• Business

    CVC Capital Partners: Πρεμιέρα με κέρδη έως 29% στο Άμστερνταμ – Συγκέντρωσε 2 δισ. ευρώ από την IPO

    • Bloomberg
    Οι συνιδρυτές του CVC Capital: MacKenzie, Koltes και Van Rappard

    Οι συνιδρυτές του CVC Capital: MacKenzie, Koltes και Van Rappard


    Με κέρδη έως και 29% έκανε πρεμιέρα η μετοχή της CVC Capital Partners  στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

    Το κορυφαίο private equity της Ευρώπης και οι επενδυτές του συγκέντρωσαν 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,15 δισεκατομμύρια δολάρια) στην δημόσια αρχική προσφορά.

    Νωρίτερα, η μετοχή ενισχύονταν κατά 25% στα 17,55 ευρώ.

    Η εταιρεία όρισε την τιμή της IPO στα 14 ευρώ ανά μετοχή, στη μέση του αρχικού εύρους τιμών των 13 έως 15 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Η τιμή προσφοράς υποδηλώνει κεφαλαιοποίηση 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία.

    Η CVC Capital συγκέντρωσε 250 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια από την πώληση μετοχών, με το υπόλοιπο ποσό να κατευθύνεται σε υφιστάμενους μετόχους. Εάν ασκηθεί πλήρως το δικαίωμα υπερκάλυψης, το μέγεθος της συμφωνίας θα αυξηθεί στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η CVC αύξησε τη συνολική προσφορά κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ την Πέμπτη, αποτυπώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, η οποία αναβλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της μεταβλητότητας των αγορών.

    Ο Donald Mackenzie, ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, ο οποίος αποχώρησε τον Φεβρουάριο από την θέση του συμπροέδρου,  πουλάει έως και 10 εκατομμύρια μετοχές, σύμφωνα με τον ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς, αξίας περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ, στην τιμή προσφοράς.

    Ο Steve Koltes, ο οποίος αποσύρθηκε το 2022, προσφέρει έως και 2,3 εκατομμύρια μετοχές, αξίας σχεδόν 32 εκατομμυρίων ευρώ.

    Άλλοι μεγάλοι επενδυτές του private equity που πούλησαν μετοχές στη δημόσια προσφορά είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC Pte, η Αρχή Επενδύσεων του Κουβέιτ και ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που διοικείται από την Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ.

    Οι υφιστάμενοι υπάλληλοι της CVC δεν πούλησαν μετοχές. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο συνιδρυτής Rolly Van Rappard, ο οποίος είναι πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας, και ο διαχειριστής εταίρος Rob Lucas, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος.

    Η εταιρεία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 186 δισ. ευρώ και κατέχει μετοχές σε εταιρείες όπως η ελβετική ωρολογοποιία Breitling και η Lipton Teas and Infusions, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

    Ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες από τους Mackenzie, Van Rappard και Koltes μεταξύ άλλων, και εξελίχθηκε από spin off της Citigroup σε μια από τις πιο γνωστές εταιρείες private equity της Ευρώπης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Kering (Gucci): Ανησυχία για την βουτιά της μετοχής – H περιουσία του Pinault μειώθηκε σχεδόν 50% σε λιγότερο από τρία χρόνια

    CVC Capital Partners: Εξετάζει ενδεχόμενη πώληση ή συγχώνευση της Recordati, αξίας 11 δισ. ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ