• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πού βρίσκονται σε εξέλιξη τραπεζικά deals στην Ευρώπη

    • Bloomberg


    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγωνίζονται για την κυριαρχία σε μία από τις δυναμικότερες γωνιές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Οι κυβερνήσεις σε μέρη της ανατολικής Ευρώπης, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης υπερβαίνουν εκείνους της ζώνης του ευρώ, μειώνουν την κυριαρχία τους σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Η Σερβία και η Σλοβενία είναι οι τελευταίες που προσφέρουν μερίδια σε τράπεζες τους, ανοίγοντας ένα πιθανό πεδίο μάχης, καθώς η OTP Bank Nyrt της Ουγγαρίας, η Raiffeisen Bank International AG και η Erste Group Bank AG με έδρα τη Βιέννη και χρηματοπιστωτικοί επενδυτές επιδιώκουν να διευρύνουν το αποτύπωμα τους στην περιοχή.

    Στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη, η επέκταση των δανειακών χαρτοφυλακίων από τις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες καθιστά τις τράπεζες πιο ελκυστικές ως στόχους εξαγοράς εν μέσω αναδιάρθρωσης της τραπεζικής βιομηχανίας. Στα Βαλκάνια, χαλαρώνει μια μακρόχρονη καχυποψία για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια περιοχή με φήμη διαφθοράς, εθνοτικών συγκρούσεων και οικονομικής αστάθειας.

    “Οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας παρέχουν μία ιστορία κατά κάποιον τρόπο ενηλικίωσης και αυτό κάνει τις δημόσιες επενδύσεις πιο αξιόπιστες”, δήλωσε ο Matthias Siller, διαχειριστής κεφαλαίων της Barings στο Λονδίνο που διαχειρίζεται assets 310 δισεκατομμυρίων δολαρίων. “Στο παρελθόν, πολλοί επενδυτές θα είχαν προσεγγίσει με μεγαλύτερη προσοχή. Τώρα οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία”.

    Εν μέρει λόγω της πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Σλοβενία (στη ζώνη του ευρώ) προσφέρει δύο τράπεζες οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο σχεδόν της αγοράς και η Σερβία πωλεί μία τράπεζα που ελέγχει περίπου το 11% του τραπεζικού κλάδου.

    Χαρακτηριστικό του ντόρου που δημιουργείται από τα deals είναι ότι 14 εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την παροχή συμβουλών σχετικά με τη σχεδιαζόμενη πώληση της Komercijalna Banka AD Beograd, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο Βελιγράδι. Η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει έναν νικητή μέχρι το τέλος του έτους για την τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία 3,1 δισ. ευρώ.

    Η πώληση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας – πίσω από τις τοπικές μονάδες της Intesa και της UniCredit SpA – αποτελεί προϋπόθεση για τη Σερβία ώστε να τηρήσει το νέο τριμηνιαίο πρόγραμμα του ΔΝΤ. Το Ταμείο δήλωσε τον Ιούλιο ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.

    “Η Σερβία είναι μια πολύ ελκυστική αγορά και η Komercijalna είναι το κλειδί για την ηγετική θέση στην αγορά από άποψης κλίμακας”, δήλωσε ο Klaus Vukovich, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρίας Alantra Partners, με έδρα τη Βιέννη.

    Η Σλοβενία αυτόν το μήνα πούλησε το 59,1% της Nova Ljubljanska Banka για 608,6 εκατομμύρια ευρώ. Η τράπεζα ήταν ο κύριος αποδέκτης μίας κρατικής βοήθειας ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 και η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκτοτε ζήτησαν από την κυβέρνηση να πουλήσει το μερίδιό της.

    Τουλάχιστον πέντε υποψήφιοι μπορεί να ενδιαφέρονται για την Abanka, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Σλοβενίας ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Finance της Λιουμπλιάνα. Οι πιθανοί πλειοδότες περιλαμβάνουν την OTP, την αμερικανική εταιρεία Apollo Global Management και την Blackstone Group LP, ανέφερε η Finance, χωρίς να αποκαλύψει από πού έλαβε πληροφορίες. Η συμφωνία πώλησης πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου.

    Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Societe Generale SA, αποχωρούν από ορισμένες χώρες για να επικεντρωθούν στις βασικές αγορές τους, άλλες αναζητούν ευκαιρίες από την Πολωνία έως τη Βουλγαρία.

    Ακόμα και με σκάνδαλα και ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος που μαστίζουν μερικές από τις τράπεζες της περιοχής από τη Λετονία και την Εσθονία έως την Πολωνία, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας ευημερεί. Σε μια ένδειξη της ισχύος της, οι τράπεζες που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κερδοφορίας για το τελευταίο τρίμηνο περιλάμβαναν τους τοπικούς κολοσσούς Bank Pekao SA, Komercni banka AS και OTP. Από τις δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες με μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή, οι KBC Group NV, Raiffeisen, Societe Generale, Intesa Sanpaolo SpA και Erste ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Η διαφορά μεταξύ της πώλησης της NLB και του διαγωνισμού για την Komercijalna είναι ότι η πρώτη είχε πέντε χρόνια για να αναδιαρθρωθεί, μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προετοιμαζόταν για τον εξονυχιστικό έλεγχο μίας δημόσιας προσφοράς. Η Komercijalna, η οποία ανήκει κατά 42,6% στο κράτος, εξακολουθεί να έχει χρέη και δεν διαθέτει την αποδοτικότητα για να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους ξένους ανταγωνιστές. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει συμμετοχή 25%.

    “Η Komercijalna πιθανότατα θα βρει τον αγοραστή της, έχοντας κατά νου το ισχυρό της μερίδιο αγοράς, αλλά θα ήταν εξαιρετικά περίεργο να δούμε την αποτίμηση να υπερβαίνει το 70 τοις εκατό με 75 τοις εκατό της λογιστικής αξίας της”, δήλωσε η Στάσα Πετκόβιτς, της Momentum Securities στο Βελιγράδι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες για το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Alpha Bank: Σε 48 ώρες ο νέος CEO

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Τι σημαίνει για την αγορά των ΑΕΕΑΠ η αποχώρηση Grivalia, οι πρώτες αντιδράσεις



    ΣΧΟΛΙΑ