• Τι ξέρει ο Άλεξ Πατέλης για τους τραπεζίτες (που δεν ξέρουμε εμείς), από ποιον εφοπλιστή υπεξαίρεσαν 10 εκατ., η hot ΑΡΙΑΔΝΗ και τα 3 funds και τα 110 εκατ. του Παπακωνσταντίνου

    Ο Πατέλης όταν μιλάει κατά τεκμήριο εκφράζει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσε να περάσει  απαρατήρητη η χθεσινή παρέμβαση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη με την οποία  έβαλε πάγο στα bonus δύο τραπεζιτών  θεωρώντας εμμέσως πλην σαφώς  την πρωτοβουλία τους απαράδεκτη…

    image

    Τι τρέχει με τον Αλέξη Πατέλη και τον Παύλο  Μυλωνά

    Ο Πατέλης όταν μιλάει κατά τεκμήριο εκφράζει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσε να περάσει  απαρατήρητη η χθεσινή παρέμβαση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη με την οποία  έβαλε πάγο στα bonus δύο τραπεζιτών  θεωρώντας εμμέσως πλην σαφώς  την πρωτοβουλία τους απαράδεκτη.

    «Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει bonus φέτος για τις χρήσεις του 2020-2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος.

    Εμείς λέμε λοιπόν “όχι” και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος, ο κόσμος υποφέρει όπως είπαμε πριν και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί” ανέφερε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος.

    Οι δύο τράπεζες που πληρούν τα κριτήρια που θέτει το ΤΧΣ προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την χορήγηση bonus στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είναι η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,43% 7,56 και η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,01 .

    Το καθοριστικό κριτήριο, το οποίο διαφοροποιεί τις δύο αυτές τράπεζες από τις υπόλοιπες δύο, είναι αυτό του μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων.

    Στην περίπτωση της Εurobank, όπου το ΤΧΣ κατέχει μόλις το 1,5% του μετοχικού της κεφαλαίου, η επίπληξη Πατέλη δεν έχει τόσες προεκτάσεις.

    Άλλωστε η διοίκηση της Τράπεζας επιλέγεται από τους ιδιώτες μετόχους.

    Όμως, το ίδιο  δεν συμβαίνει με την Εθνική όπου το Δημόσιο ελέγχει το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου, και το σπουδαιότερο επιλέγει τη διοίκηση της.

    Επομένως κάποιοι έσπευσαν να συμπεράνουν ότι  με την παρέμβαση Πατέλη το Μαξίμου, αποφάσισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενόχλησης στον  Παύλο Μυλωνά, διευθύνοντα σύμβουλο  της Εθνικής Τράπεζας.

    Όπως αντιλαμβάνεστε η επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ, στην οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου  μόλις άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα.

    Τι ήθελε στο Λουξεμβούργο η διοίκηση της Eurobank 

    Επίσκεψη στη θυγατρική της στο Λουξεμβούργο πραγματοποίησε την Τρίτη  η διοίκηση της Eurobank υπό τον Φωκίωνα Καραβία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις με την μονάδα της private banking καθώς και το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που έχει μπει πρόσφατα σε εφαρμογή.

    Oπως έμαθα μέσα σε μία μέρα συνεδρίασε τόσο το νέο ΔΣ της τράπεζας, όσο και  η εκτελεστική επιτροπή, αντάλλαξαν απόψεις με τα στελέχη της θυγατρικής και υπήρξε συνάντηση και με στελέχη της κεντρικής τράπεζας του  Λουξεμβούργου

    Η Eurobank με τη μονάδα της private banking στο Λουξεμβούργο προσφέρει εξειδικευμένες τραπεζικές υπηρεσίες και διαχείριση κεφαλαίων.

    Όπως είναι γνωστό η Eurobank  έχει παρουσία σε πέντε χώρες – Κύπρο, Λουξεμβούργο, Σερβία, Βουλγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο).

    Το πρώτο τρίμηνο 2022  οι  δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 47εκ ευρώ (από 32εκ ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

     

    Στην Αστυπάλαια ο Βασίλης Ψάλτης

    Στην Αστυπάλαια – και όχι για διακοπές – θα βρεθεί και ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,85% 1,59 .

    Στο νησί μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πορεία υλοποίησης του έργου «Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί».

    Εκεί βρίσκεται και αντιπροσωπεία της Alpha Bank, υπό τον Βασίλη Ψάλτη.

    Κι αυτό διότι η Τράπεζα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στήριξης της προσπάθειας για την πράσινη μετάβαση του νησιού.

    Η Alpha είναι εκ των βασικών χορηγών του AstyBus της νέας υπηρεσίας δημόσιων μεταφορών στην Αστυπάλαια, μέσω αμιγώς ηλεκτροκίνητων και «έξυπνων» οχημάτων, ενώ επενδύει και στο… μέλλον στηρίζοντας ένα ευρύ πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου του νησιού στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.

     

    Στην Ελλάδα οι Τράπεζες απολύουν αλλά στη Γαλλία προσλαμβάνουν

    Μια που αναφερθήκαμε στις τράπεζες δεν μπορώ να αγνοήσω μία παράμετρο οι οποία δεν αφορά αριθμούς και δείκτες αλλά το έμψυχο δυναμικό τους.

    Τα στοιχεία του τριμήνου έδειξαν  την μεγάλη συρρίκνωση του προσωπικού τους, η οποία συνοδεύτηκε και από την μείωση των υποκαταστημάτων τους.

    Ο συνολικός αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων μειώθηκε περίπου κατά 3.000 μέσα σε ένα χρόνο  καθώς οι τέσσερεις συστημικές απασχολούσαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος συνολικά 28.769 άτομα από 31.855 το 2021.

    Στο διάστημα αυτό έκλεισαν περίπου 150 καταστήματα, δημιουργώντας σε κάποιες περιπτώσεις στην Επαρχία κυρίως πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.

    Και ενώ εδώ συμβαίνουν αυτά τα «στενάχωρα» στη Γαλλία η ΒΝΡ Ρaribas ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε  7.000 μέσα στο 2022.

    Όπως έγινε γνωστό, οι προσλήψεις, οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά τη Γαλλία, θα εστιάζουν στις υπηρεσίες λιανικής, καθώς και στο τμήμα υποστηρικτικών και τεχνολογικών λειτουργιών.

    Οι 3.000 θα προσληφθούν με συμβάσεις μόνιμης εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι 4.000 θα καλύψουν θέσεις προσωρινής διάρκειας ή πρακτικής άσκησης.

    Τα 110 εκατ. ευρώ του Παπακωνσταντίνου

    Ο πρόεδρος της Ιντεάλ Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και η ισχυρή του ομάδα του ήδη έχουν επενδύσει αποκλειστικά μέσω της ΙΝΤΕΑΛ (δεν προσθέτουμε το ΑΤΤΙΚΑ STORES που αφορά τελείως διαφορετικό μετοχικό σχήμα) περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα.

    Όπως εξηγεί ο ίδιος έχει επίσης στα σκαριά τουλάχιστον δύο ακόμα εξαγορές.

    Η INTEΑΛ σύμφωνα με τον Παπακωνσταντίνου είναι η μόνη εταιρεία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με φιλοσοφία και χαρακτηριστικά private equity με στόχο την: (α) αύξηση των επενδύσεών του, (β) την δημιουργία υπεραξίας, (γ) την εστίαση στις επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις και (δ) την αποεπένδυση σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

    Η μετοχή βρίσκεται στα 3,63 ευρώ με ελάχιστο 52 εβδομάδων στα 2,75.

    Η αξία της εταιρείας περίπου στα 115 εκατ. ευρώ.

    Η επενδυτική φιλοσοφία της εταιρείας είναι: (i) πειθαρχημένη επιχειρηματική προσέγγιση, (ii) επένδυση σε εταιρείες με υγιή οικονομικά στοιχεία, cash flow, με δυνατότητες ανάπτυξης, με ισχυρή θέση στον κλάδο τους, (iii) ανάληψη μέτριου κινδύνου σε μέσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, (iv) επένδυση σε εταιρείες με πολύ καλή διοικητική ομάδα που έχει φέρει αποδεδειγμένα αποτελέσματα, (v) ενεργή και διαρκή αναζήτηση δημιουργίας υπεραξιών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, (vi) αναζήτηση δείκτη εσωτερικής απόδοσης (IRR) 20%.

    SUPERBE θα πρόσθετα εγώ!!!

    Επίσημη πρώτη εμφάνιση της Ελένης Βρεττού με το καπέλο της Lamda

    Ξεκίνησε δυναμικά να ασκεί τα νέας καθήκοντά της η άρτι μετεγγραφείσα στη Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,43% 6,89 , Ελένη Βρεττού.

    Χθες, έδωσε το παρών στο πρώτο ελληνο-ισραηλινό συνέδριο στο νέο ξενοδοχείο της Brown στην Κορινθία, απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα σε Ισραηλινούς επενδυτές να… ρίξουν μια ματιά στα υπό ανάπτυξη γραφεία στο Ελληνικό, αφού οι κατοικίες είναι ήδη sold out.

    Η κ. Βρεττού έχει αναλάβει από 1η Μαΐου τη θέση της Chief Strategy και ΙR Officer της παραχωρησιούχου του Ελληνικού, έχοντας θητεύσει επί μία εικοσαετία στον τραπεζικό τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

    Πριν αναλάβει καθήκοντα στη Lamda Development ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς ως Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Chief of Corporate and Investment Banking.

     

    ΔΕΗ:  διαγωνισμός για digital καταστήματα

    Στην προκήρυξη διαγωνισμού προϋπολογισμού 14,9 εκατ. ευρώ προχωρά η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% 11,24 και ο Γιώργος Στάσσης, ο οποίος αφορά στην στην προμήθεια, ανάπτυξη και εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ψηφιακής σήμανσης, συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών και συστημάτων αυτόματων συναλλαγών καθώς και στην παροχή υπηρεσιών Integrator για την ενιαία και κεντρική παρακολούθηση λειτουργίας (monitoring) καθώς και την τεχνική υποστήριξη-συντήρηση τους (support).

    Το έργο εκσυγχρονισμού των καταστημάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύστημα ψηφιακής εξυπηρέτησης πελατών στα καταστήματα, όπως οθόνες προβολής ψηφιακού περιεχομένου, media players ψηφιακής σήμανσης, σύστημα διαχείρισης ουράς προτεραιότητας, ολοκληρωμένο σύστημα αυτοεξυπηρέτησης πελατών, σύστημα καταμέτρησης ατόμων, καθώς επίσης και σύστημα πληρωμών με και χωρίς χρήση μετρητών.

    Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, με την ταυτόχρονη βελτίωση των υποδομών που διαχειρίζεται η ΔΕΗ.

    Η προθεσμία υποβολής κατάθεσης των προσφορών λήγει στις 24 Ιουνίου 2022.

     

    Η “ΑΡΙΑΔΝΗ”, τα 3 funds και Μανουσάκης

    Ποσοστό μειοψηφίας θα πουλήσει ο ΑΔΜΗΕ στην εταιρία  «Αριάδνη Interconnection», η οποία ως γνωστόν κατασκευάζει τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης και είναι 100% θυγατρική του.

    Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του μήνα και θα προβλέπει σύμφωνα με το σχεδιασμό του …«εφτάψυχου» κου Μανουσάκη (διευθύνοντος του Διαχειριστή, θα εξηγήσουμε παρακάτω το προσωνύμιο) πώληση 20% σε αυτή τη φάση και άλλο ένα 20% σε επόμενη προφανώς στον νικητή του πρώτου διαγωνισμού.

    Γι αυτό και έχουν βγει μαχαίρια στην αγορά εδώ και περίπου 10 ημέρες οπότε και  διέρρευσε από πηγές της πάντα αξιόπιστης ΡΑΕ η είδηση.

    Μαθαίνω ότι στον ΑΔΜΗΕ αποφάσισαν να κάνουν και  roadshows για το  διαγωνισμό για τους αγοραστές.

    Δεν έχει διευκρινιστεί ως τώρα κάτι πολύ σοβαρό: θα παίξουν και funds  για το 20 (και αργότερα άλλο ένα 20) τοις εκατό;

    Ο wiseman γνωρίζει ήδη τρία μεγάλα και προβεβλημένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που καλοβλέπουν την πολυπόθητη «Αριάδνη».

    Είναι το γνωστό CVC Partners  με τον δυναμικό Άλεξ  Φωτακίδη να χτυπάει παντού και συνήθως να κερδίζει, το HIG Capital  με τον φιλόδοξο Γκας Μπήτρο να μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι και το γαλλικό ARDIAN  με τα 120 δις ευρώ διαθέσιμα που «όπου βλέπει φως χτυπάει και μπαίνει» όπως μου λένε.

    Από εταιρίες του χώρου  ενδιαφέρον έχει δείξει ο «ιταλικός ΑΔΜΗΕ» που λέγεται  Terna (καμία σχέση με την ομόηχη ελληνική εταιρία) και ο αντίστοιχος Ισπανός καθώς και μεγάλος γαλλικός όμιλος (είναι η πρώην Gas de France  με τον τεχνικό της βραχίονα ή όχι;).

    Όποιος μπει στην «Αριάδνη» θα έχει όμως πρώτο λόγο στις  ΑΠΕ της Κρήτης, στη χωρητικότητα του καλωδίου  ‘Αττική – Κρήτη’, στα υψηλά και σίγουρα κέρδη της εταιρίας που είναι προνομιούχο utility.

    Αρχοντικά πράγματα.

    Όλα αυτά είναι βεβαίως ωραίοι σχεδιασμοί επί χάρτου, αλλά μήπως λογαριάζουν όλοι χωρίς τον ξενοδόχο;

    Και δη τον …κινέζο  ξενοδόχο;

    Ο wiseman  σας πληροφορεί ευσεβάστως ότι η κινεζική  State Grid (στρατηγικός εταίρος  του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό  24%) θεωρεί δεδομένο ότι θα πάρει το ποσοστό στην «Αριάδνη» και ότι της ανήκει δικαιωματικά.

    Είναι μάλιστα γνωστό τοις πάσιν ότι ο διαγωνισμός και το ποσοστό στην ‘Αριάδνη’  είναι και ένας από τους λόγους που προ διμήνου οι κινέζοι απαίτησαν δημόσια την αποπομπή του κου Μανουσάκη.

    Χρησιμοποίησαν ενισχυτικά και τον κινέζο πρέσβη στην Αθήνα για το σκοπό αυτό και άφησαν βαριά υπονοούμενα για διάφορα θέματα μέσα στον ΑΔΜΗΕ.

    Το mononews  και ο wiseman σας είχαν ενημερώσει πρώτοι για το παιχνίδι του ενός δις (τόσος είναι ο αρχικός προϋπολογισμός για τη διασύνδεση της Κρήτης ενώ μετά την ιλιγγιώδη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους  τους τελευταίους μήνες ίσως φτάσει και 1,5 δις!) ώστε να γνωρίζετε το παρασκήνιο.

    Τελικά και παρά τις σκληρές επιθέσεις ο κ. Μάνος Μανουσάκης διεσώθη χάρη στις καλές του γνωριμίες και γι αυτό στην πιάτσα απέκτησε το παρατσούκλι «ο εφτάψυχος».

    Μάλιστα πλέον αισθάνεται τόσο ισχυρός που προχώρησε σε σύμβαση μεταξύ  «Αριάδνης» – ΑΔΜΗΕ στην οποία προβλέπεται ρητά  ότι η πρώτη θα φτιάξει τη διασύνδεση  Αττικής – Κρήτης, αλλά δεν θα αναμειχθεί  στη λειτουργία ή στη διαχείριση του έργου και το «αφεντικό» θα παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ.

    Ο ‘εφτάψυχος’ λοιπόν ‘καθαρίζει’ το τοπίο πριν τον προλάβουν άλλοι…

     

    Ο εφοπλιστής και η υπεξαίρεση

    Τις τελευταίες ημέρες ένα καυτό παρασκήνιο συνοδεύει τις συζητήσεις των εφοπλιστών.

    Είναι το εξής:

    Κάποιο μεγαλοστέλεχος που δούλευε σε μεγάλο εφοπλιστή φαίνεται να του υπεξαίρεσε το ποσό των 10.000.000 δολαρίων.

    Ο εφοπλιστής έξαλλος τον απέλυσε.

    Περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επομένων ημερών.

    Ο ΑΒΑΞ και το  Placement

    Στο Χ.Α. το ενδιαφέρον περιεστράφη γύρω από την Άβαξ ΑΒΑΞ  ΑΒΑΞ -0,67% 1,48 7,50% 0,86 , στην οποία άλλαξε χέρια το 1,9%.

    Πωλητής λέγεται ότι είναι η J&P η οποία πραγματοποίησε placement στα 77 λεπτά και αγοραστές ήταν εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές.

    Με το που πέρασαν τα πακέτα, η μετοχή απογειώθηκε στο +7,5% και η απορία όλων είναι γιατί η εταιρεία δεν πραγματοποίησε αντίστοιχη κίνηση πριν από ένα χρόνο που η μετοχή βρισκόταν στο 1,20 ευρώ.

    Μάλιστα τότε διέψευδε με ανακοινώσεις το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου…

     

    Ελλάκτωρ: Οι προσλήψεις και τα EBITDA

    Τα νούμερα δείχνουν ρυθμούς βελτίωσης για την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,16% 2,62 στο 3μηνο ενώ η εταιρεία προχωρεί σε προσλήψεις στελεχών στον κατασκευαστικό τομέα.

    Τα EBITDA έφθασαν τα 58,3 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA 26,5% από 21,2% πέρσι.

    Το συγκρίσιμο EBITDA ( σ.σ. με την αφαίρεση της πρόβλεψης 9 εκατ. ευρώ λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς) στα 67,3 εκατ. ευρώ (30,6%).

    Βέβαια μέρος της επίπτωσης των 9 εκατ. ευρώ αντισταθμίστηκε από το έσοδο 4,5 εκατ. ευρώ, λόγω αναστροφής προεξόφλησης χρηματοδοτικής συμβολής.

     

    DIMON ή Βακάκης: Tυφώνας ή κατάρτι; 

    Ο JAMIE DIMON της JP MORGAN  είναι τραπεζίτης διεθνούς βεληνεκούς.

    Όμως αλλάζει απόψεις πολύ γρηγορά κάτι που δεν επιτρέπεται για το κύρος του και την φήμη του.

    Μιλώντας σε συνέδριο χθες ο CEO της JP Morgan, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας προειδοποίησε τους επενδυτές για τυφώνα, όταν προ ολίγων ημερών είχε  κάνει λόγο για  σύννεφα.

    «Ξέρετε, είπα προ εβδομάδος ότι υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας, αλλά θα το αλλάξω… είναι τυφώνας», ανέφερε ο Jamie Dimon σε ένα οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

    «Ενώ οι συνθήκες φαίνονται «καλές» αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν ο τυφώνας θα είναι μικρός ή θα εξελιχθεί σε υπερθύελλα», πρόσθεσε.

    Μάλιστα προειδοποίησε ότι η JP Morgan  προετοιμάζεται και θα είναι πολύ συντηρητική με τον ισολογισμό της.

    «Αυτή τη στιγμή, έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί αυτό.

    Αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω, στο δρόμο, έρχεται προς το μέρος μας», συνέχισε βάζοντας τέλος στις ελπίδες επενδυτών για άμεση ανάκαμψη.

    Πάντως και ο δικός μας ο Απόστολος Βακάκης της JUMBO ΜΠΕΛΑ -0,14% 29,18 προ αρκετών εβδομάδων και πάντως νωρίτερα από τον Dimon έδωσε μια συμβουλή: “Προσδεθείτε στο κατάρτι….”

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.