• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Πιθανή νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β στις δύο επόμενες συνεδριάσεις

    • NewsRoom

    Τζερόμ Πάουελ


    Την ανάγκη να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό τα βασικά επιτόκια τόνισαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας σyνεδρίασης της FOMC που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου και η οποία προχώρησε στην αύξησή τους κατά 50 μ.β.

    Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, είναι πιθανό να χρειαστεί μια άνοδος περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές για την αντιμετώπιση του διογκούμενου προβλήματος του πληθωρισμού. Έτσι, οι αξιωματούχοι  ανέφεραν πως ίσως χρειαστούν παρόμοιες αυξήσεις όπως η τελευταία σε πολλές από τις επόμενες συνεδριάσεις.

    Σημείωσαν μάλιστα πως η νομισματική πολιτική μπορεί να χρειαστεί να ξεπεράσει μια «ουδέτερη» στάση, η οποία δεν είναι ούτε υποστηρικτική ούτε περιορίζει την ανάπτυξη.

    «Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στο εύρος στόχου θα ήταν πιθανότατα κατάλληλες στις επόμενες δύο συναντήσεις», αναφέρουν τα πρακτικά, ενώ  μέλη της FOMC ανέφεραν ότι «μια περιοριστική στάση πολιτικής μπορεί κάλλιστα να καταστεί κατάλληλη ανάλογα με τις εξελισσόμενες οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους για τις προοπτικές».

    Η αγορά εκτιμούσε μέχρι τώρα πως η FED θα αυξήσει μέχρι το τέλος του έτους τα βασικά της επιτόκια στο εύρος του 2,5%-2,75%. Επίπεδα που θα συνάδει με εκείνα που πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν ως ένα «ουδέτερο» επιτόκιο. Οι δηλώσεις στα πρακτικά, ωστόσο, δείχνουν ότι η επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει πέρα ​​από αυτό.

    «Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», αναφέρεται στην περίληψη της συνάντησης.

    «Για τον σκοπό αυτό, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να μετακινήσει γρήγορα τη στάση της νομισματικής πολιτικής προς μια ουδέτερη στάση, τόσο μέσω αυξήσεων στο εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων όσο και μέσω μειώσεων στο μέγεθος του ισολογισμού της Federal Reserve».

    Παράλληλα, η FOMC τον Μάιο ενέκρινε ένα σχέδιο για τη μείωση του ισολογισμού της FED από τον Ιούνιο, ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελείται κυρίως από ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Το σχέδιο θα είναι να επιτραπεί σε ένα ανώτατο επίπεδο εσόδων να απορρίπτεται κάθε μήνα, ένας αριθμός που θα φτάσει τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ομολόγων και 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στεγαστικά δάνεια.

    Τα πρακτικά υποδεικνύουν περαιτέρω ότι είναι δυνατή η οριστική πώληση τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, με ειδοποίηση ότι αυτό συμβαίνει πολύ νωρίτερα.

    Σύμφωνα με τα  πρακτικά, τα μέλη της FOMC εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο των τιμών ακόμη και εν μέσω πεποίθησης ότι η πολιτική της Fed και βελτίωση παραγόντων όπως η βελτίωση της κατάστασης στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα βοηθούσαν την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdown που σχετίζονται με την Covid-19 στην Κίνα θα επιδείνωναν τον πληθωρισμό.

    Αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους ότι η αυστηρότερη πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια τόσο στην αγορά του Δημοσίου όσο και στην αγορά εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, τα πρακτικά προειδοποιούσαν για «τις πρακτικές συναλλαγών και διαχείρισης κινδύνου ορισμένων βασικών συμμετεχόντων στις αγορές εμπορευμάτων [που] δεν ήταν πλήρως ορατές στις ρυθμιστικές αρχές».

    Τα θέματα διαχείρισης κινδύνου «θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές απαιτήσεις ρευστότητας για μεγάλες τράπεζες, χρηματιστές-διαπραγματευτές και τους πελάτες τους».

    Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παρέμειναν προσηλωμένοι στην αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση του ισολογισμού. Τα πρακτικά ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο θα άφηνε τη Fed σε «καλή θέση αργότερα φέτος» για να επανεκτιμήσει την επίδραση που είχε η πολιτική στον πληθωρισμό.

    Διαβάστε αναλυτικά τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED



    ΣΧΟΛΙΑ