• Πολιτική

    Στήνεται σκηνικό εκλογών: Οξεία πόλωση, βαρείς χαρακτηρισμοί και στη μέση οι… σύζυγοι

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη


    Σκηνικό εκλογών στήνεται σιγά-σιγά με τους τόνους να είναι ιδιαίτερα οξείς, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα, με βαρείς χαρακτηρισμούς και εκατέρωθεν αντεγκλήσεις.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, τον Σεπτέμβριο του 2019, οι συνθήκες φαίνεται πως θα φέρουν την κάλπη νωρίτερα.

    Η συγκολλητική ουσία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φαίνεται πως δεν υπάρχει πια, μετά τον σεισμό που έφερε η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο.

    Αν όλα «βγουν» όπως τα προγραμματίζει η κυβέρνηση, πιθανό είναι από τις αρχές του 2019 και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να στηθούν οι εθνικές κάλπες -εξάλλου τον Μάιο πραγματοποιούνται οι ευρωεκλογές, οπότε πιθανό είναι και το στήσιμο διπλής κάλπης.

    Για να σφυρίξει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός αναμένει και κάποια καλά νέα για τις συντάξεις, τα οποία ίσως είναι έτοιμος να ανακοινώσει στη φετινή ΔΕΘ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και τον προγραμματισμό δήλωσε σχετικά χθες στη Βουλή «όλα στην ώρα τους».

    Όπως όλα δείχνουν, η χώρα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία θα είναι ιδιαίτερα οξεία και πολωμένη. Εξ ου και η χθεσινή συζήτηση με βαριές προσωπικές μομφές και σύγκρουση σε όλα τα πεδία, από το Σκοπιανό και το μεταναστευτικό έως τη ρύθμιση του χρέους και τις συντάξεις.

    Το… σκληρό ροκ εγκαινίασε πρώτος ο κ. Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο, ακόμη και τις καταγγελίες περί σχέσεων διαπλοκής, αλλά και τα σχόλια για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση, κατέθεσε και την τροπολογία για τις συντάξεις σε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία με αυτή της Φώφης Γεννηματά.

    Σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό για την κ. Γκραμπόφσκι: «Σας απαγορεύω να μιλήσετε ξανά για τη σύζυγό του. Είναι άνανδρο και πρωτοφανές». Παράλληλα, άφησε υπαινιγμούς για χαριστικές ρυθμίσεις δανείων συγγενικών προσώπων του πρωθυπουργού, με τον τελευταίο να εκφράζει απορία από πού αντλεί τέτοια στοιχεία ο πρόεδρος της ΝΔ και να τον προτρέπει να πάει στον εισαγγελέα τα στοιχεία που έχει.

    Αρκετές φορές, μάλιστα, στον λόγο του ακούστηκαν οι λέξεις «πολιτικός απατεώνας», «ψεύτης» και «ντροπή».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι «κάποιοι στην οικογένειά σας θρηνούν», ενώ μιλώντας για το Σκοπιανό σχολίασε πως «είναι πολύ αργά για δάκρυα», κάνοντας έμμεση αναφορά την παλαιότερη δήλωση της Μπέτυς Μπαζιάνα ότι κάθε 5η Ιουλίου κλαίει. Η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης στη Βουλή που συνέπεσε με την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015 ήταν μια ακόμη αφορμή για σκωπτικά σχόλια του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τσίπρα.

    Όπως φάνηκε, η χθεσινή συζήτηση δεν ήταν παρά πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και αυτό θα φανεί στην επόμενη κυβερνητική φιέστα, τον Αύγουστο, για την έξοδο από τα μνημόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραλήρημα Καμμένου στην Βουλή: Η ΝΔ «εφηύρε» το Μακεδονικό για καλύψουν τη Novartis!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Κοιτάξτε τα δάνεια της οικογένειάς σας, μήπως έχετε λερωμένη τη φωλιά σας

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας: Παραλάβαμε μια κατάσταση δραματική, βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια



    ΣΧΟΛΙΑ