ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), του Αντρέι Πλένκοβιτς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2016, παίρνει την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Κροατία, χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα exit polls.
Ειδικότερα, η HDZ φέρεται να καταλαμβάνει 58 από τις 151 έδρες στη νέα βουλή, έναντι 44 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), 13 του ακροδεξιού Κινήματος για την Πατρίδα και 11 των Οικολόγων.
Στις εκλογές του 2020, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) είχε εξασφαλίσει 66 έδρες.
Στις πρώτες αναλύσεις, γίνεται λόγος για περίοδο πολιτικής αστάθειας στην οποία εισέρχεται η Κροατία, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιδιώκουν να συμμαχήσουν με δυνάμεις που έχουν διαφορετικές θέσεις σε αρκετά ζητήματα.
Ο υψηλός πληθωρισμός και τα σκάνδαλα διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια ψαλίδισαν τα ποσοστά της HDZ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Μιάμιση ώρα πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής υπολογιζόταν σε 50,6% έναντι 34,4% την ίδια στιγμή στις εκλογές του 2020.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Χακάν Φιντάν κατά Νετανιάχου: Προσπαθεί να σύρει την περιοχή σε πόλεμο για να μείνει στην εξουσία
Ρωμανός για ανάρτησή Κασσελάκη για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας: Η υποκρισία περισσεύει
Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση των «κομμένων» δώρων των ιδιωτικών υπαλλήλων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα δεν γίνεται
- Ανάλυση CNN: Αλάθητος, απρόβλεπτος, ανεξέλεγκτος – Η Προεδρία Τραμπ σε δράση
- Γερμανία: Υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία μεταξύ CDU και SPD – Σήμερα η τελευταία ημέρα του Σολτς στην καγκελαρία
- Μυλωνάς (ΕΤΕ): Πώς μπορεί να επωφεληθεί η Ρόδος από τις αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό
