• Top Stories

    Φως στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών

    • NewsRoom
    Τσίπρας Ζάεφ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Δ) δίνουν τα χέρια μετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, ΠΓΔΜ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti


    Μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, στο φως έρχονται άγνωστες πληροφορίες σχετικά με τις διεργασίες που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σημαντικές αποκαλύψεις προκύπτουν από τα πρακτικά των δύο συμβουλίων πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ, ενώ στον γερμανικό Τύπου υπήρξαν δημοσιεύματα σχετικά με μυστικές συναντήσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ, κάτι που διέψευσε με δηλώσεις της η κ. Σπυράκη.

    Από όλα όσα αποκαλύπτονται, κοινός τόπος είναι η πεποίθηση που είχαν οι Σκοπιανοί ότι η συμφωνία είχε περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει με την κυβέρνηση Τσίπρα, παρά με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επίσης, από τα πρακτικά των συμβουλίων των πολιτικών αρχηγών (δημοσίευμα της Καθημερινής) προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας από τον πρώτο γύρο των συνομιλιών.

    Στην πρώτη σύσκεψη παρουσία του Ζόραν Ζάεφ, του Γκιόργκι Ιβανόφ, του αντιπροέδρου Μπουγιάρ Οσμάνι και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ προκύπτει ότι στην πλευρά των Σκοπίων τον Ιανουάριο δεν υπήρχε καν θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ήταν πιο κοντά στο erga omnes.

    Από την άλλη, με βάση τα όσα έλεγαν οι Σκοπιανοί, η Ελλάδα έμοιαζε από τον πρώτο γύρο να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας.

    Επίσης, οι Σκοπιανοί εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας, έτσι ώστε να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενη το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

    Την ίδια ώρα, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων «διάβαζαν» ως μάλλον θετική τη στάση της ΝΔ τον Ιανουάριο, η άποψη αυτή αλλάζει τον Ιούνιο και θεωρούν ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει.

    Ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πιο θετικό στο θέμα από την περίοδο του Γ.Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα ότι «θέλει λύση» και πως «δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος».

    Στα θετικά της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε ότι «η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση», λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν «έτοιμη να ονομάσει τη ‘μακεδονική γλώσσα’ ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα ‘μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’». Κάτι που όπως φαίνεται άλλαξε μόνο ως προς το σκέλος του ονόματος που επελέγη τελικά καθώς το «Μακεδονία του Ίλιντεν» κάηκε στην πορεία.

    Για Μητσοτάκη

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η «ανάλυση» της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων. Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ έλεγε τότε πως «τον Αύγουστο τελειώνει το οικονομικό πρόγραμμα, αν θεωρηθεί επιτυχημένο, ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα είναι οι τελευταίες στις οποίες ο νικητής κερδίζει επιπλέον 50 έδρες.».

    Ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση, έλεγε ο Ντιμιτρόφ, τα Σκόπια δεν πρέπει να φανεί ότι δεν επιθυμούν λύση και συμπλήρωνε: «Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες.»

    Και στις δύο συσκέψεις φαίνεται το χάσμα μεταξύ πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και προέδρου Ιβάνοφ, ενώ ο ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ επιμένει στο θέμα της άμεσης επικύρωσης. Έκδηλη είναι, τέλος, η ανησυχία για ρωσική ανάμειξη, ώστε να μην υπάρξει τελικά συμφωνία.

    Τι λέει η FAZ

    Σε δημοσίευμα της γερμανικής FAZ γίνεται λόγος για συνάντηση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, με τον Ζόραν Ζάεφ, με την ιδιότητα της απεσταλμένης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που αρνείται η κ. Σπυράκη λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν μία και μοναδική και τυχαία.

    «Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές».

    «Με ρώτησε ‘τι θα κάνετε;’ και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση» ανέφερε η κ. Σπυράκη.

    Ερωτηθείσα γιατί δεν έγινε γνωστή αυτή η συνάντηση, η κ. Σπυράκη απάντησε: «Ήταν μια δημόσια συνάντηση και έχω κάνει και άλλες πολλές τέτοιες».

    «Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ.: στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς» υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, αυστηρά εμπιστευτικά στενογραφήματα αποδεικνύουν πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ προσπαθούσαν επί μήνες να επιλύσουν τη μεταξύ τους διένεξη για το ονοματολογικό. Και ο φόβος έναντι των ρωσικών προσπαθειών παρέμβασης έπαιξε έναν ρόλο στην εν λόγω διαδικασία. Στις 31 Ιανουαρίου 2018 η πολιτική ηγεσία της ‘Μακεδονίας’ συναντήθηκε για μια σημαντική συνεδρία.

    Σύμφωνα με το 19σέλιδο έγγραφο πρακτικών της συνάντησης, στη συνομιλία συμμετείχαν όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί του βαλκανικού κράτους: Ο πρόεδρος της ‘Μακεδονίας’ Γκιόργκι Ιβανόφ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καθώς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο πάλαι ποτέ επικεφαλής ομάδων ανταρτών, Αλί Αχμέτι.

    Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Zάεφ τούς προτρέπει να βιαστούν: «Προς το παρόν είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί». Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ήξεραν τι εννοούσε με αυτό: Όσο στην Αθήνα κυβερνούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ», υπάρχει σημαντική πιθανότητα για την επίτευξη συμβιβασμού. Εάν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να ξανακλείσει, διότι τότε το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα αναδειχθεί πιθανότατα ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.

    Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Ζάεφ: «(Ο Τσίπρας) Δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο».

    Σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου

    «Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κ. Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του κ. Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης» επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    «Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας», τονίζει και προσθέτει: «Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του».

    «Ο κ. Μητσοτάκης και η ‘ειδική απεσταλμένη’ του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ» σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και τους καλεί να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

    • Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;
    • Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;
    • Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη;
    • Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;

    »Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής… », σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαρία Σπυράκη: Τυχαία η μοναδική συνάντησή μου με τον Ζάεφ – Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μυστικές συναντήσεις Σπυράκη – Ζάεφ αποκαλύπτει η FAZ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα πρακτικά για τη διαπραγμάτευση Αθήνας – Σκοπίων: Η ευκαιρία με τον Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ