• Business

    Ελ. επαγγελματίες: Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εφάπαξ ασφαλιστικές εισφορές


    Μία νέα… λυπητερή θα δουν στα ειδοποιητήρια που θα λάβουν στα μέσα Μαρτίου από τον ΕΦΚΑ χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς στις μηνιαίες εισφορές του Φεβρουαρίου θα ενσωματωθούν οι διαφορές μεταξύ των εισφορών που πλήρωσαν το 2017, με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015, και των εισφορών που θα έπρεπε να καταβάλουν, με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

    Πρόκειται για έναν συμψηφισμό που προκύπτει από τις παραδοξότητες του νόμου Κατρούγκαλου, και συγκεκριμένα από την πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του κάθε έτους υπολογίζονται με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του προηγούμενου έτους. Όμως οι φορολογικές δηλώσεις δε γίνονται παρά την άνοιξη κάθε χρόνο, και άρα είναι πρακτικά αδύνατο να υπολογιστεί από την αρχή του χρόνου το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι, το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2015, και ο ΕΦΚΑ άρχισε να υπολογίζει τις “σωστές” εισφορές μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Τι θα γίνει λοιπόν τώρα; Σε πρώτη φάση, στα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου, που θα βγουν στα μέσα Φεβρουαρίου, οι ασφαλισμένοι θα δουν τις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016, και στα ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου θα δουν τα αποτελέσματα των συμψηφισμών των εισφορών. Αν δηλαδή το 2016 είχαν περισσότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2015, τότε θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά που προκύπτει στις ασφαλιστικές εισφορές.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η διαφορά αυτή θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ στα τέλη Μαρτίου, μαζί με την εισφορά του Φεβρουαρίου, αν και είναι πιθανό να δοθεί και η δυνατότητα αποπληρωμής της σε δόσεις, πιθανόν με τη μορφή επιπλέον επιβαρύνσεων στις μηνιαίες εισφορές.

    Αντίθετα, για όσους το 2016 είχαν χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2015, θα υπάρξει αναδρομική επιστροφή εισφορών, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ (αν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές μικρότερες του ποσού της επιστροφής, τότε θα αποπληρωθεί ο οφειλή και θα λάβει τη διαφορά). Η επιστροφή αυτή μπορεί να γίνει εφάπαξ ή με συμψηφισμό επί των επόμενων δόσεων του ΕΦΚΑ, ώστε να πληρώνει χαμηλότερες εισφορές.

    ΕΦΚΑ πλεόνασμα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Διαγράφονται χρέη προς το Δημόσιο-Ποιοι μπορούν να απαλλαγούν από τις οφειλές τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bruegel: Κίνδυνος για νέο μνημόνιο… σε μερικά χρόνια!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Εθνική Τράπεζα: Ραβασάκια σε 180.000 «κόκκινους» δανειολήπτες για κούρεμα των οφειλών τους κατά 70%



    ΣΧΟΛΙΑ