ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έκθεση-σοκ για τις επιχειρήσεις: Πώς «υπονομεύουν» το απαραίτητο για την επιβίωσή τους περιβάλλον – Συνυπογράφουν 150 χώρες
Η παρότρυνση να επικρατήσει δημοσιονομική σύνεση ώστε να μην εμφανιστεί ξανά ο κίνδυνος και η οικονομία μπεί σε βαθιά κρίση ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για τη δημοσιονομική κατάσταση και αξιοπιστία της χώρας.
Τόσο ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος όσοι και οι Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Eurobank AE και Θόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισαν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός γιατί η κρίση στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζεται έντονα και αν δεν είμαστε προσεκτικοί το δημόσιο χρέος μπορεί να επανέλθει εντονότερα τα επόμενα χρόνια.
«Δεν διδαχθήκαμε όσο έπρεπε από την οικονομική κρίση ενω η δημοσιονομική επίγνωση δεν φαίνεται”, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, ενώ ο Γιώργος Ζανιάς παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες δεν έδειξαν σύνεση πριν την κρίση ενώ τώρα είναι ισχυρές και πολύ προσεκτικές. « Έμαθαν από την κρίση», ανέφερε. Παρατήρησαν επίσης ότι η δημοσιονομική πλειοδοσία των κομμάτων λόγω των επικείμενων εκλογών δεν βοηθάει.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε ότι υπάρχει αισιόδοξο δημοσιονομικό μονοπάτι αρκεί να υπάρχει αυτοσυγκράτηση.
Επίσης ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός για το αν θα επανέλθουμε στην προ-κορωνοϊου εποχή των κανόνων του ΣΣΑ και η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία καθυστερεί την τελική απόφαση. «Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον. Θα επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη της οικονομίας και την αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική. Άλλωστε ήδη το είδαμε: Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 15% το 2022 έφερε τεράστια μείωση στο λόγο Χρέος / ΑΕΠ στο 170%.», παρατήρησε
Ο πρώην Επικεφαλής της Εurobank και νυν Επικεφαλής της EOS Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν επίγνωση της δημοσιονομικής δυσκολίας και πλην εξαιρέσεων είναι προσεκτικές. «Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το cash flow», ανέφερε.
«Προσοχή στο δανεισμό του Δημοσίου γιατί δεν θα είναι βιώσιμος σε λίγο καιρό, επεσήμανε ο σύμβουλος Επιχειρήσεων , Γιώργος Προκοπάκης.
Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε η δημοσιογράφος, Νένα Μαλλιάρα.
Διαβάστε επίσης
Ράλι στη Wall Street, κέρδη 3,3% για τον Nasdaq – Εκτοξεύονται Tesla και Amazon
To ράλι στις αγορές έδωσε ώθηση το Bitcoin- Ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fiat Grande Panda: Ασφαλές και στιβαρό
- Ποια είναι η Suez International με την οποία προχώρησε σε συμφωνία η Aktor για τη διαχείριση υδάτων
- Warner Bros.: «Σφήνα» η Ancora στο deal με τη Netflix με απόκτηση μεριδίου $200 εκατ.
- Πληρωμές ΟΠΕΚΑ: Στις 27/2 τα επιδόματα Φεβρουαρίου – Πρόωρη διαθεσιμότητα στα ΑΤΜ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.