ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 4%.
Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων αντανακλούν κατά κύριο λόγο τις αυξημένες πιέσεις που ασκούνται στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει το Σεπτέμβριο σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) τον Ιούλιο.
Παρά ταύτα στο εσωτερικό της ΕΚΤ φαίνεται να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντικρουόμενες απόψεις. Ενδεικτικά ο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με «σταθερό ρυθμό» μέχρι το τέλος του νέου αυτού κύκλου.
Νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείεται μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει ακόμη ένα ρεκόρ. Το μήνυμα αυτό απέστειλαν τα μέλη της ΕΚΤ που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Jackson Hall στο Ουαϊόμινγκ. Ενδεικτικά η Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής προέτρεψε τους συναδέλφους της «να σηματοδοτήσουν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να επαναφέρουν γρήγορα τον πληθωρισμό στον στόχο».
Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 28 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,05% από 3,92% την Παρασκευή έναντι 1,50% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,55% από 2,50% που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται νωρίς το απόγευμα το ευρώ το οποίο διαπραγματευόταν στα 1,0033 δολάρια από το επίπεδο των 0,9961 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9986 δολ.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Hellenic Train: Αλλαγές στα δρομολόγια λόγω της 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα
- Ιράν: Επιτέθηκε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ – Η στιγμή που θραύσμα βαλλιστικού πέφτει σε χώρο στάθμευσης (Βίντεο)
- ΣΕΦ: «Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το Κέντρο Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού
- Συνελήφθη ο Γιώργος Τσαγκαράκης, της γνωστής γκαλερί του Κολωνακίου με βάση τον νόμο περί αρχαιοτήτων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.