ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Global Ship Lease (Γιώργος Γιουρούκος): Mέρισμα 0,546875 δολαρίων ανά μετοχή – Nαυπηγεί 15 πλοία και έχει εξασφαλίσει έσοδα 4,1 δισ. δολάρια
Εγκρίθηκαν από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου 2023, οι ελεγμένες από τους Ορκωτούς Ελεγκτές-Λογιστές Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της Τράπεζας για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Τα συνολικά καθαρά έσοδα της Τράπεζας για τη χρήση 2022 διαμορφώθηκαν σε 938,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1.011,0 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 7,2%, και τα συνολικά έξοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 349,3 εκατ. ευρώ, έναντι 361,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 3,3%.
Τα κέρδη προ προβλέψεων στη χρήση 2022 ανήλθαν σε 589,4 εκατ. ευρώ, έναντι 649,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 60,2 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη χρήσεως, κατόπιν της ενίσχυσης των προβλέψεων κατά 132,6 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 456,8 εκατ. ευρώ.
Το Γενικό Συμβούλιο, με βάση τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 71 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση), ήτοι σύνολο 13,3 εκατ. ευρώ, την προσαύξηση του έκτακτου αποθεματικού κατά το ποσό των 42,7 εκατ. ευρώ και τη μεταφορά 400,7 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Έσοδα
– Τα καθαρά έσοδα από τόκους, χρηματοοικονομικές πράξεις και την αναδιανομή του νομισματικού εισοδήματος του Ευρωσυστήματος διαμορφώθηκαν σε 784,8 εκατ. ευρώ, έναντι 855,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 8,3%.
– Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 130,3 εκατ. ευρώ, έναντι 128,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,6%.
– Τα έσοδα από μετοχές και συμμετοχές διαμορφώθηκαν σε 4,0 εκατ. ευρώ, έναντι 10,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 63,0%.
– Τέλος, τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 19,6 εκατ. ευρώ, έναντι 16,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,7%.
Έξοδα
Τα συνολικά έξοδα προ προβλέψεων, ήτοι δαπάνες προσωπικού και συνταξιοδοτικών παροχών, λοιπές δαπάνες διαχείρισης και αποσβέσεις, διαμορφώθηκαν σε 349,3 εκατ. ευρώ, έναντι 361,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 12,1 εκατ.
ευρώ.
Η μεταβολή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των δαπανών προσωπικού και συνταξιοδοτικών παροχών, λόγω της αναλογιστικής αποτίμησης των υποχρεώσεων της Τράπεζας για παροχή κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθώς η Τράπεζα καλύπτει εξ ολοκλήρου τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του προσωπικού της.
Το ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδος στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ανήλθε σε 238,5 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 0,9 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση. Το συνολικό ύψος των συσσωρευμένων προβλέψεων διαμορφώθηκε σε 4.465,8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.838,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρίνα Χατζημανώλη: Η ναυτιλία είναι οι άνθρωποι μας και είναι πέρα από τους αριθμούς και τα πλοία
- Wall Street: Άλμα άνω του 1% για S&P 500 και Nasdaq έφερε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων
- Πετρέλαιο: Στα 104 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε το Brent καθώς επανέρχονται σταδιακά οι ροές στον αγωγό East-West
- Τάκης Θεοδωρικάκος: 928 επενδυτικά σχέδια ύψους 3,1 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.