• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κομισιόν: Πρόταση για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο

    • Bloomberg
    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν Πρόεδρος Κομισιόν

    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν Πρόεδρος Κομισιόν


    Σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις τιμές-ρεκόρ στις οποίες έφτασε το φυσικό αέριο τον Αύγουστο, η Κομισιόν ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για ανώτατο όριο στη τιμή του φυσικού αερίου τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Πρόκειται για ένα επίπεδο, πολύ υψηλότερο από τα τρέχοντα, όπου το φυσικό αέριο είναι στα 120 ευρώ, αλλά χαμηλότερο από το peak του καλοκαιριού.

    Η πρόταση χρειάζεται να εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις και έρχεται ύστερα από πολλούς μήνες πίεσης από ορισμένα κράτη μέλη μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με στόχο να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος.

    Αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω την ήπιων καιρικών συνθηκών, η Μόσχα απείλησε την Τρίτη με νέες περικοπές στις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μία νέα άνοδο στη τιμή.

    Διχασμένη η Ευρώπη

    Η Ευρώπη έχει διχαστεί ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και αγωνίστηκε να βρει μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν απ’ όλα τα μέλη. Η απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει στο δικό της πρόγραμμα για την προστασία των καταναλωτών, εξόργισε τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

    Η ΕΕ έχει ήδη κινηθεί για να περιορίσει τη ζήτηση – κυρίως με εθελοντικές πρωτοβουλίες- και έχει σχεδιάσει μέτρα ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να χρησιμοποιούν απροσδόκητους φόρους από τις εταιρείες για να μειώσουν το οικονομικό βάρος των νοικοκυριών.

    Διαβάστε επίσης:

    WSJ: Ο OPΕC εξετάζει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου – Διαψεύδει η Σαουδική Αραβία (upd)

     



    ΣΧΟΛΙΑ