• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Χρηματοδοτούμε την πράσινη ανάπτυξη

    Eurobank - Δωρεά 354.000 ευρώ στη Σχολή Ευελπίδων για ανακαίνιση κτιριακών υποδομών

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Η πράσινη ανάπτυξη, και παράλληλα η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων, είναι το νέο πεδίο στο οποίο θέλει να δραστηριοποιηθεί η Eurobank, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο CEO της κ. Φωκίων Καραβίας, μιλώντας πριν από λίγο στην εκδήλωση των Growth Awards που διοργανώνει η τράπεζα για 4η χρονιά από κοινού με την Grant Thornton.

    «Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της Eurobank για την ανοδική φάση της ελληνικής οικονομίας, την περιγράψαμε ως Τράπεζα της Ανάπτυξης. Η ανάκαμψη θα είναι, αναγκαστικά, μια μακρά και ανηφορική πορεία. Είναι σημαντικό ότι ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς από όλες τις πλευρές: τις κυβερνητικές πολιτικές, την αναθέρμανση του επιχειρηματικού κλίματος, τη βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών. Και, επιπλέον, με κοινωνική αποδοχή. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι πια μια απαγορευμένη λέξη στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα» τόνισε ο κ. Καραβίας και συμπλήρωσε.

    Η «πράσινη ανάπτυξη», ένα από τα συστατικά των κριτηρίων ESG, αποτελεί κεντρικό στόχο για την ΕΕ και για την Ελλάδα.

    Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η ενεργειακή στροφή στο νέο πρότυπο ανάπτυξης αποτελεί ούτως ή άλλως αναγκαιότητα. Ο ρόλος του άνθρακα περιορίζεται, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών. Εδώ η Ελλάδα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς στο μεν φυσικό αέριο η χώρα μας μπορεί να γίνει περιφερειακός κόμβος διακίνησης, ενώ στις ανανεώσιμες, το παραγωγικό μας δυναμικό ενισχύεται ραγδαία καθώς εξελίσσονται οι αντίστοιχες τεχνολογίες.

    Στη Eurobank έχουμε δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βλέπουμε σημαντικό πεδίο περαιτέρω επενδύσεων και είναι επιχειρηματική μας απόφαση να είμαστε διαρκώς παρόντες, γιατί μόνο με υψηλές επενδύσεις θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους εθνικούς στόχους. Την τελευταία τριετία αυξήσαμε κατά 170% τις δανειοδοτήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύουμε περαιτέρω να τις διπλασιάσουμε έως το 2023.

    Ενώ για τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση των απορριμμάτων –όπου η Ελλάδα υστερεί- τόνισε πως είναι, ένας κρίσιμος τομέας στον οποίο μπορούν να απορροφηθούν δημόσιες επενδύσεις, αλλά και να κινητοποιηθούν σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς πολλά παρόμοια έργα γίνονται μέσω ΣΔΙΤ. Μπορεί επίσης να υποδεχθεί άμεσες ξένες επενδύσεις σε έργα που θα ωριμάσουν σχετικά γρήγορα.



    ΣΧΟΛΙΑ