• Ελλάδα

    Citi: Ο Τσίπρας δεν θα διακινδυνεύσει πρόωρες εκλογές – Πότε «βλέπει» να στήνονται κάλπες

    • NewsRoom
    Τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Σχετικά απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα μέσα στο α’ τρίμηνο του 2018 η Citi, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε νέο ενημερωτικό σημείωμα με αφορμή τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για εκλογές.

    Σύμφωνα με τη Citi, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μέσα στον Ιανουάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει αφενός το θέμα των πλειστηριασμών και αφετέρου η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο Ελληνας πρωθυπουργός δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

    Όπως σχολιάζει, όμως, η Citi, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 10-15% του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, η αμερικάνικη τράπεζα αμφιβάλλει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διακινδυνεύσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (και να τις χάσει) μέσα στο α’ τρίμηνο του 2018, δεδομένων τριών παραγόντων: (1) ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται το τέλος των Μνημονίων και αυτό θα έχει πολιτικά  οφέλη, (2) η Ελλάδα έχει αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές, και (3) τα πιο δύσκολα μέτρα διάσωσης έχουν ήδη περάσει.

    Έτσι, σύμφωνα με την Citi, οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρμαγεδδών το νέο μνημόνιο-Οι αλλαγές σε επιδόματα, εργασιακά, δημόσιο, συνταξιοδοτικό



    ΣΧΟΛΙΑ