• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στη Wall Street, νέες απώλειες για S&P 500 ενόψει FED

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης των αποφάσεων της FED για τη νομισματική της πολιτική, η Wall Street ολοκλήρωσε την Τρίτη με μικτά πρόσημα, μακριά τόσο από τα χαμηλά όσο και από τα υψηλά ημέρας.

    Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν διστακτικά σε θετικό έδαφος, στη συνέχεια πέρασαν βίαια σε αρνητικό έδαφος, πριν περιορίσουν τις απώλειές τους, με τον Nasdaq μάλιστα να περνά οριακά στο «πράσινο».

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 30.364,83 μονάδες με απώλειες -0,50%,  ο  S&P 500 διεύρυνε την πορεία του σε έδαφος bear market (σχεδόν 22% χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιανουαρίου), υποχωρώντας στις 3.735,48 μονάδες με απώλειες -0,38%, ενώ αντίθετα ο Nasdaq έκλεισε στις 10.828,35 μονάδες με άνοδο 0,18%. Αυτή ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για τον S&P 500 και τον Dow Jones.

    Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το 3,45% την Τρίτη και έφτασε σε νέο υψηλό 11 ετών, ενώ του 2ετούς εκτινάχθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,418%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, η Boeing ήταν αυτή που ξεχώρισε θετικά με άνοδο 5,46%, ενώ ακολούθησε η Microsoft με κέρδη 0,92% και η Apple με άνοδο 0,67%. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Procter & Gamble (-3,11%) και Coca-Cola (-2,74%).

    Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις ανακοινώσεις της FED την Τετάρτη, με την αγορά να περιμένει μια άνοδο των επιτοκίων τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσεις. Πάντως, μετά τα αρνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, αυξάνονται οι αναλυτές που θεωρούν πως η FED θα επιχειρήσει ένα ακόμα πιο δυναμικό βήμα, ανακοινώνοντας την Τετάρτη μια άνοδος επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Αυξημένη είναι και η πιθανότητα για 3 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.

    Μια άνοδος κατά 75 μονάδες βάσης, με μια πιθανή δήλωση για ανάλογη κίνησε και αργότερα μέσα στον χρόνο, θα μπορούσε να δώσει μια ελπίδα στην αγορά για μια ταχύτερη πτώση του πληθωρισμού. Από την άλλη, θα προβλημάτιζε για την επίπτωσή της στην ανάπτυξη.  Την Τρίτη, πάντως, οι επενδυτές είδαν μια ακόμα  σημαντική μέτρηση για τον πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών παραγωγού τον Μάιο να δείχνει πως οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 10,8% και κυμάνθηκαν κοντά σε ρυθμό ρεκόρ.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, η Oracle σημείωσαν άλμα 10,41% αφού η εταιρεία λογισμικού ανέφερε ότι τα κέρδη της ενισχύθηκαν από τη «σημαντική αύξηση της ζήτησης» στην υποδομή της στο cloud.

    Η μετοχή της FedEx σημείωσε την καλύτερη μέρα της από το 1986, αφού εκτινάχθηκε κατά 14,41% μετά την είδηση πως η εταιρεία θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά περισσότερο από 50% και θα προσθέσει τρία νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της.

    Οι μετοχές του κλάδου των ταξιδιών υποχώρησαν ξανά, με την Norwegian Cruise Line να κλείνει στο -3,72% και την Royal Caribbean στο -4,38%.

    Η μετοχή της Tesla έκλεισε με άνοδο 2,39%, ενώ η Nvidia στο +1,21%.



    ΣΧΟΛΙΑ