• Οικονομία

    Γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Λιανός

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Σε επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο σύνολο των μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών 7ης τάξης – μεταξύ άλλων σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Αβαξ, Ιντρακατ, Mytilineos- προχώρησε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εξετάζοντας τυχόν επιπτώσεις της ύπαρξης κοινών συμμετοχών (common ownership / common shareholding) σε επιχειρήσεις του κλάδου, στις συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

    Σύμφωνα με όσα έχουν επισημάνει πηγές της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο mononews σχετικά με τον κλάδο των κατασκευών, η Ανεξάρτητη Αρχή ετοιμάζει αυτό το διάστημα τις δεύτερες απόψεις της σε συνέχεια της κανονιστικής έρευνας που ξεκίνησε μέσα στο 2021.

    Στο πλαίσιο αυτό οι σημερινοί έλεγχοι θα βοηθήσουν την Επιτροπή ώστε να διαπιστώσει τις συνθήκες και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά, το διάστημα που μεσολάβησε. «Θα εξετάσουμε εάν θα προχωρήσουμε περαιτέρω όσον αφορά σε αυτά που διαπιστώσαμε στην πρώτη κανονιστική -εφόσον θεωρήσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα- ή αν θεωρήσουμε ότι τα «προβλήματα» έχουν επιλυθεί» όπως άλλωστε εξηγούσαν τις προηγούμενες μέρες.

    Οι πρώτες απόψεις που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Σημειώνεται ότι στις πρώτες απόψεις της η Επιτροπή επεσήμανε πως διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σημαντική συγκέντρωση του κλάδου των κατασκευών την τελευταία δεκαετία με αύξηση των φραγμών εισόδου σε ορισμένες από τις επί μέρους αγορές.

    Επιπλέον, όπως επεσήμανε η Επιτροπή, εντοπίστηκε ότι η κοινή οριζόντια συμμετοχή συγκεκριμένου fund στις δύο μεγαλύτερες ανταγωνίστριες κατασκευαστικές εταιρείες, δύναται να οδηγήσει στις ακόλουθες θεωρίες βλάβης:

    • Μη συντονισμένα μονομερή αποτελέσματα μείωσης ή μετριασμού των κινήτρων για ανταγωνισμό
    • Συντονισμένα αποτελέσματα εναρμονισμένης συμπεριφοράς

    Πηγές της Επιτροπής σημείωναν στο mononews αναφορικά με το παραπάνω ότι εξετάστηκε η συμμετοχή του συγκεκριμένου ολλανδικού fund καθώς ήταν κύριος μέτοχος για ένα διάστημα στις δύο μεγαλύτερες ανταγωνίστριες εταιρείες καθώς θεωρήθηκε ότι αυτό ενδεχομένως μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα, όπως για παράδειγμα λιγότερο ενεργό ανταγωνισμό μεταξύ τους.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την δημοσιοποίηση των πρώτων απόψεων μέχρι σήμερα, όπως σημείωναν, το συγκεκριμένο fund έχει πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε στη μία από τις δύο εταιρείες.

    Διαβάστε επίσης

    Αίσιο τέλος είχε η διαμάχη των μικρομεσαίων κατασκευαστών με το Υπουργείο Υποδομών για τις δημόσιες συμβάσεις

    Ιωάννης Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία των τιμών, εντείνονται οι έλεγχοι



    ΣΧΟΛΙΑ