ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτή την ώρα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) υποχωρεί κάτω και από τις 1.680 μονάδες με απώλειες 1,72% και όλοι περιμένουν το άνοιγμα της Wall με τα futures να δείχνουν στο άνοιγμα πτώση… 3,5%!
Η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνεται σε 2,31% για τον Dax στη Φρανκφούρτη, 2,8% για τον CAC στο Παρίσι ή κατά 1,63% για τον FTSE στο Λονδίνο, με τον Τραμπ να επιβάλλει δασμούς 10% και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πτώση 1,7% και για τον χρυσό, στις 3.111 δολ. η ουγγιά, αλλά σχεδόν 6% η πτώση στο πετρέλαιο στα 67 δολάρια το βαρέλι.
Με εξαίρεση την Coca Cola και τον ΟΤΕ oι υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στο «κόκκινο».
Πάνω από 3% η βουτιά στην Άλφα, κάτω από τα 2,2 ευρώ, άνω του 2% στην ΕΤΕ, στα 9,38 ευρώ, 4,46% η πτώση στην Eurobank, στα 2,48 και πάνω από 3% στην Πειραιώς, στα όρια των 5 ευρώ.
Πτώση 3% για την Aegean, 2,8% η ΔΕΗ, στα 13,45, άνω του 3% η ΕΧΑΕ, 2,4% υποχωρεί η Μότορ Όιλ, 1,98% ο ΟΠΑΠ.
Καλη συμπεριφορά από τον Μυτιληναίο -0,45%, στα 40,60 ευρώ, τον ΟΤΕ που ενισχύεται 0,45% και στην Coca Cola που γράφει νέα ιστορικά υψηλά στα 42,56 ευρώ και τείνει να γράψει κεφαλαιοποίηση 16 δισ. ευρώ (15,8 δις. ευρώ αυτή την ώρα).
Σε τεχνητή ύφεση, καταλήγουν οι αναλυτές από μεγάλους ξένους οίκους, οδηγεί ο Τραμπ την αμερικανική οικονομία με στόχο να μειωθούν τα επιτόκια και να ισχυροποιηθεί το δολάριο μετά τους πρωτοφανείς δασμούς που επιβάλλει ανά τον κόσμο.
Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη παραπέμπουν επίσης σε ύφεση με την Ελλάδα να κρατάει θέσεις άμυνας εξαιτίας του μικρού ισοζυγίου συναλλαγών με τις ΗΠΑ, μόλις στο 4,8% του συνόλου της αξίας των ελληνικών εξαγωγών.
Οι ελληνικές εξαγωγές έκλεισαν το 2024 στα €49,9 δισ., και προς τις ΗΠΑ διαμορφώνονται στα 2,4 δισ. ευρώ, με πλεονασματικό το ισοζύγιο, καθώς οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ανήλθαν στα 2,16 δισ. ευρώ.
Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν μπορεί να επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από τυχόν ύφεση στην Ευρώπη πλήττοντας την βαριά βιομηχανία της χώρας προς το παρόν, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό και τις μεταφορές.
Διαβάστε επίσης:
Σε υψηλό 10ετίας το ευρώ – «Θυσία» το δολάριο στον βωμό των δασμών Τραμπ
Ανάλυση CNN: Τεράστιο πολιτικό ρίσκο Τραμπ η κήρυξη παγκοσμίου οικονομικού πολέμου
Oικονομικός εφιάλτης για το παγκόσμιο εμπόριο οι δασμοί Τραμπ – Τι προβλέπουν 10 επενδυτικοί οίκοι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- UniCredit: Aπέσυρε 16 δισ. ευρώ από την Amundi εν μέσω αμφιβολιών για τη συνεργασία της
- Απροσδόκητη πτώση του πληθωρισμού στη Γαλλία σε χαμηλό 5ετίας
- Χρηματιστήριο: Πάλι τούρμπο οι τράπεζες, χτύπησε νέο υψηλό 16 ετών ο δείκτης με το καλημέρα
- Ρουβίκωνας: Συνελήφθη ηγετικό μέλος μετά την επίθεση σε γραφεία λάθος εταιρείας αντί για την «Βιολάντα»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.