• Real Estate

    Τι σημαίνει για την αγορά των ΑΕΕΑΠ η αποχώρηση Grivalia, οι πρώτες αντιδράσεις

    Grivalia Χρυσικός

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia


    Το τοπίο στην αγορά των ΑΕΕΑΠ (Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) έπειτα από την ηχηρή αποχώρηση της Grivalia συνέπεια της συγχώνευσής της με την Eurobank, διαφοροποιείται και μένει να φανεί αν το κενό που δημιουργείται θα καλυφθεί από άλλο φορέα.

    Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί η θεσμική αυτή αγορά θα μείνει με έναν πολύ μεγάλο «παίχτη» και έναν αριθμό πολύ μικρότερων με ό,τι αυτό σημαίνει για ακίνητα – συμφωνίες που λόγω μεγέθους μέχρι τώρα συγκέντρωναν το ενδιαφέρον της Grivalia και της Εθνικής Παγναία, οποίες πλέον συμμετέχουν και σε αναπτύξεις ακινήτων.

    Οι δύο προαναφερόμενες ΑΕΕΑΠ είναι οι μεγαλύτεροι παίχτες της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς η αξία των χαρτοφυλακίων τους μαζί ξεπερνά το 90% της συνολικής όλων των ΑΕΕΑΠ. Με άλλα λόγια η εν λόγω αγορά χάνει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της (συνολικά βρίσκεται περίπου στα 2,9 δις. με την Grivalia που αποχωρεί να έχει ακίνητα αξίας περίπου 1 δις. ευρώ).

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία, Αριστοτέλης Καρυτινός, απαντώντας σε σχετικό με τις εξελίξεις ερώτημα του «mononews» σχολίασε: «Οι εξελίξεις με την συγχώνευση της Grivalia με την Eurobank δεν σηματοδοτούν σε καμιά περίπτωση ότι ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ έχει πρόβλημα. Το αντίθετο, μια υγιής ΑΕΕΑΠ χρησιμοποιείται για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Είναι μια ειδική-μοναδική περίπτωση συμφωνίας, υπό ειδικές μετοχικές συγκυρίες και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Από την πλευρά της η Εθνική Πανγαία παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο επενδυτικό της πρόγραμμα, πιστεύοντας ότι αυτό αξιοποιεί πλήρως τις συνθήκες της αγοράς.»

    Αριστοτέλης Καρυτινός

    Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται, λοιπόν, αν θα υπάρξει παίχτης (νέος ή υφιστάμενος – κάποια από τις μικρότερες ΑΕΕΑΠ) που θα επιδιώξει και θα τα καταφέρει να μεγαλώσει σε σημείο που να μπορεί να ανταγωνιστεί την Πανγαία (κάτι που προφανώς θα χρειασθεί αρκετό χρονικό διάστημα) η οποία εφόσον τελεσφορήσουν οι πρόσφατες συμφωνίες που έχει ανακοινώσει, θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 1,781 δις. ευρώ. Η επόμενη ΑΕΕΑΠ στην κατάταξη, βάσει αξίας χαρτοφυλακίου (εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία συγχώνευσης Grivalia – Eurobank) είναι η Trastor με βασικό μέτοχο την Τράπεζα Πειραιώς και με αξία ακινήτων περίπου 100 εκατ. ευρώ.

    Το κυρίαρχο ερώτημα που συζητείται στην αγορά του real estate από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συγχώνευση των δύο εταιρειών και μετά το ξάφνισμα που αναμφισβήτητα έχει προκαλέσει, είναι το κατά πόσον το χαρτοφυλάκιο της Grivalia θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τι θα γίνει με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη π.χ. η ανάπτυξη στον Πειραιά στα κτήρια πρώην ιδιοκτησίας της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος.

    Ακόμη, στη συζήτηση προστίθεται η δυναμική που θα έχει στο εξής η Grivalia Hospitality, η οποία αποτελεί τον τουριστικό βραχίονα της Grivalia ΑΕΕΑΠ και εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Το 50% της Hospitality ανήκει στην M&G Investments, ένα επιπλέον 25% ανήκει στον ασφαλιστικό όμιλο της Eurolife, ενώ η Grivalia Properties διαθέτει το υπόλοιπο 25%. Η θυγατρική αυτή έχει σε εξέλιξη σημαντικά τουριστικά έργα όπως είναι τα Αστέρια στη Γλυφάδα, η ανάπτυξη ενός νησιού στον Παναμά κ.λ.π.

    Grivalia

    Στελέχη της Grivalia σημείωναν χθες σχετικά ότι και με το νέο καθεστώς το χαρτοφυλάκιο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα ολοκληρωθούν όλα τα σε εξέλιξη έργα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο της στασιμότητας και της απλής διαχείρισης ή της σταδιακής πώλησης ακινήτων.

    Γενικότερα πάντως η αγορά των ακινήτων έχει αιφνιδιαστεί καθώς μέχρι τώρα η λογική ήταν ότι οι τράπεζες θέλουν να διώξουν τα ακίνητά τους, ενώ την ίδια στιγμή πρόκειται για μια πολύπλοκη συμφωνία πτυχές της οποίας ακόμα δεν έχουν ξεδιπλωθεί.

    Σημειώνεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις η διαχείριση του χαρτοφυλακίου της Grivalia, περνώντας στην ιδιοκτησία της Eurobank, θα ανατεθεί σε μια νέα εταιρεία, την Grivalia Management Company, η οποία θα συσταθεί πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης από βασικά μέλη της διοικητικής ομάδας της Grivalia και θα απασχολήσει το προσωπικό της Grivalia.

    Ο Γιώργος Χρυσικός διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ θα είναι ο Εκτελεστικός πρόεδρος και ένας από τους βασικούς ιδρυτικούς εταίρους της Grivalia Management με ποσοστό συμμετοχής 70%. Η νέα αυτή εταιρεία θα διαχειρίζεται και τα υπόλοιπα ακίνητα της τράπεζας, δηλαδή ο νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί, έπειτα από τη συγχώνευση, θα έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 2,2 δις. ευρώ. Οι αμοιβές που θα καταβάλλει ο νέος Όμιλος στην Grivalia Management θα υπόκεινται σε ένα ανώτατο όριο 12 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ) ετησίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Grivalia: Στις 17 Δεκεμβρίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΧΣ: Θετικό για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος το deal Eurobank-Grivalia

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Mega deal» Eurobank-Grivalia: Πώς ακριβώς θα γίνει η συγχώνευση-Τι προβλέπεται για SPV και τιτλοποίηση



    ΣΧΟΛΙΑ