• Business

    Ν. Στασινόπουλος: Η επιστροφή της Viohalco στην κερδοφορία και τα σχέδια για νέες επενδύσεις

    • NewsRoom

    πρόεδρος της VIOHALCO, Νικόλαος Στασινόπουλος


    Μήνυμα προς τους μετόχους απέστειλε και αυτήν τη χρονιά ο πρόεδρος της Viohalco, Ν. Στασινόπουλος, εστιάζοντας στις επενδύσεις που βελτίωσαν τη δυναμική αλλά και τη θέση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά και τον ανταγωνισμό το περασμένο έτος. Το 2017 χαρακτηρίστηκε από τον κ. Στασινόπουλο έτος ανάπτυξης για τις εταιρείες της Viohalco καθότι η ισχυρή ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές, και όχι μόνο, σήμανε την έναρξη της ανάκαμψης στους βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους και προώθησης των πωλήσεων και των εσόδων.

    Σημειώνεται πως η Viohalco πέτυχε καθαρή κερδοφορία μετά από φόρους ύψους 73,7 εκατ. ευρώ το 2017 σε σύγκριση με ζημίες ύψους 6,4 εκατ. το 2016 επιτυγχάνοντας θετικές επιδόσεις σε όλους τους κλάδους, με το χάλυβα να ολοκληρώνει το 2017 το εντυπωσιακό turnaround.  Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,721 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 19%, έναντι 3,119 δισ. ευρώ το 2016, ενώ το ενοποιημένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 302,5 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 70,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 231,7 εκατ. ευρώ το 2016.

    Για να συμβεί αυτό ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση αποτέλεσε η καινοτομία και η συνεχής βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, ώστε οι εταιρείες να μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν τις ευνοϊκές συνθήκες στους τομείς της βιομηχανίας και της μεταλλουργίας στην Ευρώπη.

    Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Viohalco, οι εταιρίες επένδυσαν σημαντικά για την ενίσχυση των γραμμών παραγωγής, την προϊοντική επέκταση και την αύξηση της γεωγραφικής τους εμβέλειας, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να παράσχουν καινοτόμα προϊόντα και προσαρμοσμένες λύσεις ανάλογες των αναγκών των πελατών. Η επιτυχής εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, που περιλάμβανε τη συνεχή εστίαση στην τεχνολογική πρόοδο και τη βελτίωση της αποδοτικότητας και του κόστους σε όλες τις λειτουργίες ενίσχυσε τη θέση των εταιρειών στις αγορές που δραστηριοποιούνται και αυτό φάνηκε στα οικονομικά επιτεύγματα του 2017, υπογραμμίζει ο κ. Στασινόπουλος.

    Ο ίδιος κάνει ακόμη μια σύντομη ανασκόπηση στα βασικά οικονομικά μεγέθη της προηγούμενης χρήσης αλλά και στις επιδόσεις των επιμέρους τομέων, του αλουμινίου, του χαλκού, του χάλυβα και του real estate.

    Μελλοντικοί στόχοι

    Ο πρόεδρος της Viohalco αναφέρθηκε και στους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Elvalhalcor σκοπεύει να επενδύσει 150 εκατ. ευρώ με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του τμήματος του αλουμινίου. Η επένδυση αυτή θα επιτρέψει στην ElvalHalcor να ενισχύσει τη παρουσία της στον τομέα συσκευασίας αλουμινίου, το βιομηχανικό τομέα, τις μεταφορές και τις αρχιτεκτονικές εφαρμογές και θα θέσει τις βάσεις για την μελλοντική επέκταση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και στον τομέα της αεροδιαστημικής.

    Για τον τομέα του χάλυβα, ο ίδιος τονίζει ότι η ολοκλήρωση των στρατηγικών επενδύσεων όπως η πλήρης λειτουργία των επαγωγικών φούρνων στα εργοστάσια της Σιδενορ και της Sovel και η ανακαίνιση της Dojran Steel ενίσχυσαν σημαντικά την αποδοτικότητα και βελτίωσαν τις οικονομικές επιδόσεις.

    Εξάλλου την περασμένη χρονιά ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα όπως η παραγωγή των σωλήνων για τον αγωγό TAP, η παράδοση των καλωδίων για τη διασύνδεση των Κυκλάδων αλλά και η διασύνδεση μεγάλων ενεργειακών έργων στη Β. Θάλασσα.

    Κλείνοντας το μήνυμά του, ο κ. Στασινόπουλος σημειώνει πως την περασμένη χρονιά τόσο η επίδοση της εταιρείας όσο και οι συνθήκες της αγοράς βελτιώθηκαν.

    “Για το 2018 η διαρκής δέσμευση των εταιρειών της Viohalco στην αποδοτικότητα και την καινοτομία τις καθιστά ικανές να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης”, καταλήγει το μήνυμα του προέδρου της εταιρείας προς τους μετόχους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί ο όμιλος Στασινόπουλου πήρε δάνεια για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από ξένη και όχι από ελληνική τράπεζα (και δη από την Alpha Bank που ήταν παραδοσιακός σύμμαχος)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αθηνά Ποπώφ (Mondelēz): «Στόχος μας να δημιουργούμε νέες τάσεις στην κατηγορία της σοκολάτας»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Τζιραλής (Marathon VC) στο mononews: «Eκτιμούμε ότι θα τοποθετήσουμε τα κεφάλαιά μας νωρίτερα από τον αρχικό μας στόχο»



    ΣΧΟΛΙΑ