• Business

    Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τις τράπεζες


    Ως προαπαιτούμενο τόσο για την τρίτη όσο και την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση έχουν θέσει οι θεσμοί την αυστηριοποίηση του νόμου Κατσέλη, που ξαναγράφεται προκειμένου να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι το 40% όσων έχουν ήδη καταφύγει στο νόμο. Αυτό προβλέπει το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς.

    Όπως αναφέρεται ρητά, οι ελληνικές αρχές θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του νομικού και θεσμικού πλαισίου του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και θα υποβάλουν έκθεση που θα παρουσιάζει: α) τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα δικαστήρια και β) την αξιολόγηση και περαιτέρω προτάσεις από τους φορείς για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που θα διαπιστωθούν ιδίως σε ότι αφορά στην ταχύτητα επεξεργασίας των υποθέσεων και την εξάλειψη του κινδύνου καταχρηστικών πρακτικών.

    Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews προβλέπουν τρεις περιπτώσεις που οδηγούν σε απώλεια της προστασίας για το δανειολήπτη που έχει καταφύγει στο νόμο Κατσέλη, οι οποίες σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου κατά το πρότυπο της εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών για τις επιχειρήσεις, αποσκοπούν στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ο νέος νόμος θα προβλέπει επίσης το φιλτράρισμα των αιτήσεων που υποβάλλονται, οι οποίες θα αξιολογούνται κατά τη στιγμή της κατάθεσης του φακέλου από τον αρμόδιο υπάλληλο. Ο έλεγχος θα είναι ουσιαστικός και δεν θα περιορίζεται μόνο στην πληρότητα των εγγράφων, αλλά θα αφορά και το κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια του νόμου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

    Με βάση τη συμφωνία η προστασία αίρεται στην περίπτωση που ο οφειλέτης

    • δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση που θα ορίσει το δικαστήριο. Εξαίρεση θα αποτελεί η συνδρομή λόγων που δικαιολογούν ανωτέρα βία, όπως π.χ. η πρόσφατη θεομηνία στη Μάνδρα Αττικής.

    • ζητήσει δύο αναβολές, ματαιώνοντας την εκδίκαση της υπόθεσής του, μια πρακτική που υιοθετείται με στόχο την παράταση επί μακρό της ασυλίας του νόμου.

    • δεν προσέλθει στο δικαστήριο κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσής του. Ο νόμος θα δίνει περιθώριο 30 ημερών στον οφειλέτη να πάρει νέα δικάσιμο και αν δεν το κάνει θα θεωρείται ότι παραιτείται της προστασίας.

    Για την αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών ο νέος νόμος θα προβλέπει επίσης τον αναδρομικό επανυπολογισμό των τόκων που παγώνουν με την υποβολή της αίτησης στο νόμο Κατσέλη από τον οφειλέτη, σε περίπτωση που η προσφυγή του απορριφθεί από το δικαστήριο. Ο νόμος σήμερα προβλέπει το πάγωμα του εκτοκισμού όλων των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες κατά τη στιγμή που ο δανειολήπτης θα κάνει την αίτηση της υπαγωγής στο νόμο και τον εκτοκισμό με το συμβατικό επιτόκιο των οφειλών από στεγαστικό δάνειο – χωρίς δηλαδή επιβάρυνση τόκων υπερημερίας.

    Έτσι αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν αίτηση υπαγωγής, για να κερδίσουν χρόνο, απολαμβάνοντας άτοκη περίοδο χάριτος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, που μπορεί να απαιτήσει από 1 έως και 11 χρόνια. Η συμφωνία με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης προβλέπει ότι σε περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί από το δικαστήριο, ο οφειλέτης θα υποχρεωθεί στην καταβολή των τόκων που αναλογούν στην οφειλή αναδρομικά, οι οποίοι θα επανυπολογιστούν με στόχο να αποτρέψει την κατάχρηση της προστασίας του νόμου, στην οποία ο οφειλέτης παροτρύνεται με τη συνδρομή δικηγόρων ή άλλων επιτήδειων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λήγει αύριο η προθεσμία για το Κοινωνικό Μέρισμα – Πού χρειάζεται προσοχή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Τσαμάζ: Με 95 εκατ. ευρώ κέρδισε το Champions League

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νάσος Ζαρκαλής: Oι θηριώδεις ζημιές, οι δυσάρεστοι αριθμοί και η επόμενη ημέρα της Wind



    ΣΧΟΛΙΑ