Σε κάποιο σημείο της οικονομικής έκθεσης για την χρήση του 2024 ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει επί λέξει για την Κυριακούλης ότι, «…η διοίκηση είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της ικανότητας της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, εκτός και εάν η διοίκηση είτε προτίθεται να ρευστοποιήσει την εταιρεία και τον όμιλο ή να διακόψει τη δραστηριότητά τους ή δεν έχει άλλη ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή από το να προβεί σ ’αυτές τις ενέργειες».

Τα τέκνα του αειθαλούς Καπετάν Σταύρου που έχουν το τιμόνι προς το παρόν της εταιρείας ναυλώσεων σκαφών αναψυχής φαίνεται ότι έχουν επιλέξει κατά κάποιον τρόπο το πρώτο σενάριο.

1

Tην περασμένη Δευτέρα λοιπόν, έγινε γνωστό ότι το 26,75% μεταβιβάστηκε με εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές στην εταιρεία Indigo Marine των Νησιών Μάρσαλ, που ανήκει στους Παναγιώτη και Ρήγα Τζώρτζη. Καμία σχέση με την Indigo Marine στην Αθήνα που ασχολείται με την εμπορία ακριβών σκαφών αναψυχής…

Το τίμημα ασφαλώς και δεν… έγινε γνωστό, αν και είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την Επ. Κεφαλαιαγοράς τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Άλλωστε οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ότι η πώληση των μετοχών έγινε μεταξύ 0,65 – 0,75 ευρώ σε σχέση με την τρέχουσα τιμή που βρισκόταν την Παρασκευή 9/5, μία χρηματιστηριακή συνεδρίαση πριν ανακοινωθεί το deal η τιμή βρισκόταν στα 95 λεπτά, ούτε καν στο 1 ευρώ ή στο 1,16 μετά την ανακοίνωση.

Από την εταιρία αποχώρησε η Αρετή Κυριακούλη, πουλώντας ολόκληρο το ποσοστό που κατείχε (677.129 μετοχές που αντιστοιχούν σε 8,91%).

Οι αδελφοί Σπύρος και Θεοφάνης Κυριακούλης, πούλησαν επίσης 677.276 και 677.129 μετοχές αντίστοιχα (συνολικό ποσοστό 17,83%).

Μετά την πώληση κατέχουν ποσοστό 10,727% ο καθένας, ελέγχοντας συνολικά το 21,45%.

Αγοραστές, τα τέκνα του Θεόδωρου Τζώρτζη (είχε την άλλοτε εισηγμένη διέλασης αλουμινίου Alco, η οποία χρεοκόπησε και οι μετοχές της διαγράφηκαν από το Χρηματιστήριο), Παναγιώτης και Ρήγας.

Το mononews.gr επικοινώνησε με την διοίκηση της ταλαιπωρημένης Κυριακούλης. Όταν το mononews.gr έθεσε υπ’ όψιν το ιστορικό στην χρηματιστηριακή αγορά του πατρός Τζώρτζη και αν εμπιστεύονται τους νέους μετόχους, η απάντηση ήταν ότι, «το μέλλον ανήκει στα παιδιά». Στην ερώτηση, ότι ακούγεται πως είναι εφοπλιστές και πόσα πλοία ή τι είδους πλοία διαθέτουν, η απάντηση ήταν ότι, «δεν μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες για άλλους μετόχους, αλλά τα πλοία που έχουν είναι φορτηγά» και πως, «ασχολούνται με την ποντοπόρο ναυτιλία».

Πόσα αποκόμισαν οι μέχρι πρότινος βασικοί μέτοχοι της Κυριακούλης από την συναλλαγή και αν προετίθεντο να ρίξουν τα έσοδα (από την συναλλαγή) στην εταιρεία ή σε μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή στην μείωση του δανεισμού, η απάντηση ήταν ότι, «επρόκειτο για προσωπικό θέμα» και πως «ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει τα λεφτά του όπως νομίζει, ακόμα και να αγοράσει ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο».

Για τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, προγραμματίζεται η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Κυριακούλης. Εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκεπτικό των νέων μετόχων οι οποίοι, κατά τις πληροφορίες, σκοπεύουν α) να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό τους, εισφέροντας κάποιο ή κάποια από τα πλοία τους, και β) να αναλάβουν καθοριστικό ρόλο στο management.

Η πλευρά της διοίκησης της Κυριακούλης επιμένει στην τεχνογνωσία που έχει για τον κλάδο και τις μισθώσεις, αλλά και την εκμετάλλευση μαρινών (σ.σ. ήδη διαχειρίζεται την μαρίνα Καλαμάτας και μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις με τον Δήμο της πόλης). Δηλαδή, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα κρατήσουν το ποσοστό τους και το τι είδους ρόλο θα αναλάβουν στην εταιρεία που το 1980 έστησε ο πατέρας τους και το 1998 μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η διοίκηση της Κυριακούλης αναφέρει ότι, «ο νέος σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, το σύνολο της καθαρής θέσης έχει μειωθεί από 7,9 εκατ. ευρώ σε 5,73 εκατ. ευρώ. Οι δε ζημιές εις νέο έχουν αυξηθεί από 10,7 εκατ. ευρώ σε 12,8 εκατ. ευρώ. Μόνο οι ζημιές το 2024 αυξήθηκαν στα 2,154 εκατ. ευρώ από 2,012 εκατ.Τα δε ταμειακά διαθέσιμα έχουν πέσει σχεδόν στο μισό1,019 εκατ. ευρώ το 2023 σε… 589 χιλιάδες το 2024. Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες που αυξήθηκαν από 144 χιλιάδες ευρώ σε 515 χιλιάδες.

Διαβάστε επίσης 

ΕΚΤ: Νέα προσπάθεια απλοποίησης του τραπεζικού πλαισίου της Ευρώπης – Προτάσεις για «κεφαλαιακά ουδέτερες» αλλαγές

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ στο ταμειακό αποτέλεσμα στο 4μηνο (πίνακας)

Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο εκσυγχρονισμός του ΕΔΥΤΕ με προϋπολογισμό 67.842.904 ευρώ