• Σχόλιο Αγοράς

    Συνεχίζονται οι απώλειες στη Wall Street – Πιέσεις στην τεχνολογία λόγω αύξησης της απόδοσης των ομολόγων

    • NewsRoom
    Wall Street


    Πτωτικά έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η ανησυχία των επενδυτών για οικονομική ύφεση ολοένα και μεγαλώνει, ειδικά μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed Chicago, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μετριάστηκε τον Αύγουστο του 2022 εμφανίζοντας τάσεις επιβράδυνσης.

    Το τελευταίο μήνυμα της Fed ότι τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι το 2023, οδήγησε τους τρεις μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ να υποχωρούν μεταξύ 4% και 5% την περασμένη εβδομάδα, με τον Dow Jones να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την bear market την Παρασκευή 23/9.

    Πλέον, ο δείκτης S&P 500 χάνει πάνω από 23% από το ρεκόρ του στις αρχές του Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες και μέσα στο 2023 στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

    Οι μετοχές τεχνολογίας εγκατέλειψαν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, πιεζόμενες από τη συνεχιζόμενη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς τα μέλη της Fed προτείνουν μέτρα για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, δήλωσε ότι η Fed «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει» για να μειώσει τον πληθωρισμό. Τα σχόλια του Μπόστιτς έρχονται λίγες ώρες αφότου η πρόεδρος της Boston Fed, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε ότι θα χρειαστεί υψηλότερη ανεργία για να βοηθήσει στον περιορισμό του πληθωρισμού.

    Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε σχεδόν στο 4%, ενώ το 2ετές σκαρφάλωσε περίπου στο 4,3% σε υψηλό 15ετίας.

    Η Apple ωστόσο πέρασε σε θετικό έδαφος με κέρδη σχεδόν 1% μετά από θετικά σχόλια για τη ζήτηση iPhone από την JPMorgan. Η JPMorgan επικαλέστηκε την έρευνα Wave7 August που δείχνει ότι η νέα σειρά προϊόντων της Apple αναμένεται να τα πάει καλύτερα από το iPhone 13.

    Οι μετοχές τσιπ πρόσθεσαν επίσης πίεση στον τεχνολογικό τομέα, καθοδηγούμενες από την NVIDIA Corporation, την Advanced Micro Devices, και τη Micron Technology με πτώση άνω του 1%.

    Πτώση σημείωσαν επίσης η PayPal (-3,1%), Adobe (-2,67%), Meta (2,8%) και AMD (2,4%).

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,1% στις 29.264 μονάδες, ο S&P 500 έχασε επίσης 35 μονάδες ή 0,96% στις 3.657 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 10.802 μονάδες με πτώση 0,6%.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε χαμηλό 9 μηνών το WTI λόγω δολαρίου – Κάτω από τα 85 δολάρια το Brent



    ΣΧΟΛΙΑ