμάτια σε διάσημους βασιλικούς κοσμηματοπώλες, όπως οι Μπέμερ και Μπασένζ ενώ είχε δανειστεί μια μικρή περιουσία από τον σύζυγό της, βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’, θέλοντας να αποκτήσει ένα ζευγάρι βραχιόλια με διαμάντια.

Η Μαρία Αντουανέτα και τα παιδιά της σε έργο της Ελιζαμπέτ Λουίζ Βιζί Λε Μπρουν (1787)
Η Μαρία Αντουανέτα και τα παιδιά της σε έργο της Ελιζαμπέτ Λουίζ Βιζί Λε Μπρουν (1787)

Μετά την εκτέλεσή της, το 1793, η μεγαλύτερη κόρη της, Μαρία-Θηρεσία είχε σταλεί στην πατρίδα της βασίλισσας, την Αυστρία, και εκεί της παραδόθηκαν και τα κοσμήματα της μητέρας της. Ανάμεσα σε αυτά, που είχαν εξαχθεί κρυφά βεβαίως, από την Γαλλία ήταν ένα εκθαμβωτικό σετ μεγάλων, διαμαντένιων σκουλαρικιών σε σχήμα αχλαδιού που τώρα βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Smithsonian, καθώς και ένα εξαιρετικό ζευγάρι βραχιόλια με διαμάντια που πουλήθηκαν στον οίκο Christie’s το 2021.

Αναβίωση της πολυτέλειας της γαλλικής αυλής

Το διαμάντι σε σχήμα χαρταετού στο δαχτυλίδι, που προσφέρεται τώρα παραπέμπει στην πολυτέλεια της γαλλικής αυλικής ζωής, στην οποία μεγάλωσε η Μαρία-Θηρεσία. Κατά την αναδιαμόρφωσή του ο θρυλικός κοσμηματοπώλης JAR ο οποίος παράγει μόνο λίγα κομμάτια ετησίως, τοποθέτησε την πέτρα σε ένα πλαίσιο με διαμάντια pavé ενώ το ίδιο χρησιμοποίησε και για τον κρίκο.

Το πολύτιμο δαχτυλίδι με ροζ διαμάντι που βγαίνει σε δημοπρασία
Το πολύτιμο δαχτυλίδι με ροζ διαμάντι που βγαίνει σε δημοπρασία

Πάνω από το μεγάλο κεντρικό διαμάντι βρίσκεται έτσι, ένα λαμπερό fleur-de-lis που αποτελείται από 17 διαμάντια, με το όλο σχέδιο να μοιάζει με στέμμα, καθώς ο κοσμηματοπώλης έλαβε προφανώς υπ΄όψιν την ιστορία της πέτρας.

Γνωστά για τις περίπλοκες λεπτομέρειές τους και τα ασυνήθιστα χρώματα άλλωστε, τα έργα του JAR μοιάζουν με γλυπτά κατασκευασμένα κατά παραγγελία για τους πελάτες του, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ. Είναι ο πρώτος κοσμηματοπώλης μάλιστα, για τον οποίο διοργανώθηκε, το 2014 αναδρομική έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να κερδίσετε κάθε μάχη – Συμβουλές της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ πριν φθάσει στην Ελλάδα

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση

Βασιλίσσης Όλγας: Ανάδειξη των αρχαίων και δρόμος ήπιας κυκλοφορίας