• Business

    Τον Ιανουάριο κρίνεται η τύχη της Notos Com

    Χρήστος Παπαέλληνας


    Σε κρίσιμο σημείο είναι οι συζητήσεις για το μέλλον της «Notos Com Συμμετοχές», η τύχη της οποίας κρίνεται από το κατά πόσο οι τράπεζες θα συμφωνήσουν σε ένα γενναίο κούρεμα δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, που συζητείται από κοινού με την Pillarstone. Ο Ιανουάριος θεωρείται κρίσιμος καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να συμφωνήσουν στην παροχή ρευστότητας έως 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου η επιχείρηση να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

    Η δυστοκία σε σχέση με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης συνδέεται με το κατά πόσο η λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης, που υπολογίζεται στα 2 εκατ. ευρώ, μπορεί να να στηρίξει την αποπληρωμή του δανεισμού της, εάν δεν συνοδευθεί με ένα νέο business plan που θα προβλέπει σημαντικές περικοπές στη δραστηριότητα του ομίλου.

    Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν περίπου 144 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές 43,6 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, ο τζίρος σε ενοποιημένο επίπεδο με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία υποχώρησε από 340 εκατ. ευρώ το 2008 στα 117,67 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας μείωση κατά περίπου 65% στη διάρκεια της κρίσης. Η πτώση οφείλεται αφενός στη γενικότερη μείωση της κατανάλωσης, αφετέρου στο γεγονός ότι τα δύο πιο γνωστά πολυκαταστήματα, Notos Galleries και Notos Home, βρίσκονται στην περιοχή της Ομόνοιας, που έχει διανύσει μακρά περίοδο παρακμής. Η περίοδος των γιορτών έδωσε μικρή ανάσα στα έσοδα της επιχείρησης, αλλά η ταμειακή ρευστότητα είναι οριακή και εκτιμάται ότι θα στηριχθεί για λίγο καιρό ακόμα στα έσοδα κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

    Αν και οι βασικές εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή οι δύο τράπεζες (Alpha Bank και Eurobank) και η Pillarstone, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το περιεχόμενο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια. Πηγές από τη διοίκηση της Notos, διευκρινίζουν ότι μέχρι σήμερα η επιχείρηση δεν έχει οφειλές προς το Δημόσιο και το προσωπικό και είναι σε συνεχή συνεννόηση με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη: Ποιοι παίρνουν το 50% του skroutz.gr. Ο Λάτσης, ο Δασκαλόπουλος και ο πόλεμος των εκατομμυρίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MEGA: Τί είπε ο μεγαλομέτοχος του καναλιού Γιάννης Βαρδινογιάννης στους εργαζομένους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λ. Πατίτσας: Οι κατηγορίες της Glencore για ναυταπάτη και η απόφαση του δικαστηρίου



    ΣΧΟΛΙΑ