• First Top Stories

    Τσίπρας: Παραλάβαμε μια κατάσταση δραματική, βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια

    Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή


    Η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, οριστικά, αμετάκλητα και με ασφάλεια από τα μνημόνια που οι δικές σας κυβερνήσεις οδήγησαν τον τόπο, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην οικονομία.

    Αρχίζοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για το «δώρο», «την ευκαιρία ενός ουσιαστικού διαλόγου για την οικονομία, λίγες ημέρες μετά από την επιτυχία της χώρας στο Eurogroup» όπως είπε.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια «κατάσταση δραματική, με την ανεργία να έχει φτάσει επί των ημερών σας στο ντροπιαστικό 28%. Ένας στους τρεις πολίτες ήταν άνεργος, δύο στους τρεις νέους ήταν άνεργοι. Από το 2010 έως το 2014, χάθηκαν 850.000 θέσεις εργασίας» σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η απόφαση του Eurogroup χωρίζεται σε τρία σκέλη:

    1. Την ολοκλήρωση του προγράμματος, μετά το οποίο η Ελλάδα θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.
    2. Τη ρύθμιση χρέους. Η απόφαση επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας και η επιτυχία της απόφασης κρίνεται από τις αγορές, ανέφερε. Το καθοδικό ράλι στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύει πως η λύση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές και ανοίγει τον δρόμο για τη σταθερή πρόσβαση της χώρας στις αγορές και την επιστροφή στην κανονικότητα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
    3. Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα. Η παρακολούθηση της οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων και πιθανώς παρεμβάσεις αν κριθεί απαραίτητο, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις θα ανήκει στις εκλεγμένες κυβερνήσεις της χώρας. Η Ελλάδα θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η επόμενη περίοδος είναι η πιο κρίσιμη. «Το σχέδιό μας είναι σαφές, να λάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική, να προστατευθεί ο κόσμος της εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί. Να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, να στηρίξουμε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στις τράπεζες, καλώντας τες να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια. «Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να δει απτά, στην καθημερινότητα του, σταδιακή βελτίωση» είπε.

    Σφοδρή επίθεση κατά Μητσοτάκη

    Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. «Και ξέρετε, όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος, συνήθως αντικαθιστά την απώλεια με πολιτικό θράσος. Το δείξατε με την πρόσφατη επίθεση σας στον επίτροπο Μοσκοβισί. Θυμώσατε διότι αναφέρθηκε στα πραγματικά δεδομένα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    «Αν είναι ψεύτης ο κ. Μοσκοβισί, ψεύτης είναι και ο Γιούνκερ, ψεύτες είναι όλοι, ψεύτρα και η πραγματικότητα όταν δεν σας αρέσει» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ.

    Συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας: «Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο κανενός.  Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση, η δίψα σας για εξουσία. Πορεύεστε με ένα και μόνο δόγμα: Όσο χειρότερα για τον λαό, τόσο καλύτερα για εσάς. Και όταν βλέπετε ότι διαφαίνεται η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε όντως καλύτερα για το λαό, τότε χάνετε την ψυχραιμία σας».

    Εύσημα στον Μεϊμαράκη

    Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε και τα εύσημα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πιερ Μοσκοβισί. Διερωτήθη ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση της παράταξής σας και πόσο διαφορετική θα ήταν και η πορεία της χώρας, αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε, λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, και εκλεγόταν από τον α΄γύρο, όπως τότε διαφαίνονταν, πρόεδρος ο κ. Μεϊμαράκης. Με τον κ. Μεϊμαράκη είχα έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Του αναγνωρίζω και εγώ όπως και όλοι στην Ευρώπη, ότι στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, έβαλε μπροστά αυτό που καταλάβαινε ως εθνικό και όχι ως προσωπικό συμφέρον».

    Για την ΠΓΔΜ

    Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει πάρει «οριστικό διαζύγιο με το φιλελευθερισμό και την Κεντροδεξιά». «Υιοθετώντας τον λόγο και τις πρακτικές μιας νέας εθνικοφροσύνης, προσφέρετε πολιτική κάλυψη στο φασισμό. Δώσατε την ευκαιρία σε κάθε λογής εθνικιστικές και φασιστικές ομάδες να βγουν το προσκήνιο» είπε.

    «Πολιτικός απατεώνας»

    Κλιμακώνοντας την επίθεσή του αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτικό απατεώνα» και είπε: «Με τους φιλελεύθερους και τους νεοφιλελεύθερους μάς χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. Όμως με αρκετούς από αυτούς υπάρχει έδαφος για σκληρή πολιτική σύγκρουση στη βάση θέσεων και επιχειρημάτων. Μια σύγκρουση που ενέχει όμως το σεβασμό απέναντι στη διαφορετική άποψη, γιατί εκκινεί από μια συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πολιτική θέση. Με κανέναν ακροδεξιό δεν ισχύει αυτό. Η ακροδεξιά, κ. Μητσοτάκη, είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων. Και εσείς αποδεικνύετε ότι είστε ένας από αυτούς. Ένας πολιτικός απατεώνας».
    Απαντήστε στη δημοσκόπηση του mononews (τα στοιχεία σας δεν καταγράφονται)

    [playbuzz-item item=”d29c2df3-a23d-4d15-9ff1-998f0760644d” info=”false” wp-pb-id=”247968″]



    ΣΧΟΛΙΑ