• Big Story

    Bloomberg: Σχέδιο για 50% μείωση των «κόκκινων δανείων» επεξεργάζεται η ΤτΕ

    • Bloomberg
    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας


    Σχέδιο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα δάνειά» τους κατά 50%, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας επεξεργάζεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

    Mε βάση την πρόταση της ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν τις μισές από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τους σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο στη συνέχεια θα εκδώσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώλησή τους για να αγοράσει «κόκκινα δάνεια» ύψους περί τα 42 δισ. ευρώ από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

    Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών ανέρχονται αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου τους. Οι απαιτήσεις αυτές έναντι του Δημοσίου δημιουργήθηκαν για να αντισταθμίσουν τις ζημίες που υπέστησαν οι ελληνικές τράπεζες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι ασαφές αν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ομόλογα.

    Σε τι διαφέρει το συγκεκριμένο σχέδιο από το αντίστοιχο σχέδιο του ΤΧΣ

    Όπως σημειώνεται το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος διαφέρει από την πρόταση που είχε κυκλοφορήσει πριν από κάποιο διάστημα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού το οποίο θα χρηματοδοτείτο εν μέρει από κρατικά κεφάλαια.

    Η κεντρική τράπεζα φέρεται να ανησυχεί ότι η πρόταση του ΤΧΣ ενδέχεται να έχει και αρνητικές επιπτώσεις, ενώ τα διαθέσιμα χρήματα δεν θα βοηθούσαν τις τράπεζες να ξεφορτωθούν πάνω από 15 δισ. ευρώ «κόκκινων δανείων».

    Το σχέδιο της ΤτΕ έχει κατατεθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οποιαδήποτε χρήση κρατικών εγγυήσεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις αρχές Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με μία από τις πηγές του πρακτορείου, υπάρχει η πιθανότητα οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές μπορεί να εγκρίνουν και τα δύο σχέδια, της ΤτΕ και του ΤΧΣ, δίνοντας στις τράπεζες περισσότερα εργαλεία για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.



    ΣΧΟΛΙΑ