• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ασυνήθιστη πρόταση της Η&Μ προς του μετόχους της

    • Bloomberg
    Arket

    Ο CEO των H&M, Karl-Johan Persson


    O Πρόεδρος της Hennes & Mauritz AB (Η&Μ) Stefan Persson και η οικογένεια του, σχεδιάζουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στον σουηδικό κολοσσό της μόδας, μέσω μία πρότασης που επιτρέπει στους μετόχους να μετατρέψουν τα μερίσματα τους σε νέες μετοχές.

    Την περασμένη εβδομάδα, η H&M αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το μέρισμα της για τη χρήση του 2017, στις 9,75 κορώνες ανά μετοχή. Παράλληλα, η εταιρία γνωστοποίησε ότι το ΔΣ θα ερευνήσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους μετόχους να επανεπενδύσουν το μέρισμα τους, αποκτώντας νέες μετοχές της. Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει την H&M να συνεχίσει τις επενδύσεις της σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση.

    Ο Persson, ο οποίος διαθέτει καθαρή αξία 17,7 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία που του Bloomberg, και η οικογένειά του,  έχουν καταστήσει σαφές ότι θα επανεπενδύσουν. Εάν οι άλλοι μέτοχοι δεν κάνουν το ίδιο, τότε το μερίδιο της οικογένειας θα αυξηθεί. Ο Persson έχει ήδη περάσει τα τελευταία χρόνια αυξάνοντας τη θέση του στην H&M, οδηγώντας σε εικασίες ότι μπορεί να επιδιώξει να πάρει όλο το ποσοστό (ο ίδιος, ωστόσο, έχει πει επανειλημμένα ότι αυτός δεν είναι ο στόχος του).

    Εάν ο Persson και η οικογένειά του μετατρέψουν το μέρισμα τους ύψους 6,73 δισ. κορώνων (856 εκατομμύρια δολάρια) σε νέες μετοχές της H&M, με βάση την τιμή κλεισίματος της 31ης Ιανουαρίου, θα λάβουν επιπλέον 48,3 εκατομμύρια μετοχές. Αν όλοι οι άλλοι μέτοχοι επιλέξουν μετρητά, το μερίδιο της οικογένειας θα ανέλθει στο 43,4%, από το 41,7% που ήταν στα τέλη του περασμένου έτους. Εάν η αδερφή του Lottie Tham και οι συγγενείς της επανεπενδύσουν, το συνολικό μερίδιο της οικογένειας θα ανέλθει στο 48,8%

    Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς οι μέτοχοι της H&M θα ανταποκριθούν στην πρόταση, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μικρότεροι ιδιοκτήτες ίσως είναι καλύτεροι να πάρουν τα μετρητά, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η εταιρία. Επιπλέον, σύμφωνα με μία πρώτη απάντηση από τη φορολογική υπηρεσία της Σουηδίας, οι μέτοχοι ενδέχεται να επιβαρυνθούν με μια εισφορά πριν από την επανεπένδυση. Ο Andreas Holmberg, ένας υπάλληλος της φορολογικής υπηρεσίας, χαρακτήρισε την πρόταση H&M ως “ασυνήθιστη”.

    Η H&M αποτελεί μία δημοφιλή μετοχή στη Σουηδία. Ο σύμβουλος επενδύσεων της Avanza AB Claes Hemberg, επισήμανε: “Αν πιστεύετε ότι η Η&Μ θα ακολουθήσει τον δείκτη της αγοράς, κρατήστε το 10% στην εταιρία, αν δεν το πιστεύετε, μειώστε το στο 5%, εκτός αν προτιμάτε να τα πουλήσετε όλα”.

    Ο Hemberg πιστεύει ότι η εταιρία θα μείνει πίσω σε σχέση με το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς. “Έχει τόσο πολύ δρόμο ακόμη” για να αντιμετωπίσει τα θέματα που έχουν προκύψει, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων από το Amazon και το Alibaba.” Για την οικογένεια Persson, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα επειδή έχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ορίζοντα, αλλά οι μικρότεροι επενδυτές θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές πριν αποκτήσουν επιπλέον μετοχές της H&M, είπε.

    Καθώς οι μετοχές της H&M υποχώρησαν κατά 30% πέρυσι, ο Πρόεδρος της εταιρίας αγόρασε μετοχές αξίας σχεδόν 11 δισ. κορώνων.

     

    To κλείσιμο των καταστημάτων και οι αμφιβολίες για ανάκαμψη

    Η νέα κίνηση με την επανεπένδυση του μερίσματος έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την H&M να καλύψει το κόστος της επένδυσης για την ανάπτυξης του ηλεκτρονικού της καταστήματος, που έχει δημιουργήσει μία “τρύπα” στο ισολογισμό της. Το 2017, η εταρία είχε καθαρό χρέος 500 εκατομμυρίων κορόνων.

    Ο κ. Joakim Bornold, σύμβουλος στο Nordnet, υποστηρίζει ότι η πρόταση για τα μερίσματα της H&M είναι καλή για την εταιρία. “Η H&M το πρότεινε γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη και μπορεί να γίνει χειρότερη από ότι φαίνεται”.

    “Οι μέτοχοι που έχουν επηρεαστεί από την καταπληκτική ιστορία της H&M, εκτιμούν ότι η βουτιά της τιμής της μετοχές είναι προσωρινή” αναφέρει ο Bornold. “Αμφιβάλλω ότι αυτό θα γίνει τόσο εύκολα”, τονίζει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η&Μ: Γιατί οι αναλυτές «πυροβολούν» τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ