• Τράπεζες

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Γιατί δεν υπάρχει καμιά ευθύνη για το ναυάγιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

    • Contributor

    Ο δνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης κατά το χαιρετισμό του στην απονομή των βραβείων στον 5ο Διαγωνισμό “i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία” που διοργανώνεται από την Εθνική Τράπεζα, Πέμπτη 21 Μαϊου 2015. ΑΠΕ – ΜΠΕ/ΑΠΕ – ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές


    Αρνητικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, και πολλοί είναι αυτοί που βιάζονται να αποδώσουν τις ευθύνες στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να επισημάνουμε πως ήταν εξαρχής γνωστή η θέση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας κατά της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μάλιστα, ο ίδιος ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης είχε ασκήσει πιέσεις στην επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφευχθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

    Αφού η πώληση ήταν αναπόφευκτη, ο διαγωνισμός προχώρησε άμεσα, και οι ενδιαφερόμενοι ήταν δύο: η κοινοπραξία EXIN-Calamos και η κινεζική Fosun. Κάποιοι επικρίνουν τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για το ότι επελέγησαν οι Αμερικανοί, όμως και εδώ οι ευθύνες πηγαίνουν βαθύτερα, και έχουν να κάνουν με τις ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την αμερικανική πλευρά για να μην καταλήξει σε κινεζικά χέρια η Εθνική Ασφαλιστική.

    Από τη στιγμή που επελέγησαν ως πλειοδότες οι Αμερικανοί, όλα πήγαν στραβά, καθώς η κοινοπραξία EXIN-Calamos τα έκανε… θάλασσα, διαβεβαίωνε πως όλα ήταν ΟΚ, ενώ δεν ήταν, και τελικά οδηγηθήκαμε σε ένα ναυάγιο. Η ευθύνη των Αμερικανών είναι προφανής, η ευθύνη των συμβούλων της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής επίσης (θα περίμενε κανείς ειδικά από την Goldman Sachs να είναι πιο προσεκτική), όμως είναι το λιγότερο τραβηγμένο να καταλογίσει κανείς ευθύνες στην διοίκηση της Εθνικής.

    Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, με την Εθνική Ασφαλιστική να προς το παρόν παραμένει στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας, με τη Fosun να ενδιαφέρεται όμως για την απόκτησή της. Είναι δεδομένο ότι οι Κινέζοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα χθες είχαμε και μια νέα εξέλιξη στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τον κινεζικό όμιλο real estate Rongfeng Holding, με έδρα το Πεκίνο, να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας. Σύμφωνα με το Reuters, η κινεζική Rongfeng Holding δήλωσε ότι μαζί με συνεργαζόμενη εταιρεία σχεδιάζουν να αποκτήσουν τουλάχιστον το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθελουσία έξοδος στον ΑΔΜΗΕ: Μεγαλύτερος του στόχου ο αριθμός των ενδιαφερόμενων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Αρτινός (ΑΜΒΥΞ): «Εγχώριοι και ξένοι οίκοι μας χτυπούν την πόρτα για συνεργασία – Μαγνήτης τα αποτελέσματά μας»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη: Τι έδειξε ο έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ σε 20 τέως στελέχη της Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ