• Σχόλιο Αγοράς

    Τραπεζική… εκτόξευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ενίσχυση του όγκου συναλλαγών


    Προς έκπληξη όλων, ο τραπεζικός κλάδος ξέσπασε ανοδικά στη συνεδρίαση της Τρίτης, υποβοηθούμενος από το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

    Λίγο πριν τις 13.30 το μεσημέρι και ενώ η εγχώρια αγορά βρισκόταν σε… λήθαργο, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η ΤτΕ επεξεργάζεται σχέδιο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα δάνειά» τους κατά 50%.

    Βάση του σχεδίου, οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν τις μισές από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τους σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο στη συνέχεια θα εκδώσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώλησή τους για να αγοράσει «κόκκινα δάνεια» ύψους περί τα 42 δισ. ευρώ από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

    Στον απόηχο, οι επενδυτές παραμέρισαν οποιαδήποτε έξοδο-είσοδο των τραπεζικών μετοχών στην επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών MSCI σήμερα τα μεσάνυχτα και επιδόθηκαν σε εντολές αγορών. Όσο και «κακή» εξέλιξη να είναι μία αποχώρηση μετοχής από τον συγκεκριμένο δείκτη, το γεγονός το ίδιο δεν επηρεάζει την αποτίμηση της μετοχής.

    Ο τραπεζικός δείκτης έφτανε να καταγράφει κέρδη έως και 8,03% ενδοσυνεδριακά για να κλείσει 5,36% υψηλότερα. Η μετοχή της Eurobank υπεραπέδωσε καταγράφοντας κέρδη 8,93% και ακολούθησε η ΕΤΕ (+5,45%) στην οποία διακινήθηκαν 5,35 εκατ. τεμάχια ενώ ο τζίρος στη μετοχή ανήλθε στα 7,5 εκατ. ευρώ. Μαζί και με την Alpha Bank (+3,89%) και Τρ. Πειραιώς (+1,83%), οι τέσσερις τραπεζικοί τίτλοι συνέβαλλαν στο 42% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

    Πλην της μετοχής του Τιτάνα (-1,32%), τα υπόλοιπα blue chips κλείσανε σε θετικό έδαφος. Eνδεικτικά αναφέρονται οι Σαράντης (+4,73%), Βιοχάλκο (+3,01%) και ΔΕΗ (+2,58%).

    Στο Υγεία συνεχίστηκε η αποδοχή της Δημόσιας Πρότασης στα 0,95 ευρώ αν και οι όγκοι συναλλαγών ήταν σαφώς χαμηλότεροι.

    Εκτόξευση του όγκου συμβολαίων έφερε η μεγάλη διακύμανση της ΕΤΕ και στο Προθεσμιακό συμβόλαιο, καθώς διακινήθηκαν πάνω από 35.000 συμβόλαια, με το open interest να διαμορφώνεται στα 213.100 συμβόλαια προ εκκαθάρισης.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα της spot αγοράς ενισχύθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 43,7 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ