• Ποιος είπε την ατάκα stakeholders make the fuss, but bondholders make the fuck, η δυναμική Μελίνα Τραυλού και τα χρυσά bonus σε Μότορ Όιλ και Σαράντη

    Μπορεί η ΕΚΤ να έχει πέσει παταγωδώς έξω στις προβλέψεις της για την εξέλιξη του πληθωρισμού, όμως κανένα από τα ακριβοπληρωμένα στελέχη της, και πρωτίστως η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να απολογηθούν για την αστοχία τους αυτή…

    image

    Ο εφοπλιστής και ο καταρχαστής

    Επειδή “έσπασαν” χθες τα τηλέφωνα για τον εφοπλιστή και την υπεξαίρεση των 10 εκατ. δολαρίων, αποφάσισα, πριν διαβάσετε ονόματα,  να σας δώσω μερικά tips ακόμα.

    Ο εφοπλιστής λοιπόν έχει εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Ο υπάλληλος που του υπεξαίρεσε τα 10 εκατ. δολάρια θα αντιμετωπίσει σύντομα τον δικαστή…

    Αυτά, μέχρι να διαβάσετε όλο το story…

     

    Τι είπε ο Τζέιμι Ντίμον στον Βαγγέλη Μυτιληναίο

    Οι «κοινοί θνητοί» δεν έχουν τη  δυνατότητα να συνομιλούν κατ΄ίδίαν  με το μεγάλο αφεντικό της J.P. Morgan τον Τζέιμι  Ντίμον,  όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Ο τελευταίος  θέλησε να μοιραστεί χθες με τους μετόχους του μία  στιχομυθία που είχε με τον ισχυρό ανήρ της J.P.Morgan στο Kiku, μεταξύ τυρού και αχλαδιού.

    Όταν λοιπόν έθεσε στο μεγάλο αφεντικό της J.P Morgan  το «αιώνιο δίλημμα, ομόλογα ή μετοχές», η απάντηση που έλαβε  καταρχήν ήταν ότι το ερώτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.

    Όμως ο Ευαγ. Μυτιληναίος επέμεινε, πιέζοντας  περισσότερο τον έμπειρο  τραπεζίτη,  προσπαθώντας να εκμαιεύσει μία πιο σαφή απάντηση.

    Eπανήλθε λοιπόν ρωτώντας τον αυτή την φορά  για   το ποιοι τον ανησυχούν   περισσότερο το βράδυ, πριν πάει για ύπνο, οι μέτοχοι ή οι ομολογιούχοι ?

    Η απάντηση που έλαβε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan ήταν ότι οι μετοχές (και κατ΄επέκταση οι μέτοχοι) είναι αυτοί που μπορεί να κάνουν διάσημη μία εταιρεία χτίζοντας τον «μύθο» της, όμως τα ομόλογα της είναι εκείνα που μπορεί να της προκαλέσουν τη μεγαλύτερη ζημιά.

    Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες «stockholders make the cash,  bondholders make the face» ή σύμφωνα με την πιο «αγοραία έκφραση που χρησιμοποίησε ο Ντίμον « stakeholders make the fuss, but bondholders make the fuck», την  οποία ο Wiseman για λόγους αστικής ευγένειας παραθέτει χωρίς μετάφραση.

    Πάντως ο κ. Μυτιληναίος φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη αυτή, διότι όπως  σχολίασε ενώπιον των μετόχων  «τη ρήση αυτή δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ», μιας και κατά τον ίδιο οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν μυηθεί ακόμα για τα καλά στην κουλτούρα του ομολόγου και προσπερνούν ότι οι σοβαροί αναλυτές ξεκινούν να εξετάζουν έναν οργανισμό από το ομόλογο.


    H Μυτιληναίος και το ADIA

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αποκάλυψε επίσης ότι στην εισηγμένη,  έχει αρχίσει να επενδύει το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA).

    Πρόκειται για ένα θηριώδες fund που ανήκει στο Εμιράτο του Abu Dhabi.

    Οι πρώτες τοποθετήσεις ξεκίνησαν μετά την ένταξη της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,33% 35,96 στον δείκτη MSCI.

    Μιας και αναφερθήκαμε στον δείκτη MSCI πρέπει να σας τονίζουμε ότι η εταιρεία θα ενταχθεί τον Σεπτέμβριο και στον δείκτη MSCI ESG.

    Τέλος να σημειωθεί ότι η νομικοί της εταιρείας απέστειλαν επιστολή στην γαλλική τράπεζα BNP Paribas ζητώντας τους να αναθεωρήσουν παραπλανητικό report που σύμφωνα με την άποψη τους περιείχε ανακρίβειες σχετικά με τα νούμερα της εισηγμένης.

     

    Η δυναμική Μελίνα 

    Σε μια από τις καλύτερες προέδρους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών φαίνεται να αναδεικνύεται από νωρίς η Μελίνα Τραυλού.

    Δυναμική, δεν μασάει τα λόγια της, αρίστη γνώστρια της επικοινωνίας και των social media η κ. Τραυλού φαίνεται ότι πάει πολύ καλά (Αποδεικνύεται ότι κάτι παραπάνω ήξερε ο Θεόδωρος Βενιάμης).

    Χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου,  αναφερομένη στο γνωστό θέμα της κατάληψης των δυο πλοίων από το ΙΡΑΝ είπε: «Το θέμα της ομηρίας των δύο πλοίων μας στο Ιράν είναι κάτι πρωτάκουστο και πρωτόγνωρο.

    Κρατούνται δύο υπό ελληνική σημαία πλοία, κρατούνται τα πληρώματά τους, ανάμεσά τους και νέα παιδιά που είναι πρωτόμπαρκα από ότι πληροφορούμαστε και πραγματικά πρέπει να ξεσηκωθεί όλη η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα, τα κράτη οι πάντες να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία».

     

    Μότορ οιλ: Bonus 5,5 εκατ. ευρώ

    Bonus που αντιστοιχεί σε περίπου έναν μισθό θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι της Motor Oil ΜΟΗ 0% 27,24 (σ.σ. περίπου 1.350 απασχολούμενοι) από τα κέρδη χρήσης 2021, εφόσον εγκρίνουν τη σχετική εισήγηση του Δ.Σ. οι μέτοχοί της.

    Το Δ.Σ. θα προτείνει στους μετόχους να διανεμηθεί στους εργαζόμενους το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο ύψος μίας μηνιαίας μισθολογικής δαπάνης.

    Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της χρήσης 2021, χορηγήθηκε, μέσω της μισθοδοσίας, ένας βασικός μισθός, σε κάθε έναν από τους περίπου 1.050 εργαζόμενους στο διυλιστήριο.

    Επίσης το ΔΣ της Motor Oil εισηγείται τη διανομή ποσού μέχρι 6 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη χρήσης 2021 σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Τέλος, προτείνεται η διάθεση 200.000 ίδιων μετοχών, άνευ χρηματικού ανταλλάγματος και χωρίς υποχρέωση διακράτησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στους τρεις εκτελεστικούς Συμβούλους, Ι. Βαρδινογιάννη (100 χιλ. τεμάχια), Πέτρο Τζ. Τζαννετάκη (50 χιλ.) και Ι. Κοσμαδάκη (50 χιλ.).

    Και ο Σαράντης πήρε bonus

    Όμως  bonus έλαβαν και οι μέτοχοι της εταιρείας Σαράντης.

    Στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Σαράντης  από τη μια πλευρά εγκρίθηκε ομόφωνα η καταβολή σε τέσσερα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ 1,325 εκ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή η έκθεση αποδοχών για τη χρήση 2021 καταψηφίστηκε από το 40% των παριστάμενων μετόχων.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά στην ομόφωνη έγκριση αμοιβής από τα κέρδη αποφασίστηκε η καταβολή ποσών ως εξής:
    (α) Στον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γρηγόρη Σαράντη, ποσό 331.000,00 €,
    (β) Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος κ. Κυριάκο Σαράντη, ποσό 385.000,00 €,

    (γ) Στο Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνο Ροζακέα, ποσό 500.146,00 €,.
    (δ) Στο Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. κ. Γιάννη Μπούρα, ποσό 109.481,00 €.

    Συναγερμός στις Τράπεζες για Κυβερνοεπιθέσεις

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία κοστίζει ζωές οι οποίες δεν αποτιμώνται με οικονομικούς όρους.

    Ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι έχει ξεκινήσεις ένας άλλος – ακήρυχτος υβριδικός  πόλεμος – ο οποίος έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης.

    Όπως μαθαίνω λοιπόν οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε έχουν επιστήσει την προσοχή των διοικήσεων των μεγάλων τραπεζών προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα τους στον κυβερνοχώρο.

    Μάλιστα ο SSM θεωρεί ότι το ζήτημα θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα δεδομένων των τρεχουσών γεωπολιτικών δυσκολιών της περιοχής.

    Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαικής Κεντρικής Tράπεζας Andrea Enria, στη Φρανκφούρτη προετοιμάζονται για  αύξηση των επιθέσεων.

    Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο αποτελεσματικά μπορούν να θωρακιστούν οι τράπεζες για αυτούς του κινδύνους όταν οι πάντες συμφωνούν ότι για να χτιστεί μία καλή άμυνα χρειάζονται  αφενός περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι να διαθέτουν  τις κατάλληλες δεξιότητες για την παρακολούθηση των κυβερνοεπιθέσεων,  αφετέρου επενδύσεις σε σύγχρονα συστήματα.

     

    Παίρνει το χρίσμα ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος

    Ακόμα έναν αγώνα στον πολιτικό στίβο θα δώσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος που πήρε ήδη το χρίσμα.

    Ο πρόεδρος θα κατεβεί υποψήφιος για την τριεδρική Περιφέρεια Χαλκιδικής, με την ελπίδα να ανέλθει πρώτος σε ψήφους (το 2019 είχε έρθει τρίτος).

    Ο κ. Τάσιος είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    Σφίγγουν τα λουριά» του «Ηρακλή» οι Ιταλοί

    Σας είχα προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι υπάρχει πρόβλημα με της εγγυήσεις του ΗΡΑΚΛΗ.

    Επανέρχομαι όχι για να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά επειδή το πρόβλημα είναι τελικώς πιο σοβαρό από ότι νόμιζα.

    Τόσο σοβαρό ώστε στην Ιταλία, όπου βέβαια δεν έχουν Ηρακλή αλλά ένα ανάλογο σύστημα παροχής κρατικών εγγυήσεων για να ξεφορτώνουν οι τράπεζες  σχεδόν 100 δισ .ευρώ κόκκινα δάνεια, ετοιμάζονται να λάβουν έκτακτα μέτρα.

    Όπως μαθαίνω και για να μην υπεισέρχομαι σε πολύ τεχνικά ζητήματα, τα  μέτρα αυτά σε γενικές γραμμές καθιστούν πιο ακριβές για τις τράπεζες τις κρατικές εγγυήσεις, ενώ το Δημόσιο δεν θα εγγυάται πλέον το 100% των senior bonds (ομολόγων υψηλής διαβάθμισης), αλλά και να τεθούν συγκεκριμένοι δείκτες απόδοσης για τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων έτσι ώστε  να μην κινδυνεύσουν τα χρήματα  των φορολογουμένων.

    Όταν λοιπόν όλα αυτά συμβαίνουν στην Ιταλία, η οποία μάλιστα διαθέτει και επενδυτική βαθμίδα, ας αναλογιστούμε τι έρχεται και εδώ .

    Mea Culpa της Υellen για τον πληθωρισμό

    Μπορεί η ΕΚΤ να έχει πέσει παταγωδώς έξω στις προβλέψεις της για την εξέλιξη του πληθωρισμού, όμως κανένα από τα ακριβοπληρωμένα στελέχη της, και πρωτίστως η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να απολογηθούν για την αστοχία τους αυτή.

    Αντίθετα η  υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed)  Janet Yellen παραδέχθηκε δημοσίως το «mea culpa” με την εξέλιξη του πληθωρισμού.

    Η άστοχη πρόβλεψή της πριν περίπου ένα χρόνο ότι ο πληθωρισμός «δεν θα μας απασχολήσει και πολύ», διαψευστηκε πανηγυρικά από τα πρόσφατα συντριπτικά στοιχεία της αύξησης των τιμών, που οδηγούν τη Fed σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

    Η δημόσια παραδοχή της Γιέλεν έχει ιδιαίτερη αξία διότι αν θυμάστε στο  παρελθόν ως τραπεζίτης της Fed, είχε να αντιμετωπίσει την καυτή πατάτα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στη συνέχεια έλαβε το “χρίσμα” να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Fed, δεν είχε κανένα δισταγμό να το παραδεχτεί κιόλας.

    «Τότε δεν καταλάβαινα πλήρως τους απρόβλεπτους και μεγάλους κραδασμούς που επηρέασαν την οικονομία»,  συνέχισε η Γέλεν, η οποία ανέφερε ότι «τώρα βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο».

    Κρατώντας πλέον μικρό καλάθι μετά τις «μεγάλα λόγια» για την πορεία του πληθωρισμού πέρσι, πλέον δεν αποκλείει ένα ακόμα σοκ στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, λόγω της προσπάθειας να απεξαρτηθεί ενεργειακά η Ευρώπη από την Ρωσία.

     

    Το FBI και οι Ουζούνης, Κτενίδης, Βουλκίδης

    Διαβάζοντας χθες το βράδυ το επίσημο έγγραφο του FBI για την υπόθεση NOVARTIS μου ξαναήρθε στο μυαλό η εξής πρόταση :

    “To 2009, η NVG αγόρασε περίπου 157,940 ευρώ σε διαφημίσεις για εταιρείες μέσων επικοινωνίας που ανήκουν στους Ευθύμιο Κτενίδη, Κωνσταντίνο Ουζούνη και Βουλκίδης Media, μερικές από τις οποίες ήταν ψεύτικες εταιρείες”.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.