• Business

    H&M: Bελτίωση της κερδοφορίας – Οι προκλήσεις του νέου CEO Daniel Erver

    • Bloomberg
    Daniel Erver, o νέος CEO της H&M

    Daniel Erver, o νέος CEO της H&M


    Η σουηδική αλυσίδα λιανικής Hennes & Mauritz (H&M) ανακοίνωσε ισχυρότερο λειτουργικό περιθώριο στο πρώτο τρίμηνο, καθώς επικεντρώνεται στη βελτίωση της κερδοφορίας της.

    Το λειτουργικό κέρδος του πρώτου τριμήνου ήταν 2,08 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (196 εκατομμύρια δολάρια), ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,3 δισ. κορώνες, με το λειτουργικό περιθώριο να αυξάνεται στο 3,9% από 1,3% την προηγούμενη χρονιά.

    Η μετοχή της εταιρείας εκτινάχθηκε έως και 14% στις πρωινές συναλλαγές.

    Η ανακοίνωση της Τετάρτης είναι η πρώτη για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της H&M Daniel Erver, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση της Helena Helmersson, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, τον Ιανουάριο.

    Η ευθύνη για την επιτάχυνσης της ανάκαμψης της H&M βαραίνει πλέον τον Erver, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να μειώσει τα επίμονα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων τη στιγμή που υστερεί από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της – την Inditex SA, ιδιοκτήτρια της Zara – καθώς και από νέους online ανταγωνιστές, όπως η κινέζικη  Shein.

    «Είμαστε πλήρως επικεντρωμένοι στην επίτευξη κερδοφόρου ανάπτυξης στο μέλλον», δήλωσε ο Erver, αποδίδοντας την βελτιωμένη επίδοση και κερδοφορία της εταιρείας στον «συνεχή έλεγχο κόστους, τις καλύτερες συλλογές μας και τη στενή συνεργασία με τους προμηθευτές μας».

    Τα τριμηνιαία έσοδα ανήλθαν σε 53,67 δισεκατομμύρια κορώνες, ξεπερνώντας ελαφρώς τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο Erver απέδωσε το αποτέλεσμα στην επιτυχημένη συλλογή για την άνοιξη.

    Οι ασυνήθιστα υψηλές διοικητικές δαπάνες και εισροές, μαζί με τον αγώνα μείωσης των αποθεμάτων συγκαταλέγονται στις κορυφαίες προκλήσεις του Erver το 2024, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να φτάσει σε διψήφιο περιθώριο κέρδους προ φόρων και τόκων έως το τέλος του έτους.

    Η προκάτοχος του Erver, Helena Helmersson, αποχώρησε από την εταιρεία μετά από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι, μια θητεία κατά την οποία πάλεψε με τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ αντιμετώπισε επικρίσεις για το μοντέλο λειτουργίας του ομίλου και τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.

    Ορισμένοι επενδυτές εξέφρασαν αρχικά σκεπτικισμό σχετικά με τον διορισμό του Erver, με τους αναλυτές να αμφιβάλλουν εάν ο 42χρονος, ο οποίος ξεκίνησε στην H&M ως εκπαιδευόμενος το καλοκαίρι του 2005, θα έχει την απαραίτητη δυναμική για να φέρει αλλαγές στην εταιρεία.

    Διαβάστε επίσης

    Philip Morris: Ο Χρήστος Χαρπαντίδης αναλαμβάνει Ανώτατος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων

    Apivita: Επέκταση σε νέες αγορές και στόχευση για τζίρο 67 εκατ. ευρώ

    Vorwerk (Thermomix): Τι σχεδιάζει για την Ελλάδα o γερμανικός κολοσσός που τζιράρει 3 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ