• Οικονομία

    Σε υψηλό 45 ετών σκαρφάλωσαν οι τιμές του καφέ Robusta

    • Bloomberg
    Κόκκοι Καφέ Robusta

    Κόκκοι Καφέ Robusta


    Οι τιμές του καφέ Robusta σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO), καθώς εντείνεται η κρίση στην προσφορά για την ποικιλία που χρησιμοποιείται σε μείγματα εσπρέσο και στιγμιαία ποτά.

    Ο δείκτης τιμών χονδρικής του ICO αυξήθηκε κατά 17% τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1979, ανέφερε ο όμιλος με έδρα το Λονδίνο σε μηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Το Βιετνάμ – ο μεγαλύτερος παραγωγός Robusta στον κόσμο – «συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες εφοδιασμού» μετά από κακές συγκομιδές τόσο την τελευταία όσο και την τρέχουσα σεζόν, ανέφερε.

    Τα προβλήματα στη συγκομιδή κινδυνεύουν μάλιστα να επιδεινωθούν, καθώς η ξηρασία και η ζέστη «ψήνουν» τις περιοχές ανάπτυξης των κόκκων του καφέ στο Βιετνάμ, εξαντλούν το νερό για άρδευση και περιορίζουν τις προοπτικές για την επικείμενη καλλιέργεια του 2024.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο έχουν ανέβει στους πέντε από τους τελευταίους έξι μήνες, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να τροφοδοτήσει το κόστος των καταναλωτών.

    Ωστόσο, η ζώνη καφέ του Βιετνάμ θα μπορούσε να αρχίσει να ανακάμπτει από την ξηρασία αυτόν τον μήνα, ενώ τα hedge funds στοιχηματίζουν για περαιτέρω κέρδη.

    Πάντως, οι άφθονες προμήθειες σε κόκκους Αrabica συμβάλλουν στο να μετριαστεί η πορεία των τιμών του καφέ. Ο δείκτης του ICO βασίζεται σε ένα άθροισμα τιμών spot σε βασικές αγορές.

    Διαβάστε επίσης

    Η αναμονή για την πρώτη ηλεκτροκίνητη G-Class επιτέλους έληξε

    Τα 60 εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό καθεστώς

    Το χαμένο στοίχημα για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες



    ΣΧΟΛΙΑ