• O δοσατζής Μασούτης και η Σκάρλετ Γιόχανσον, ποιο fund χτύπησε την πόρτα του Μπλε Κέδρου, οι νέες business της ΔΕΗ και γιατί στον ΟΠΑΠ είναι ωραίοι

    Δεν πρόλαβε να παρουσιάσει το σχέδιό της για τη δημόσια προσφορά των μετοχών της  η Μπλε Κέδρος,  κι άρχισαν οι διαρροές για τα funds που προσέγγισαν την ΑΕΕΑΠ για να αγοράσουν…

    image

    Ετοιμάζεται η ΤΕΝΕΡΓ; 

    Χθες η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 ξεπέρασε τα 18 ευρώ και κάποια στιγμή έκανε πράξεις στα 18,42 ευρώ.

    Επειδή είχε πάρει φόρα η μετοχή στην αγορά κυκλοφόρησε ότι έκλεισε το φημολογούμενο deal με τον αγοραστή, που δεν είναι άλλος από το Macquarie Group Limited.

    Κάτι  τέτοιο όμως δεν έγινε,  και η μετοχή έκλεισε τελικά στα 17,99 ευρώ.

    Χθες πάντως φίλος της στήλης μου είπε κάτι πολύ ωραίο.

    “Φαντάσου να μπει σφήνα η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 στις διαπραγματεύσεις και να αγοράσει μαζί με το  Macquarie Group Limited την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

    Άλλωστε είναι συνέταιροι στον ΔΕΔΔΗΕ.

    Λεφτά έχουν και οι δυο, αυτομάτως η ΔΕΗ πρασινίζει σε μεγάλο ποσοστό και λύνει το πρόβλημα εξαιτίας του οποίου οι θεσμικοί πουλάνε την μετοχή της δίχως αύριο”.

    Έκανα ότι δεν άκουσα αυτή την έμπνευση του φίλου μου…

     

    Οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ

    Είναι ωραίο αυτή την εποχή να είσαι μέτοχος του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,42% 16,58  .

    Η μετοχή είναι στα υψηλά της δηλαδή στα 13,89 ευρώ , τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο 2022 ανήλθαν σε €88,3εκ. (Q1 2021: €8,7εκ.), 10x υψηλότερα σε ετήσια βάση ή στα €94,2εκ. σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενώ το μέρισμα θα ανέλθει στα 1,40 ευρώ.

    NOT BAD για το αφεντικό του ΟΠΑΠ.

     

    Με ποιο μεγάλο fund στην Κύπρο συνεργάζεται η doValue

    Η doValue, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στην ελληνική αγορά, τα πάει καλά και στην Κύπρο.

    Όπως πληροφορήθηκα η μητρική εταιρεία, εξ Ιταλίας ορμώμενη, ανέλαβε από κοινού με την Cerberus στη Μεγαλόνησο τη διαχείριση κόκκινων δανείων 2,2 δισ. ευρώ.

    Πρόκειται για το project Sky της Alpha Bank Cyprus και αποτελείται από εξασφαλισμένα εταιρικά δάνεια,  σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και δάνεια λιανικής τραπεζικής τα οποία αφορούν σε  περισσότερους από 7.000 οφειλέτες.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 αποφάσισε να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο και τον Φεβρουάριο του 2022 κατέληξε σε συμφωνία με την Cerberus για τη διάθεση (με το κλείσιμο να αναμένεται στα τέλη του 2022, με την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων).

    Η doValue θα αναλάβει την εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου από το κλείσιμο μέχρι το δεύτερο γύρο του χαρτοφυλακίου, ενώ θα βοηθά στην προσωρινή διαχείριση του χαρτοφυλακίου μέχρι το κλείσιμο.

    Το Μνημόνιο Συνεννόησης έχει υπογραφεί από τη θυγατρική της doValue Altamira Asset Management Cyprus.

     

    Ποιο  fund χτύπησε την πόρτα του Μπλε Κέδρου, αλλά…

    Δεν πρόλαβε να παρουσιάσει το σχέδιό της για τη δημόσια προσφορά των μετοχών της  η Μπλε Κέδρος,  κι άρχισαν οι διαρροές για τα funds που προσέγγισαν την ΑΕΕΑΠ για να αγοράσουν.

    Η έντονη φημολογία χθες ήθελε  ένα συγκεκριμένο ξένο επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο μάλιστα έχει  τοποθετηθεί και σε άλλες εισηγμένες (όπως η Jumbo και η ΓΕΚ Τέρνα) να ενδιαφέρεται για τον Μπλε Κέδρο.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι του fund πλησίασαν, την ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη, ζητώντας να αγοράσουν όλη την έκδοση των 7,2 εκατ. μετοχών, αλλά το deal δεν ευοδώθηκε.

    Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και με αυτή τη μορφή.

    Διότι δεν θα μας εξέπληττε διόλου να δούμε τελικά ξένο fund να εισέρχεται σε ένα από τα projects της Μπλε Κέδρος, όπως το φέρελπι μεικτό τουριστικό συγκρότημα στη Μονεμβασιά, τόπο καταγωγής του Πωλ και του Μάικ Ευμορφίδη.

    Εκεί, για την ιστορία, σχεδιάζονται περί τις 60 κατοικίες και ένα πεντάστερο.

    Χθες η Μπλε Κέδρος έβγαλε ανακοίνωση για την αγορά – στόχο για τις νέες μετοχές, που περιλαμβάνει επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους, επαγγελματίες πελάτες, ιδιώτες πελάτες και όλα τα δίκτυα διανομής (επενδυτικές υπηρεσίες παροχής επενδυτικής συμβουλής, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, λήψης/διαβίβασης εντολής και εκτέλεσης εντολής).

     

    Ολοκληρώνεται το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ στο Περιστέρι

    Δυναμική είσοδο στις τηλεπικοινωνίες πραγματοποιεί η ΔΕΗ και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών τελευταίας γενιάς.

    Πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, αφού η κατασκευή και διαχείριση δικτύων είναι στο DNA της ΔΕΗ, μια δραστηριότητα που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον στην Ελλάδα, οπότε ήταν θέμα χρόνου και η είσοδό της στις οπτικές ίνες.

    Το ίδιο άλλωστε έχουν κάνει με επιτυχία και αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη, όπως η Ιταλική Enel και η Ιρλανδική ESB.

    Το έργο ξεκίνησε ήδη πιλοτικά από τον Δήμο Περιστερίου όπου μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνονται 15 χιλιάδες συνδέσεις Fiber to the Home, υπερυψηλών ταχυτήτων έως 1 Gbps σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

     

    Λεονταρισμοί Γκιάτη κατά του ΕΦΚΑ

    Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων της Alpha Bank Τάσσος  Γκιάτης απειλώντας με μπαράζ μηνύσεων  τον ΕΦΚΑ.

    Ο Σύλλογος έδωσε εντολή στη νομική του υπηρεσία να υποβάλλει μήνυση κατά του ΕΦΚΑ επειδή αρνείται την επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν σε παράνομη παρακράτηση από 1.1.2017 έως 31.1.2020 ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και πρώην ΤΑΠΕΤΕ) σε ποσοστό 0,85% μηνιαίοι αντί 0,40%.

    Πρόκειται για τις λεγόμενες διπλές εισφορές οι οποίες «καίνε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους» και οι οποίες θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

    Μάλιστα όπως με ενημέρωσαν από τον ΕΦΚΑ ο οργανισμός ουδέποτε αρνήθηκε – όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση,  να τις  επιστρέψει, αλλά γραφειοκρατικά προβλήματα – τα οποία όλοι όσοι έχουν συναλλαχθεί μαζί του τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι – είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί όλη αυτή η καθυστέρηση.

    Επιπροσθέτως όπως με ενημέρωσαν ο ΕΦΚΑ σε επικοινωνία που είχε  τόσο με το Σύλλογο της Alpha όσο και με αντίστοιχους άλλων τραπεζών,  τους διαβεβαίωσε ρητώς ότι η επίλυση του θέματος είναι ζήτημα ημερών.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε διόρθωση των ΑΠΔ τους με την υποβολή νέων για να δοθούν πίσω τα χρήματα.

    Επομένως αν ισχύουν όλα αυτά μήπως ο Σύλλογος της Alpha “έπαιξε εκ του ασφαλούς” όταν απείλησε με μηνύσεις τον ΕΦΚΑ?

     

    Τι (δεν) θα πει σήμερα ο Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μουσικής

    Θα μιλήσει (και αυτό είναι είδηση) ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του.

    Σήμερα το απόγευμα (19.00) είναι προγραμματισμένο να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση της «Παναθηναϊκής» με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών».

    Όμως όπως μαθαίνω δεν πρόκειται να «ομιλήσει δια το άτομον του» όπως θα έλεγε και ο Κωσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος.

    Επομένως, μην περιμένετε  ειδήσεις μικροκομματικού χαρακτήρα.

    Όπως  για παράδειγμα , «που θα είναι υποψήφιος στις εκλογές», ή «αν σκέπτεται να  αποχωρήσει από την πολιτική».

    Το κυριότερο όμως όπως αφήνουν να διαρρεύσει στενοί του συνεργάτες  είναι το ότι ο Κώστας Καραμανλής … «δεν θα σπάσει τη σιωπή του» για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

    Το αντίθετο, θα μιλήσει για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν Ευρώπη και Ελλάδα και από αυτά που μάθαμε, καλό είναι το περιεχόμενο της ομιλίας του να προσεχθεί !

     

    Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

    Μία που πιάσαμε σήμερα τα στραβά του ΕΦΚΑ να σας ενημερώσω ότι σε αναμονή για μια ξεκάθαρη απάντηση από τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν  πριν το 2016 και έχουν υποβάλει αίτηση για να αναγνωριστούν τα ένσημά τους από παράλληλη ασφάλιση.

    Αναγνώστης της στήλης που συνταξιοδοτήθηκε το 2014, έχοντας περίπου 3.200 ένσημα από παράλληλη ασφάλιση, έχει επανειλημμένως με έγγραφα του ζητήσει από τον e-ΕΦΚΑ την αναγνώριση της παράλληλης ασφάλισής του, προκειμένου να προσαυξηθεί η σύνταξή του, όπως άλλωστε προβλέπει το άρθρο 30 του Ν. 4387/16.

    Μάλιστα ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων πριν και μετά το 2016 προβλέπεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας στις 2 Οκτωβρίου του 2018, όπου διευκρινίζεται ότι «το θετικό αυτό μέτρο θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους πριν από τις 13/05/2016 καθώς, μέσω του επανυπολογισμού, η σύνταξη τους θα προσαυξηθεί για τον παράλληλο χρόνο που έως σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω μη θεμελίωσης δικαιώματος.

    Η επιπλέον διαφορά θα δοθεί ισομερώς σε πέντε έτη» κατέληγε η ανακοίνωση.

    Ο αναγνώστης μας  έχει επανειλημμένα αποστείλει ηλεκτρονικά αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες  του υπουργείου και του ΕΦΚΑ, αλλά και στην πολιτική ηγεσία , τα οποία μέχρι και σήμερα παραμένουν αναπάντητα για το εάν τελικά θα λάβει ή όχι το ποσό της προσαύξησης που του αναλογεί…

    Την ίδια στιγμή,  στους διαδρόμους του υπουργείου ψιθυρίζεται ότι πολύ δύσκολα οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα τύχουν ίσης μεταχείρισης με τους μετά το 2016.

     

    Ο δοσατζής και η Σκάρλετ

    Φανταστείτε την παρακάτω σκηνή.

    Έχετε βγει για δείπνο και κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον.

    Ξαφνικά φωνάζετε τον σερβιτόρο και τον ενημερώνετε ότι θα πληρώσετε τον λογαριασμό σε δόσεις.

    Τι σκέφτεται η ωραία Σκάρλετ;  Προφανώς ότι «ο τύπος αυτός είναι τελείως άφραγκος».

    Πάμε τώρα στην πραγματικότητα

    Προ ημερών σας (στις 20 Μάϊου) είχαμε ενημερώσει για την υπόθεση του Γιάννη Μασούτη της ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ και τις συζητήσεις που έγιναν με τους μετόχους του σούπερ μάρκετ BAZAAR.

    Σας είχαμε γράψει λοιπόν για το δόγμα Στάρλετ Γιόχανσον.

    Το δόγμα Γιόχανσον όπως το καθιέρωσε ο βουλευτής Ευκλείδης  Τσακαλώτος αναφέρει ότι “όλοι θέλουμε να βγούμε για κοκτέιλ με την Στάρλετ , το θέμα είναι να θέλει και εκείνη».

    Στην προκείμενη περίπτωση Σκάρλετ ήταν οι μέτοχοι της BAZΑAR, για να μην μπερδευόμαστε.

    Λοιπόν τώρα έχω νέα να σας πω.

    Μου φαίνεται ότι θα βαφτίσω  τον Μασούτη «ο Μασούτης ο δοσατζής».

    Ο αθεόφοβος πήγε στις διαπραγματεύσεις και πρότεινε να πληρώσει το τίμημα σε δόσεις.

    Είναι δηλαδή σα να βγάζεις έξω την Σκάρλετ και να λες στον σερβιτόρο ότι θα πληρώσεις τα ποτά και τα φαγητά με δόσεις.

    Η Σκάρλετ θα εξαφανιστεί μίλια μακριά.

    Νομίζω ότι ο «Μασούτης ο δοσατζής» η άφραγκος είναι η δεν ξέρει πώς να «φλερτάρει» σαν μεγάλο παιδί.

    Quelle décadence…

     

    Ο χαρισματικός Βερούκας  και οι “παφ πουφ”

    Μιας και μιλάμε για τα σούπερ μάρκετ  BAZAAR, δεν ξέρω πως μου ήλθε στο μυαλό ο τέως μέτοχος της εταιρείας Δήμος Βερούκας.

    Ο χαρισματικός Δήμος λοιπόν (έφυγε από την ζωή το 2020) όταν πήγαινέ σε κάποιο πάρτι που ήταν συγκεντρωμένοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες συνήθιζε να λέει την επόμενη ημέρα.

    «Λοιπόν χθες πήγα στο κάλεσμα του τάδε επιχειρηματία και είδα 2 τραπεζίτες με τους οποίους μίλαγαν όλοι.

    Ξέρετέ γιατί οι επιχειρηματίες μιλάνε με τους τραπεζίτες;

    Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλά δάνεια και  τρύπιες τσέπες.

    Έτσι λοιπόν “γλύφουν” τους τραπεζίτες γιατί τους έχουν ανάγκη.

    Μόνο εγώ δεν κάνω τέτοια γιατί δεν έχω ανάγκη κανένα τραπεζίτη…

    Παφ πουφ & Company είναι οι περισσότεροι από αυτούς που βλέπεις» , συνέχιζε να λέει ο  δαιμόνιος Δήμος με το βιτριολικό χιούμορ που τον διέκρινε.

    “Παφ πουφ και ο Μασούτης”;

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.