• Ενέργεια

    Διχάζει η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

    • NewsRoom


    Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κομισιόν, ώστε να αποτρέψει την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό μπλοκ βρίσκεται γι’ ακόμη μια φορά διχασμένο, μετά την πρόταση της να ορίσει το έκτακτο ανώτατο όριο στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Την Πέμπτη θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν και ήδη το κλίμα είναι έκρυθμο μεταξύ των κρατών-μελών για το ύψος του πλαφόν.

    Αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο κινείται στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ένα επίπεδα αισθητά χαμηλότερο από το πλαφόν το οποίο προτείνει η Κομισιόν ως ανώτατη τιμή.

    H πρόταση της Κομισιόν

    Το πλαφόν, σύμφωνα με την πρόταση, θα ενεργοποιηθεί εφόσον η τιμή στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου, TTF, υπερβαίνει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 58 ευρώ από το LNG.

    Σύμφωνα με το Reuters, για όσα κράτη-μέλη ζήτησαν μία αποφασιστική παρέμβαση από την Κομισιόν για την αγορά του φυσικού αερίου, ύστερα από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Αυγούστου, η πρόταση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό.

    Αυτό είναι ένα πλαφόν που δεν είναι πλαφόν, φέρεται να σχολίασε διπλωμάτης κράτους μέλους, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες για την ενεργοποίησή του το κάνουν σχεδόν άχρηστο.

    Στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 15 χώρες που ζητούν σταθερό ανώτατο όριο, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ιταλία και η Πολωνία, απειλώντας ακόμα και να μπλοκάρουν άλλα ενεργειακά μέτρα σε περίπτωση που το πακέτο της Κομισιόν, δεν περιλαμβάνει ένα δραστικό σχέδιο.

    Από την πλευρά των υποστηρικτών της πρότασης της ΕΕ, υπάρχει ένα μικρότερο αλλά ισχυρό στρατόπεδο, με επικεφαλής την Γερμανία, την μεγαλύτερο οικονομία της Ευρώπης, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Φιλανδία.

    Αυτές οι χώρες διαφωνούν με ένα σκλήρό πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι οι πάροχοι θα πωλούν σε άλλες αγορές το φυσικό αέριο.

    Άλλες ενεργειακές πολιτικές που αναμένεται να εγκριθούν την Πέμπτη περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την έναρξη κοινών αγορών φυσικού αερίου για το μπλοκ.

    Διαβάστε επίσης:

    Trafigura: Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την κρίση φυσικού αερίου τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα



    ΣΧΟΛΙΑ