• Σχόλιο Αγοράς

    Ράλι στη Wall Street, κέρδη 3,3% για τον Nasdaq – Εκτοξεύονται Tesla και Amazon

    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Εκτόξευση στη Wall Street με τους βασικούς δείκτες να σκαρφαλώνουν κατακόρυφα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, αφού οι μετοχές τεχνολογίας έχουν πάρει τα…πάνω τους μετά τις μειώσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ οι επενδυτές μετά τον μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης ελπίζουν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

    Ο Nasdaq, με άνοδο άνω του 3% στο άνοιγμα, οδηγεί τη Wall Street υψηλότερα την Τρίτη, καθώς η χαλάρωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ενίσχυσε την και τις μετοχές τεχνολογίας, ενώ οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα οικονομικά στοιχεία για να μετρήσουν την πορεία αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve.

    Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο τον μήνα μετά από έναν άσχημο Σεπτέμβριο, τον χειρότερο από το 2008. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, ο S&P 500 εκτινάχθηκε 2,6% στην καλύτερη ημέρα του από τον Ιούλιο, ο Dow σημείωσε άνοδο 2,7% για να σημειώσει τα μεγαλύτερα μονοήμερα κέρδη του από τον Ιούνιο και ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 2,3%.

    Ο Nicholas Colas της DataTrek Research επισημαίνει ότι ο S&P 500 σπάνια κάνει ράλι πάνω από 2% σε μη πιεσμένες συνθήκες αγοράς, υποδηλώνοντας ότι η αναπήδηση της Δευτέρας ήταν ένδειξη «ευθραυστότητας, όχι δύναμης». Μεταξύ 2013 και 2019, για παράδειγμα, υπήρχαν λιγότερες από τέσσερις τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο, ενώ το 2022 είχε 14 μέχρι στιγμής.

    «Η ιστορία υποδηλώνει έντονα ότι το ράλι S&P της Δευτέρας κατά 2,6% δεν είναι ούτε υγιές ούτε ένδειξη ότι ο δείκτης έχει υποχωρήσει», δήλωσε ο Colas, προσθέτοντας ότι η μείωση της υπερβολικής μεταβλητότητας του είδους που βλέπουμε φέτος απαιτεί αλλαγή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. «Οι αγορές προσπαθούν να προβλέψουν ένα σημείο καμπής για την πολιτική της Fed εδώ και μήνες, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία δεδομένου κυρίως του υψηλού πληθωρισμού».

    Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την Τρίτη με το 10ετές ομόλογο να υποχωρεί περίπου στο 3,5% και το 2ετές να πέφτει στο 4,059%.

    Ανοδικά κινείται και η τιμή του πετρελαίου με το WTI παραδόσεως Νοεμβρίου να προσθέτει άνω του 2% στα 85,47 δολάρια.

    Στα μάκρο στοιχεία, βουτιά σημείωσαν τον Αύγουστο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 11 εκατ. για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2021. Ειδικότερα, οι ανοιχτές θέσεις υποχώρησαν κατά 1,1 εκατ. στις 10,1 εκατ. στο τέλος του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η πτώση του Αυγούστου ήταν η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2020 όταν τις ΗΠΑ χτυπούσε το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Apple σημειώνει άνοδο 2,5% αφού η Foxconn, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών συμβολαίων στον κόσμο και σημαντικός προμηθευτής του κατασκευαστή iPhone, δήλωσε ότι ήταν «συγκρατημένα αισιόδοξη» για τις προοπτικές εσόδων του τέταρτου τριμήνου μετά την αναφορά πωλήσεων ρεκόρ Σεπτεμβρίου.

    Η μετοχή της Tesla εκτοξεύεται 5%, ανακάμπτοντας από το πιο απότομο selloff των τελευταίων τεσσάρων μηνών μετά τις απογοητευτικές παραδόσεις τριμηνιαίων οχημάτων. Άνω του 5% προσθέτει και η Amazon, με την Microsoft να προσθέτει 3,9%, την NVIDIA να αυξάνεται 4,8% και την AMD να ανεβαίνει 3,9%.

    Η μετοχή της Rivian Automotive σημείωσε άνοδο 8,8% αφού η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων ανέφερε παραδόσεις τρίτου τριμήνου που ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες της και δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί στην παραγωγής της.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τα σημαντικότερα κέρδη σημειώνουν οι Salesforce (+5,52%), η Boeing (+4,98%), η Caterpillar (+4,54%) και η Goldman Sachs (+4%).

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones προσθέτει 2,44% και κινείται στις 30,209.77 μονάδες, ο S&P 500 επίσης σημειώνει κέρδη 2,8% στις  3,781.84 μονάδες και ο Nasdaq εκτοξεύεται κατά 370 μονάδες ή 3,4% στις 11,179.66 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    To ράλι στις αγορές έδωσε ώθηση το Bitcoin- Ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια

     



    ΣΧΟΛΙΑ