ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 777 δισ. ευρώ αξίζουν όλα τα ακίνητα στην Ελλάδα – Τι δείχνει η ακτινογραφία του φετινού ΕΝΦΙΑ
Δύο γνωστά ονόματα με έντονο παρελθόν στον επιχειρηματικό και αθλητικό χώρο επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Την Τρίτη 28 Μαΐου βγαίνουν στο «σφυρί» δύο πολυτελείς κατοικίες, με οφειλέτες τον πρώην παράγοντα της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννη Γρανίτσα, και τον Θεόδωρο Πρινιωτάκη, γιο του εκλιπόντος Σοφοκλή Πρινιωτάκη της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής, οι οποίοι απασχόλησαν έντονα τη δεκαετία του 2000. Οι πλειστηριασμοί αφορούν ακίνητα υψηλής αξίας σε Εκάλη και Γέρακα, με τιμές πρώτης προσφοράς 880.000 και 792.000 ευρώ αντίστοιχα.
Γιάννης Γρανίτσας
Μια πολυτελής κατοικία στην περιοχή της Εκάλης βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 28 Μαϊου με τιμή εκκίνησης τα 880.000 ευρώ και οφειλέτη τον πρώην παράγοντα της ΑΕΚ, Γιάννη Γρανίτσα, το οποίον βαραίνουν χρέη που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ αλλά και η περιβόητη κατεδάφιση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια.
Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος την περίοδο αυτή, η επένδυση για την κατασκευή νέου γηπέδου ελήφθη σε μια περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες ενθάρρυναν τον δανεισμό και οι συνθήκες της αγοράς έδειχναν ευνοϊκές. «Ήμουν ιδιωτικός υπάλληλος και πίστεψα ότι η κατοχή του οικοπέδου μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσω αυτής της επένδυσης», είχε αναφέρει και «τα πράγματα άλλαξαν πολύ γρήγορα».
Άνθρωπος κοντά στον επιχειρηματία Κυριάκο Φιλίππου και για χρόνια ένα από τα πλέον ισχυρά πρόσωπα στον χώρο της ΑΕΚ, ο Γιάννης Γρανίτσας υπήρξε για δεκαετίες μια χαρακτηριστική φιγούρα στα διοικητικά της ελληνικής αθλητικής και επιχειρηματικής σκηνής.
Η πορεία του ξεκίνησε από τον χώρο του μπάσκετ, όταν ανέλαβε την προεδρία της ΚΑΕ ΑΕΚ, ενώ το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την προσπάθεια αναγέννησης της ποδοσφαιρικής στέγης της ομάδας. Το 2002 ανέλαβε πρόεδρος στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ και ένα χρόνο αργότερα, το 2003, προχώρησε σε στην κατεδάφιση του παλιού γηπέδου του δικέφαλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, με στόχο την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου σταδίου.
Ωστόσο, το σχέδιο «ναυάγησε». Παρότι το έργο είχε ενταχθεί στον σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ο Γρανίτσας φέρεται να είχε διαβεβαιώσεις για την αδειοδότηση του νέου γηπέδου, η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική και η ΑΕΚ βρέθηκε ξαφνικά χωρίς έδρα, γεγονός που προκάλεσε τεράστια αναστάτωση και δυσαρέσκεια στον φίλαθλο κόσμο της ομάδας.
Αυτή η απόφαση σφράγισε την εικόνα του. Ο Γρανίτσας κατηγορήθηκε ανοιχτά από την πλειονότητα των οπαδών και το όνομά του ταυτίστηκε με την απώλεια του ιστορικού γηπέδου.
Το ακίνητο
Ειδικότερα στο σφυρί βγαίνει οριζόντια ιδιοκτησία – μεζονέτα υπό στοιχεία «Κατοικία 1», η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Εκάλης.
Η εν λόγω ιδιοκτησία αποτελεί μέρος οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 1.793,23 τ.μ., με ποσοστό συνιδιοκτησίας 650/1.000 εξ αδιαιρέτου, και περιλαμβάνει υπόγειο και ισόγειο χώρο με ενιαία λειτουργική ενότητα, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα. Το υπόγειο αποτελείται από αίθουσα playroom επιφάνειας 17,40 τ.μ. και βοηθητικούς χώρους συνολικού εμβαδού 47 τ.μ., στους οποίους περιλαμβάνονται μία αποθήκη, το λεβητοστάσιο και η κλίμακα ανόδου προς το ισόγειο. Το ισόγειο της κατοικίας έχει συνολική επιφάνεια 241,28 τ.μ. και περιλαμβάνει τραπεζαρία, σαλόνι, κουζίνα, χωλ, WC, τέσσερα υπνοδωμάτια, ένα λουτρό, καθώς και την εσωτερική σκάλα προς το υπόγειο. Επιπλέον, διαθέτει πέργκολα στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου.
Στην αποκλειστική χρήση της κατοικίας ανήκουν επιπλέον τμήμα του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου, επιφανείας 943,04 τ.μ., όπως αυτό αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα της σύστασης, ένα ισόγειο παλαιό βοηθητικό κτίσμα που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου, καθώς και η ανοικτή δεξαμενή – πισίνα με αριθμό «1» που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου, με καθαρή επιφάνεια 52,20 τ.μ. και μικτή επιφάνεια 62,20 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων των τοιχωμάτων. Η κατοικία διαθέτει αυτόνομη θέρμανση.
Η τοποθεσία του ακινήτου είναι προνομιακή, καθώς βρίσκεται στην περιοχή της Εκάλης, έναντι κατοικιών υψηλού επιπέδου, με εύκολη πρόσβαση σε βασικούς οδικούς άξονες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και υπηρεσίες. Το ακίνητο συνιστά κατοικία υψηλής αισθητικής και αξίας, κατάλληλη για κύρια ή εξοχική χρήση, συνδυάζοντας πολυτέλεια, ιδιωτικότητα και άνεση.
Η ιδιοκτησία επιβαρύνεται με προσημειώσεις, υποθήκες και αναγκαστικές κατασχέσεις υπέρ τραπεζών, του Ελληνικού Δημοσίου και ιδιωτών, με συνολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα:
Προσημείωση υποθήκης 530.000 ευρώ υπέρ της Πανελλήνιας Τράπεζας Α.Ε.
Προσημείωση υποθήκης 77.000 ευρώ υπέρ της Πανελλήνιας Τράπεζας Α.Ε.
Προσημείωση υποθήκης 90.000 ευρώ υπέρ της εταιρείας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
Προσημείωση υποθήκης 82.073,44 ευρώ υπέρ της ALPHA Τράπεζας Α.Ε.
Προσημείωση υποθήκης 50.000 ευρώ υπέρ της ALPHA Τράπεζας Α.Ε.
Υποθήκη 273.395,84 ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου
Αναγκαστική κατάσχεση 143.997,35 υπέρ της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας
Αναγκαστική κατάσχεση 16.701.149,60 υπέρ της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών
Αναγκαστική κατάσχεση 400.000 υπέρ της ALPHA Τράπεζας Α.Ε.
Αναγκαστική κατάσχεση €.308,69 υπέρ της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Αναγκαστική κατάσχεση 100.000 υπέρ της SUNRISE I NPL FINANCE DAC
Θεόδωρος Πρινιωτάκης
Σε πλειστηριασμό πρόκειται να βγει στις 28 Μαΐου με οφειλέτη τον Θεόδωρο Πρινιωτάκη και τιμή πρώτης προσφοράς τα 792.000 ευρώ ένα ακόμη πολυτελές ακίνητο που αποτελείται από μία μεζονέτα – μονοκατοικία συνολικής επιφανείας 199,98 τ.μ., η οποία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα: Β’ υπόγειο, Α’ υπόγειο, ισόγειο και Α’ όροφο. Η κατοικία βρίσκεται εντός οικοπέδου έκτασης 2.592 τ.μ. το οποίο είναι τοποθετημένο εντός της Δημοτικής Ενότητας Γέρακα, του Δήμου Παλλήνης.
Ο Θεόδωρος Πρινιωτάκης συνδέθηκε ως ένας από τους βασικούς μετόχους της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής, με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων το 2007.
Παρά το γεγονός ότι έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και χρόνια, η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή εξακολουθεί να εμφανίζεται στις ετήσιες λίστες των μεγαλύτερων οφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου ενώ το 2024 οι οφειλές της έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 13,225 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θεωρείται ανεπίδεκτο είσπραξης, αφού η εταιρεία βρίσκεται εδώ και καιρό υπό ειδική εκκαθάριση.
Η εταιρεία και ο Θεώδορος Πρινιωτάκης έγινε γνωστή την περίοδο 2007-2010 λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, ενός από τα πιο πολύκροτα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα της εποχής. Το όνομά της συνδέθηκε με αμφιλεγόμενες συναλλαγές που οδήγησαν σε μεγάλη ζημιά για τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, προκαλώντας κατακραυγή και έντονη πολιτική αντιπαράθεση.
Κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση ήταν ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης, πρόεδρος της Ακρόπολις, και ο γιος του Θόδωρος Πρινιωτάκης, αντιπρόεδρος της εταιρείας, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2010 και προφυλακίστηκαν, μαζί με τον μέτοχο Γιώργο Αποστολίδη. Ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης έφυγε από τη ζωή το 2012, ενώ ο Θόδωρος Πρινιωτάκης καταδικάστηκε το 2018 για πλημμεληματικές πράξεις, συγκεκριμένα για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα χρήματος – και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εξαγοράσιμη με 8 ευρώ την ημέρα.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2007, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχώρησε στην έκδοση 12ετούς δομημένου ομολόγου αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ με ανάδοχο την JP Morgan. Το ομόλογο άλλαξε αρκετά «χέρια» – από τη NPI σε γερμανική τράπεζα και εν τέλει στην Ακρόπολις – πριν καταλήξει σε τέσσερα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Οι μεταγενέστερες αποκαλύψεις για υπερκοστολόγηση και αδιαφανείς διαδικασίες προκάλεσαν πολιτικό σεισμό.
Η κυβέρνηση, αντιδρώντας στις αντιδράσεις και τις αποκαλύψεις του Τύπου, εξανάγκασε την JP Morgan να επαναγοράσει το ομόλογο και επιπλέον χορήγησε στα ταμεία ενίσχυση ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημία που υπέστησαν.
Η υπόθεση των ομολόγων έκλεισε νομικά με αρκετούς από τους κατηγορούμενους να αθωώνονται.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στο Αιγινήτειο η Βάνα Μπάρμπα με εγκεφαλικό επεισόδιο
- Metlen: Αγορά 2.290 μετοχών, συνολικής αξίας 99.908,50 ευρώ, από την Παναγιώτα Αντωνάκου
- Alpha Finance για Τράπεζα Κύπρου: Ελκυστική αποτίμηση και σταθερή κερδοφορία με τιμή στόχο τα €7,50 ανά μετοχή
- Bitcoin: Εκτοξεύτηκε πάνω από τα 111.000 δολάρια – Νέο ρεκόρ εν μέσω θεσμικής ζήτησης
