• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (τηλεδιάσκεψη): Στόχος EBITDA άνω του 1 δισ. το 2023- 3,5GW ΑΠΕ το 2024

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Στοίχημα της Mytilineos για το 2023 είναι να παρουσιάσει EBITDA τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ  είπε μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 2022 ο Πρόεδρος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, απαντώντας στις ερωτήσεις των αναλυτών σχετικά με τη διατηρησιμότητα των καλών επιδόσεων του 2022.

    Όπως είπε τις επίσημες προβλέψεις για το 2023 θα τις ανακοινώσει τη 1η Ιουνίου 2023, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας, όμως τόνισε ότι και η φετινή θα είναι μια πολύ καλή χρονιά. Στην τηλεδιάσκεψη, που συμμετείχαν 147 αναλυτές, οι ερωτήσεις αφορούσαν την πορεία των κερδών της εταιρείας τα επόμενα χρόνια και τις επιδόσεις της στον κλάδο της ενέργειας. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχετικά με την πορεία της εταιρείας το 2024, σημείωσε ότι η εταιρεία έχει μακρά παράδοση στην αντιστάθμιση κινδύνου  ώστε να μπορεί να καλύπτει τα περισσότερα ρίσκα που μπορεί να εμφανιστούν ενώ χάρη στη δομή της εταιρείας, μπορεί να εμφανίζει υψηλή κερδοφορία και είτε η τιμή του φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλή είτε όταν είναι πολύ υψηλή. Το 2023 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, και εξέφρασε την ελπίδα την ίδια εποχή του χρόνου να μπορεί να πει το ίδιο και για το 2024.

    Σημείωσε ότι από την αρχή του πολέμου το 50% των παραγωγών αλουμινίου μείωσαν την παραγωγή τους ενώ αντίθετα η Mytilineos παρουσίασε επιδόσεις που συγκρίνονται μόνο με μια ακόμη εταιρεία στην Ευρώπη.

    Σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που είναι σε ισχύ και έχει ως όριο τα 25 ευρώ/μετοχή, τόνισε ότι θα επεκταθεί και θα συνεχιστεί. Σημείωσε ότι έχει συμβεί μια τρομερή αλλαγή στην εταιρεία, που τη βάζει σε μια νέα εποχή, με σχέδια για το μέλλον σε αυτό ή άλλα Χρηματιστήρια, και γι αυτό θεωρεί ότι η αξία της εταιρείας είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που έχει σήμερα. Γι’ αυτό και  πρόκειται να ανανεωθεί το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και να αυξηθεί το όριο τιμής στην επόμενη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

    Μιλώντας για το 2022, τόνισε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά με μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια, στην οποία όμως η Mytilineos, όχι μόνο διατήρησε την υψηλή αποδοτικότητά της αλλά και τριπλασίασε την κερδοφορία της, επιτυγχάνοντας να διατηρήσει πολύ ψηλά τς επενδύσεις και τη μερισματική απόδοση και όλα αυτά κρατώντας πολύ χαμηλά, στο 0,8 το λόγο καθαρό δανεισμό/EBITDA. Ειδικότερα, η Mytilineos μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα €716 εκατ. το 2022, από €803 εκ στο τέλος του 2021 με τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός/EBITDA) να βελτιώνεται σημαντικά, από 2,2x το 2021, σε 0,87x στο τέλος του 2022.

    Οι επιδόσεις αυτές, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, δίνουν το σήμα στην αγορά ότι το management εξασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία του ομίλου και σχολίασε  ότι οι επιδόσεις αυτές ταιριάζουν σε εταιρεία που έχουν επενδυτική βαθμίδα, αξιολόγηση που σύντομα η εταιρεία αναμένει να λάβει. Για το 2023, η εκτίμηση του, για τις επενδύσεις είναι  ότι θα ανέλθουν στα επίπεδα του 2022 που ξεπέρασαν τα €700εκατ.

    Βασικός μοχλός κερδοφορίας της εταιρείας το 2022 όπως και τα επόμενα χρόνια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της απέναντι τόσο στον εγχώριο, όσο και στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της. Η γρήγορη ωρίμανση και   ολοκλήρωση  νέων επενδύσεων, το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και οι σημαντικές συνέργειες μεταξύ των Τομέων  προσφέρουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να αντισταθμίζει τον κίνδυνο και τις διακυμάνσεις και αξιοποιεί με αποδοτικό τρόπο τις διαφορετικές συνθήκες που προκύπτουν στο ευμετάβλητο περιβάλλον των αγορών.

    Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της εταιρείας, δε συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου με την αποδοτικότητα του ενεργειακού τομέα, γιατί η δομή του ομίλου έχει στηθεί έτσι ώστε να μπορεί να παράγει κέρδη ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών του.

    Για τις ΑΠΕ

    Σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι επιταχύνει την ανάπτυξή τους με στόχο το 2023 να φτάσουν το 1 GW τα σε λειτουργία ΑΠΕ και σε αυτά να προστεθούν επιπλέον 2,5 GW το 2024 από τα οποία το 1,5 GW θα αναπτυχθούν το στο εξωτερικό και 1 GW στην Ελλάδα. Στόχος για το 2025 είναι η εταιρεία να φτάσει τα 5 GW εν λειτουργία στις ΑΠΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας για τα διμερή συμβόλαια, σημείωσε ότι εξαρτάται από την πορεία των τιμών και της διακύμανσης τους, τις συνθήκες, τις τιμές των διμερών συμβολαίων και πολλούς άλλους παράγοντες. Γενικά, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εταιρείας θα κατευθύνεται μέσω διμερών συμβολαίων σε σημαντικούς πελάτες σε όλη την Ευρώπη.

    Για το Φυσικό Αέριο

    Σχετικά με το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι αύξησε η εταιρεία το μερίδιό της στην περιφερειακή αγορά σε σημαντικό βαθμό, τόσο οι ποσότητες όσο και η σύνθεση της προέλευσης συνεχώς βελτιώνεται και ότι η Mytilineos έχει πλέον καθιερωθεί ως σημαντικός πρωταγωνιστής στο φυσικό αέριο σε όλη την περιοχή. Και σχετικά με τη δυνατότητα κερδών από αυτή τη δραστηριότητα και αν μπορούν να επαναληφθούν τα 120 εκ. EBITDA από το φυσικό αέριο του 2022, σημείωσε ότι είναι σχετικά μικρό νούμερο τα 120 εκ. για  τα επόμενα χρόνια.

    Τόνισε ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει στο επίκεντρο για τα επόμενα 20 χρόνια.

    Σχετικά με την έκτακτη φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών, σημείωσε ότι έχουν επιβληθεί 4 διαφορετικοί τρόποι φορολόγησης: Η φορολόγηση των έκτακτων κερδών των πρώτων μηνών του 2022, για την οποία έχουν ήδη καταβληθεί 21 εκ. ευρώ, ο Μηχανισμός πλαφόν στην παραγωγή ενέργειας, που λειτουργεί αυτόματα, το τέλος στο φυσικό αέριο στους παραγωγούς ενέργειας που επίσης πληρώνεται αυτόματα και τέλος ο Μηχανισμός για τα κέρδη των προμηθευτών για τον οποίο δεν ξέρουμε τα ποσά, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι έχουν συμπεριληφθεί σχετικές προβλέψεις στα αποτελέσματα του 2022.

    Στροφή στην πράσινη ενέργεια με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους

    Για τη διάσωση της βιομηχανίας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι εν όψει των υποχρεώσεων για την κλιματική αλλαγή και τις διαφορετικές αντιμετωπίσεις που έχει κάθε χώρα ενισχύοντας τις βιομηχανίες της, όπως η νομοθεσία IRA των ΗΠΑ που ενισχύει τόσο πολύ τις αμερικανικές επιχειρήσεις, “πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου μου λένε στις Βρυξέλλες, ότι σκέφτονται να αποχωρήσουν από την Ευρώπη και να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Είναι δύσκολο πρόβλημα με δύσκολες λύσεις γιατί δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις αφορά και την πολιτική και τα γεωπολιτικά”, σημείωσε.

    “Και οι προσπάθειές μας σχετικά με τη δική μας δραστηριότητα είναι να  τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την πράσινη ενέργεια αλλά να το κάνουμε αυτό μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος και όχι αυξάνοντάς το και το πώς θα γίνει αυτό είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει”, τόνισε.

    Κατασκευές και Παραχωρήσεις

    Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα δημιουργία των δύο θυγατρικών του ομίλου στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις, σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για να γίνουν οι αποσχίσεις, και οι δύο εταιρείες θα είναι σε λειτουργία από την 1η Απριλίου του 2023.



    ΣΧΟΛΙΑ