• Business

    Οι παγίδες των εισφορών για μέλη και διαχειριστές εταιρειών. Αναλυτικός οδηγός


    Χαμηλότερες εισφορές θα πληρώνουν από τον επόμενο μήνα τα μέλη ομόρρυθμων εταιρειών, ετερόρρυθμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης που είναι παράλληλα και διαχειριστές τους, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

    Αυτό που αλλάζει από την 1η Ιουνίου του 2018, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι ότι πέρα από τις εισφορές της τάξεως του 26,9% που καταβάλλουν (από την 1η Ιανουαρίου του 2017) για τις αποδοχές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του εταίρου, οι διαχειριστές των εταιρειών θα καταβάλλουν επιπλέον εργατικές εισφορές 16% για τις αμοιβές που λαμβάνουν ως διαχειριστές, έναντι εισφορών 26,9% που πληρώνουν σήμερα, δηλαδή θα αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό ισχύει τόσο για μέλη των εταιρειών που είναι και διαχειριστές, όσο και για τρίτους που είναι διαχειριστές εταιρειών επ’ αμοιβή.

    Αντίθετα, οι εταίροι που δεν είναι και διαχειριστές θα συνεχίσουν να καταβάλουν τις ίδιες εισφορές, ήτοι 26,9% επί του μερίσματός τους.

    Εκεί που έχουμε αλλαγή δεδομένων είναι στις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές εταιρείες, τις λεγόμενες ΙΚΕ. Οι εταίροι των ΙΚΕ θα συνεχίσουν να μην καταβάλλουν εισφορές 26,9% από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όμως εκείνοι οι εταίροι που έχουν οριστεί ως διαχειριστές τους θα πρέπει να τις καταβάλλουν κανονικά. Το ίδιο ισχύει και για τρίτους που είναι διαχειριστές ΙΚΕ, ενώ οι μοναδικοί εταίροι μονοπρόσωπης ΙΚΕ που είναι παράλληλα και διαχειριστές τους θα πρέπει να καταβάλλουν το 26,9% του μερίσματος που λαμβάνουν ως εταίροι, αλλά και το 26,9% της αμοιβής τους ως διαχειριστών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους διαχειριστές ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ που θα δουν από τον ερχόμενο μήνα μειωμένες εισφορές, λόγω των αλλαγών, δεν τίθεται θέμα επιστροφής των “φουσκωμένων” εισφορών που έχουν καταβάλει αναδρομικά, αφού η εγκύκλιος δεν έχει αναδρομική ισχύ, και άρα οι διαχειριστές δεν μπορούν να διεκδικήσουν πίσω χρήματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οδηγός για τη ρύθμιση-«κούρεμα» 81.715 δανείων του τ. ΟΕΚ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Στασινόπουλος: Η επιστροφή της Viohalco στην κερδοφορία και τα σχέδια για νέες επενδύσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξετε με τις αποδείξεις για να μην πληρώσετε φόρο 22%



    ΣΧΟΛΙΑ