• Οικονομία

    Έρχονται κλιμακωτά πρόστιμα για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών - Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών – Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)


    Νέο πλαίσιο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας που θα αρχίσει από το τέλος του έτους φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών.

    Μπορεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή στη φύση των τελών κυκλοφορίας να αργεί ακόμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον υπολογισμό των τελών, άρα και στο ποσό που θα πληρώνουν οι οδηγοί των οχημάτων, το οικονομικό επιτελείο φέρνει όμως ένα γερό «λίφτινγκ» για την πληρωμή του.

    Εδώ και μήνες το Υπουργείο Οικονομικών προετοίμαζε ένα σχέδιο για να μην μπει τέλος στα εξαντλητικά πρόστιμα, σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

    Μέχρι σήμερα, αν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στο όχημά του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, όπως λέει ο νόμος (εκτός αν δοθεί παράταση), θα κληθεί να πληρώσει κατευθείαν το διπλάσιο ποσό από τα τέλη κυκλοφορίας που του αντιστοιχούν.

    Δηλαδή, για ένα αυτοκίνητο με ετήσια τέλη 150 ευρώ, αν καθυστερούσε την πληρωμή για μια ημέρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας, θα έπρεπε να καταβάλει 300 ευρώ.

    Πλέον, αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς θα επιβληθούν κλιμακωτά πρόστιμα, ανάλογα με τον χρόνο καταβολής των τελών.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως για τα τέλη του επόμενου έτους (θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2024) θα υπάρχει προσαύξηση 25% αν πληρωθούν μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο του 2025, κατά 50% έως και τον Φεβρουάριο και προσαύξηση 100% αν η καταβολής τους γίνει έως το τέλος Μαρτίου.

    Με βάση αυτό το σκεπτικό, για τέλη κυκλοφορίας ύψους 120 ευρώ, αν πληρωθούν με ένα μήνα καθυστέρηση τότε το πρόστιμο θα είναι 30 ευρώ και το συνολικό ποσό 150 ευρώ.

    Για δυο μήνες καθυστέρησης το πρόστιμο ανέρχεται στα 60 ευρώ και το συνολικό ποσό στα 180 ευρώ και από τον 3ο μήνα και έπειτα εκπρόθεσμης πληρωμής το τελικό ποσό θα εκτοξεύεται στα 240 ευρώ.

    Η αρχική σκέψη του οικονομικού επιτελείου ήταν τα πρόστιμα να γίνουν λίγο πιο ευέλικτα και η προσαύξηση του 100% να επιβάλλεται όταν η εκπρόθεσμη πληρωμή ξεπερνά το εξάμηνο και έως τότε η αύξηση του προστίμου να είναι 10%-15% για κάθε μήνα που περνά μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

    Ωστόσο, αυτό το σενάριο απορρίφθηκε, καθώς ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρο για τους «μπαταχτσήδες».

    Σκοπός του νέου μέτρου είναι να μην εξαντλείται όλη η αυστηρότητα στους ιδιοκτήτες που χάνουν την προθεσμία ακόμα και για μια ώρα ή ελάχιστα 24ωρα και αντί για ένα πρόστιμο, καλούνται να πληρώσουν διπλάσια τέλη.

    Έχει παρατηρηθεί πως ιδιοκτήτες οχημάτων ξεχάστηκαν δεν πλήρωσαν στη ώρα τους τα τέλη, δηλαδή τα κατέβαλαν στη μια τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου αντί για τα μεσάνυχτα της 31 Δεκεμβρίου και τους επιβλήθηκε διπλάσιο ποσό.

    Σαρωτικοί έλεγχοι για ανασφάλιστα ΙΧ και ΚΤΕΟ 

    Με νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών βάζει τάξη και στο χάος με τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους.

    Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας κινούνται χωρίς ασφάλεια πάνω από 500.000 οχήματα, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός εκείνων που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

    Μέχρι σήμερα, το «τσεκάρισμα» γίνεται μόνο από την τροχαία σε περίπτωση που σταματήσει ένα όχημα για έλεγχο και ζητήσει από τον οδηγό ασφάλεια και ΚΤΕΟ.

    Στο εξής, με νέα διάταξη που θα καταθέσει εντός της ημέρας το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα ακόμα και σε καθημερινή βάση.

    Άλλωστε, είναι διαθέσιμα στο οικονομικό επιτελείο τα δεδομένα των ασφαλιστικών εταιρειών, από τα οποία φαίνεται ποιο όχημα σταμάτησε να έχει ασφάλεια και τον λόγο (πχ λόγω ολικής ζημιάς μετά από ατύχημα, μεταβιβάστηκε ή τέθηκε σε ακινησία).

    Ωστόσο, αναμένεται να αλλάξουν και τα πρόστιμα. Σήμερα για ανασφάλιστα οχήματα είναι 250 ευρώ και προβλέπεται η επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ, αν δεν ασφαλιστεί το όχημα εντός οκτώ ημερών. Για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, προβλέπεται πρόστιμο 180 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο πόλεμο με τη Booking ανοίγουν οι ξενοδόχοι

    Προχωρούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για πάνω από 1.200 παραχωρήσεις σε παραλίες

    e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Ιουνίου 2024



    ΣΧΟΛΙΑ