• Business

    Πόλεμος: O Calamos καλεί Exin για το που πήγαν τα 41,7 εκατ. ευρώ

    Τζον Κάλαμος


    Δάνεια 15 εκατ. ευρώ είχε χορηγήσει το fund Calamos στην Exin, από το Φεβρουάριο του 2016, τα οποία σταδιακά αυξήθηκαν στα 41,7 δις ευρώ, χωρίς να λάβει γνώση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, παρόλο που εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για αυτό το σκοπό.

    Αυτό υποστηρίζουν οι Κάλαμος και Κουδούνης στην αγωγή που κατέθεσαν κατά της Exin την περασμένη εβδομάδα, εγκαλώντας την τελευταία για τη μη εξόφληση των υποχρεώσεών της έως το Δεκέμβριο του 2017. Στην αγωγή, στην οποία κατονομάζεται η Exin ως εναγόμενος, αλλά όχι ο ιδρυτής της Mat Fairfield, ο Κάλαμος ισχυρίζεται ότι η Exin δεν έχει παράσχει οικονομικά στοιχεία από τις 18 Οκτωβρίου και ότι αρνήθηκε να δώσει στους εκπροσώπους του «πρόσβαση σε αρχεία στα οποία είχε δικαίωμα ο Κάλαμος» σύμφωνα με τις συμφωνίες δανεισμού μεταξύ των δύο μερών.

    Calamos
    John S. Koudounis, διευθύνων σύμβουλος Calamos Investments

    Οι ενάγοντες ζητούν από το δικαστήριο να αναγκάσει την Exin να παράγει «όλα τα στοιχεία» που σχετίζονται με τα οικονομικά της και τα δάνεια που έλαβε, χωρίς τα οποία σύμφωνα με την καταγγελία, είναι αδύνατο για τον Κάλαμο να διαπιστώσει «εάν τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματικότητα για τους σκοπούς που αναφέρονται στις δανειακές συμβάσεις». Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά παραπέμπουν στο τίμημα που έχει καταβάλει η Exin για την εξαγορά του 50% της AIG στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2016, ενώ μέρος των χρημάτων φέρεται να έχει καταβληθεί και ως εγγύηση στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 718 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017. Ο Calamos ισχυρίζεται ότι η Exin βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των δανείων που έχει λάβει, οι συμβάσεις των οποίων προέβλεπαν την αποπληρωμή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

    Η σύγκρουση Exin και Calamos με αφορμή τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Calamos Family Partners, εταιρεία επενδύσεων που εδρεύει στο Naperville του Illinois, έχει οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις των δύο πλευρών, απειλώντας να τινάξει στον αέρα και την υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σφήνα από χθες στην πώληση έχει μπει το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρίας real estate Rongfeng Holding, η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχει εκδηλώσει από κοινού με συνεργαζόμενη εταιρία πρόθεση να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική. Το ενδιαφέρον, αποδέκτης του οποίου είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η Τράπεζα της Ελλάδος, προέρχεται από κοινού με την επίσης κινέζικη ασφαλιστική εταιρεία Gongbao που είχε συμμετάσχει στο πλαίσιο του διαγωνισμού, αλλά η προσφορά της ήταν κατώτερη της κινέζικης Fosun.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα εξέλιξη: Στο στόχαστρο κινεζικής εταιρείας real estate η Εθνική Ασφαλιστική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε «κοράκια» των αγορών αναζητά χρηματοδότη η Exin για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Exin Group: Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος



    ΣΧΟΛΙΑ