• Top Stories

    Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα πρακτικά για τη διαπραγμάτευση Αθήνας – Σκοπίων: Η ευκαιρία με τον Τσίπρα

    • NewsRoom
    κοτζιάς-ντιμιτροβ-νιμιτς

    Από αριστερά: Νίκος Κοτζιάς, Μάθιου Νίμιτς και Νικολά Ντιμιτρόφ


    Άγνωστες πληροφορίες σχετικά με τις εσωτερικές διεργασίες στην ΠΓΔΜ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών φέρνουν στο φως τα πρακτικά από δύο συμβούλια πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τα οποία δημοσιεύει η Καθημερινή. Τα συμβούλια πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου στα Σκόπια και από αυτά προκύπτουν οι θέσεις Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης με την Αθήνα, όπως και οι εκτιμήσεις της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας για τις προσεγγίσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τη στάση του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου, καθώς και της ΝΔ.

    Το πρώτο συμβούλιο, αυτό της 27ης Ιανουαρίου, έγινε δύο βδομάδες πριν από την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς και το δεύτερο της 19ης Μαΐου, όταν πλέον είχε πέσει στο «τραπέζι» η πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πρώτη σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, του αντιπροέδρου Μπουγιάρ Οσμάνι και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ προκύπτει ότι στην πλευρά των Σκοπίων τον Ιανουάριο δεν υπήρχε καν θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ήταν πιο κοντά στο erga omnes.

    Από την άλλη, με βάση τα όσα έλεγαν οι Σκοπιανοί, η Ελλάδα έμοιαζε από τον πρώτο γύρο να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας.

    Επίσης, οι Σκοπιανοί εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας, έτσι ώστε να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενη το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

    Την ίδια ώρα, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων «διάβαζαν» ως μάλλον θετική τη στάση της ΝΔ τον Ιανουάριο, η άποψη αυτή αλλάζει τον Ιούνιο και θεωρούν ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει.

    Ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πιο θετικό στο θέμα από την περίοδο του Γ.Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα ότι «θέλει λύση» και πως «δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος».

    Στα θετικά της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε ότι «η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση», λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν «έτοιμη να ονομάσει τη ‘μακεδονική γλώσσα’ ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα ‘μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’». Κάτι που όπως φαίνεται άλλαξε μόνο ως προς το σκέλος του ονόματος που επελέγη τελικά καθώς το «Μακεδονία του Ίλιντεν» κάηκε στην πορεία.

    Για Μητσοτάκη

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η «ανάλυση» της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων. Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ έλεγε τότε πως «τον Αύγουστο τελειώνει το οικονομικό πρόγραμμα, αν θεωρηθεί επιτυχημένο, ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα είναι οι τελευταίες στις οποίες ο νικητής κερδίζει επιπλέον 50 έδρες.».

    Ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση, έλεγε ο Ντιμιτρόφ, τα Σκόπια δεν πρέπει να φανεί ότι δεν επιθυμούν λύση και συμπλήρωνε: «Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες.»

    Και στις δύο συσκέψεις φαίνεται το χάσμα μεταξύ πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και προέδρου Ιβάνοφ, ενώ ο ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ επιμένει στο θέμα της άμεσης επικύρωσης. Έκδηλη είναι, τέλος, η ανησυχία για ρωσική ανάμειξη, ώστε να μην υπάρξει τελικά συμφωνία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και η απειλή ενός νέου «Ψυχρού Πολέμου»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κοτζιάς ρίχνει το γάντι στον Καμμένο: Όποιος θέλει, ας φέρει πρόταση δυσπιστίας



    ΣΧΟΛΙΑ