• Top Stories

    Α. Τσίπρας: Κάνετε αντιπολίτευση της πλημμύρας και της καταστροφής

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας


    Στην αντεπίθεση προσπάθησε να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τα πυρά που δέχθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης για την τραγωδία στη Δυτική Αττική αλλά και την απουσία του ίδιου και της κυβέρνησής του.

    Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της  κυβέρνησης αλλά και της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας Αττικής, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση. «Κάνετε αντιπολίτευση της πλημμύρας και της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Αν και δήλωσε πως δεν ήρθε στη βουλή για να υπερασπιστεί την κα Δουρού, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η αντιπεριφερειάρχης δέχεται επίθεση όχι γιατί έχει ευθύνες για την μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή αλλά διότι εκλέχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τόνισε πως οι προηγούμενες διοικήσεις ασχολούνταν με έργα βιτρίνας. «Επιρρίπτετε την ευθύνη στην περιφερειάρχη. Το 2014 η Περιφέρεια είχε ενταγμένα έργα 100 εκατ., σήμερα 485 εκατ. ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοφανή καταστροφή, η οποία, όπως είπε, επικαλούμενος συνομιλίες του με επιστήμονες, συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, σχολιάζοντας πως η φύση εκδικείται όταν δεν την σέβεσαι και έκανε λόγο για «εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην άναρχη δόμηση και στην απουσία χωροταξικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας -τον οποίο χαρακτήρισε ζήτημα πολιτικής βούλησης.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έκτακτο βοήθημα της κυβέρνησης προς τις πλημμυροπαθείς και στη διαδικασία των αποζημιώσεων, καθώς και στις υπόλοιπες ενέργειες και τα μέτρα που λαμβάνονται από τα συναρμόδια υπουργεία για την ανακούφιση των πληγέντων.

    Ο κ. Τσίπρας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ζητά συνέχει τις παραιτήσεις υπουργών σε κάθε ευκαιρία, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ζήτησε την παραίτηση της περιφερειάρχη. Ο κ. Τσίπρας, παράλληλα, άσκησε κριτική διότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την βοήθεια του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από τον οποίο ζήτησε την άμεση χορήγηση βοήθειας για τη Δυτική Αττική. Μάλιστα, αμφισβήτησε πως η κα Δούρου έχει κάνει προεκλογικές δηλώσεις περί παραίτησης της αν δεν προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα!

    Σε ότι αφορά την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού εθνική κλίμακας, ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει πλέον μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας, ύψους ενός δισ. ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας, για το οποίο μάλιστα είχε συνεννόηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα θα είναι σε θέση, από τον Αύγουστο του 2018, να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2015. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρισμα, λέγοντας ότι πέρυσι ήταν 617 εκατ. ευρώ και φέτος 1,4 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για ένα ποσό ύψους δύο δισ. ευρώ, συνολικά. «Δεν θα το έλεγα και ψίχουλα ή φιλοδώρημα» είπε χαρακτηριστικά, αντικρούοντας τις σχετικές επικρίσεις.

    Σήμερα η χώρα ανακάμπτει, το σύνολο των δεικτών βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, η ανάπτυξη θα φτάσει κοντά στο 2%, η ανεργία πέφτει, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο, ανέφερε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας πως «η Ελλάδα προχωρά με σχέδιο, με προσεκτικά βήματα, για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα όχι με επικοινωνιακές πιρουέτες όπως η κυβέρνηση Σαμαρά.»

    Αναφερόμενος στην υπεραπόδοση, την οποία όρισε ως τη υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος και όχι της οικονομίας να υπερβαίνει τους στόχους της ανάπτυξης, τόνισε πως δίνει στο κράτος της δυνατότητα να επανορθώσει για αδικίες που υπάρχουν.

    Μάλιστα, προσπάθησε να πείσει πως η υπεραπόδοση αυτή δεν προέρχεται από την υπερφορολόγηση και την φοροεπιδρομή. Και για να υπερασπιστεί την απόψή του υπενθύμισε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήραν μέτρα φορολόγησης 30 δισ. ευρώ, όπως ο ΕΝΦΙΑ (ο οποίος πάντως παραμένει ακόμα και σήμερα). Μάλιστα, κατηγόρησε πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει ανάπτυξη, παρά τους φόρους.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η υπεραπόδοση αυτή στο πλεόνασμα οφείλεται στην πτώση της ανεργίας, της εξισορρόπησης του ασφαλιστικού συστήματος, της πάταξης της φοροδιαφυγής και του ότι γλιτώσαμε ένα 20% από την αλλαγή των στόχων για το πλεόνασμα.

    Αμφισβήτησε πως η ΝΔ θα μείωνε τους φόρους, καθώς η χώρα έχει υποχρεωθεί σε συγκεκριμένους φόρους. Μάλιστα, τόνισε πως η ΝΔ έχει την υποχρέωση να εξηγήσει στον λαό από που θα βρει τους πόρους για τις δεσμεύσεις της, κατηγορώντας τη ΝΔ για λαϊκισμό! Αντίθετα, για τη δική του περίπτωση, τόνισε πως όταν έγινε κυβέρνηση συγκρούστηκε με τους δανειστές για να πετύχει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι απούσα από παντού – Δημιουργήσατε ένα τοξικό περιβάλλον



    ΣΧΟΛΙΑ