• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα εφιαλτικά σενάρια για τις αγορές και τα 21 τρισ. δολάρια που έχουν γίνει καπνός από την αρχή της χρονιάς

    Wall Street


    Ιδανικοί καιροί για απαισιόδοξους…

    Το εκρηκτικό κοκτέιλ του πληθωρισμού και των ανοδικών επιτοκίων, που απειλεί ευθέως την παγκόσμια οικονομία με βαθιά ύφεση, σκορπίζει παράλληλα και τον όλεθρο στις αγορές. Οι οποίες δείχνουν να βιώνουν κάτι αντίστοιχο με τις «τελευταίες μέρες της Πομπηίας». Καθώς παρήλθε ανεπιστρεπτί  το τρυφηλό γλεντοκόπι που είχε στηθεί με τους τόνους χρήματος που «έπεσαν από το ελικόπτερο» των κεντρικών τραπεζών, για να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις οι πανδημίας.

    Στα μέσα Μαρτίου του 2020 και υπό το κράτος του πανικού που είχε επιφέρει η σαρωτική επέλαση του κορονοϊού, τα χρηματιστήρια είχαν κάνει μεγάλη βουτιά. Με τον παγκόσμιο μετοχικό πλούτο να υποχωρεί στα επίπεδα των 66 τρισ. δολαρίων.

    Η εικόνα γρήγορα αντιστράφηκε, αφού ήρθαν τα μέτρα στήριξης και  το άφθονο «τύπωμα» χρήματος. Χρήμα…ακάλυπτο, από τη στιγμή που δεν είχε την παραμικρή αντιστοίχιση με τα πραγματικά δεδομένα της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτή εκφράζεται από το  ΑΕΠ.

    Η μηχανή των αγορών ξαναπήρε μπροστά και στα τέλη του 2021, η χρηματιστηριακή αξία όλων των μετοχών σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, έφτασε στη στρατόσφαιρα των 121 τρισ. δολαρίων.  Ένα πραγματικό πάρτι υπεραξιών στο όνομα μιας υποτιθέμενης, αέναης ανάπτυξης.

    Η τωρινή πραγματικότητα όμως, έρχεται να επιβεβαιώσει εκείνους που σταθερά πιστεύουν ότι τα χρηματιστήρια είναι…γκρεμοί σκεπασμένοι με λουλούδια. Στην προκειμένη περίπτωση η ζάλη των επενδυτών στη θέα των γκρεμών ήρθε αναπόφευκτα. Στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτίναξη στα ύψη των τιμών στην ενέργεια, αλματώδης αύξηση για τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά κόστη, αλλά και έξαρση του πληθωρισμού. Που κατακαίει με συνοπτικές διαδικασίες την αγοραστική δύναμη του χρήματος, διαβρώνει τις αντοχές των εισοδημάτων και επιφέρει κάμψη της κατανάλωσης, που είναι το οξυγόνο για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Η άνοδος των επιτοκίων για να επέλθει η νομισματική σύσφιξη και να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, ανοίγει επί της ουσίας την πόρτα της ύφεσης. Φαύλος κύκλος.

     Τα ομόλογα, κρατικά και ιδιωτικά, προεξοφλούν με την άνοδο των αποδόσεων, ότι η ένταση της αύξησης των επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που εικάζουν οι περισσότεροι. Δίνοντας λαβή για ένα  διεθνές sell off στα χρηματιστήρια, όπου η αποφυγή του ρίσκου, αποτελεί πλέον κοινό τόπο.

    Έτσι όπως έχουν τώρα τα δεδομένα η αξία των μετοχών παγκοσμίως ( χωρίς να περιλαμβάνεται η χθεσινή μέρα) έχει κατρακυλήσει στα 100,1 τρις δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι από την αρχή της εφετινής χρονιάς έχουν γίνει καπνός από τις αγορές 21 τρις δολάρια…

    Μέγεθος θεόρατο σαν τάξη μεγέθους, αλλά έχει κάψει μόνο το περίπου 40% των υπεραξιών που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τα τέλη της περσινής χρονιάς.

    Τα εφιαλτικά σενάρια για τις αγορές θέλουν να καίγονται βαθμιαία όλες οι υπεραξίες του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος, αφού μάλλον το κοντέρ θα πρέπει να ξαναρχίσει να γράφει από την αρχή… Στην περίπτωση αυτή οι αγορές έχουν κι άλλο πόνο μπροστά τους, παρά τα όποια ανοδικά διαλλείματα , που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν.

    Από τα 21 τρισ. δολάρια που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους, τα περίπου 10 τρις αφορούν τις απώλειες της Wall Street. Στα τέλη της περσινής χρονιάς η αποτίμηση όλων των εταιρειών της αμερικανικής αγοράς (μαζί με τον Nasdaq) ήταν στα 52,3 τρισ. και τώρα βρίσκεται στα 42,4 τρισ. δολάρια.

    Για τις αγορές της Κίνας ( μαζί με το Χόνγκ Κόνγκ) οι απώλειες είναι 2,8 τρις δολάρια, καθώς η αξία των εκεί εισηγμένων από τα 18,7 τρις έχει υποχωρήσει τώρα στα 15,9 τρις δολάρια.

    Οι τρείς μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ( Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία) μετράνε συνολικές απώλειες 2,1 δις, αφού η  χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών, έχει πέσει από τα 9,7 στα 7,6 τρισ. δολάρια.

    Απώλειες 6,67 δισ. για το ελληνικό χρηματιστήριο

    Μικρή κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει 6,67 δισ. ευρώ ( 6,94 δισ δολάρια) από την αρχή του έτους. Εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ χάθηκαν χθές από το βίαιο ξεπούλημα των μετοχών.

    Ξένοι παίκτες εδώ και αρκετό καιρό μειώνουν θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, είτε για κλειδώσουν κέρδη και να μειώσουν τις απώλειες από άλλες αγορές, είτε για περιορίσουν τις ζημιές, όπως συμβαίνει με όσους μπήκαν στις κεφαλαιακές αυξήσεις των τραπεζών και της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% 11,24.

    Ορισμένοι στην αγορά κάνουν λόγο για πτωτική υπερβολή και συνακόλουθα για ευκαιρίες που γεννούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, σε μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές.  Άλλωστε, πάντα το μέλλον είναι πάντα μια καλή δικαιολογία για να «χωνευτεί» ευκολότερα το επώδυνο χρηματιστηριακό παρόν…

    Η αλήθεια είναι ότι η επενδυτική ορατότητα για την Ελλάδα είναι περιορισμένη, αφού κανένας δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει το πώς θα εξελιχθούν οι οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων, μέσα σε αυτό το διαταραγμένο σκηνικό, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο διεθνή περίγυρο.

    Η κλιμακούμενη ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία και ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε «θερμό επεισόδιο» ή και κάτι μεγαλύτερο, η κατ’ ουσίαν αντίστροφη μέτρηση για της εθνικές εκλογές, αλλά και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες (στους οποίους περιλαμβάνεται και η διαχείρηση της πανδημίας με τα αυξανόμενα κρούσματα) είναι εστίες επενδυτικού προβληματισμού. Το χρηματιστήριο άλλωστε επιχειρεί να προεξοφλήσει τα μελλούμενα, σε αντίθεση με την ελληνική κοινωνία που μάλλον δεν έχει κατανοήσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων στην τρέχουσα, σκληρή οικονομική πραγματικότητα.

    Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει χάσει το 23% της ονομαστικής του αξίας και η απόδοσή του έχει ανέβει στο 4,71%, ενώ στα 11 από τα 18 εταιρικά ομόλογα που είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο της Αθήνας, οι αποδόσεις είναι πάνω από το 4%. Μάλιστα χθες το ομόλογο της ναυτιλιακής Safe Bulkers ( του Πόλυ Χατζηιωάννου) έσπασε το φράγμα του 5%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Σφοδρό sell off στις ελληνικές μετοχές και τις τράπεζες – Πάνω από 7% πτώση σε ΟΤΕ και Μυτιληναίο

    Μικτά πρόσημα στη Wall Street, νέες απώλειες για S&P 500 ενόψει FED



    ΣΧΟΛΙΑ