• Winners & Losers

    5 Μαΐου 2023


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Απρίλιο του 2023 η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Θοδωρής Καλαντώνης, Πρόεδρος της doValue Ισπανίας και Εκτελεστικός Πρόεδρος των doValue Ελλάδας και Κύπρου

    Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

     

    Χαμένοι

    Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ

    Γιάνης Βαρουφάκης, Επικεφαλής ΜΕΡΑ25

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Τουρισμού

    ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΩΝΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ DOVALUE

    Ο Έλληνας τραπεζίτης Θοδωρής Καλαντώνης είναι πλέον ο νέος πρόεδρος της doValue της Ισπανίας, παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος για τον ελληνικό βραχίονα του ομίλου και είναι ο περιφερειακός διευθυντής DoValue Ελλάδος και Κύπρου.

    Ο Θοδωρής Καλαντώνης είναι εκείνος που έβαλε τα θεμέλια για να χτιστεί ο νέος κλάδος του servicing στην Ελλάδα

    Από τα πλέον έμπειρα στελέχη στο retail banking, το 2020 ανέλαβε εκτελεστικός πρόεδρος της doValue στη χώρα μας. Και μέσα σε τρία χρόνια το προσωπικό της εταιρείας διπλασιάστηκε από τα 500 στα 1.000 άτομα.

    Σήμερα η doValue Greece διαχειρίζεται το μεγαλύτερο πακέτο «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 36 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια τα οποία ανήκουν σε 1 εκατομμύριο οφειλέτες. Πέρυσι «πρασίνισε» περισσότερα από 50.000 δάνεια, ύψους πάνω από 300 εκατ. ευρώ τα οποία επέστρεψαν στην Eurobank. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει 75% δάνεια ιδιωτών (συμπεριλαμβάνονται οι μικρές επιχειρήσεις) και 25% δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η doValue Ελλάδος μαζί με την Κύπρο συνεισφέρουν πάνω από το 50% των εσόδων της doValue.

    Οι επιδόσεις αυτές μετρήθηκαν και έτσι από τα κεντρικά γραφεία της doValue S.p.A στη Ρώμη ανακοινώθηκε στις 27 Απριλίου ότι την προεδρία της doValue στην Ισπανίας αναλαμβάνει ο Θοδωρής Καλαντώνης. Και θα πρέπει να σημειωθεί πως ο όμιλος της doValue είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου και leader στις αγορές που δραστηριοποιείται (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος).

    Με σπουδές στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου κατέχει πτυχίο Χημικού Μηχανικού και MBA από το Manchester Business School, ο Θοδωρής Καλαντώνης διαθέτει την τετράγωνη λογική του τεχνοκράτη που όχι μόνο σχεδιάζει αλλά και υλοποιεί με επιτυχία καινοτόμα projects.

    Για τον ίδιο έχει σημασία η συγκεκριμένη αγορά, η διαχείριση των προβληματικών δανείων, να λειτουργεί με αρχές, κανόνες, διαφάνεια και ανθρωπιά. Διότι από τη λειτουργία της κρίνονται οι τύχες πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και αυτό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

    ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ

    Ο μήνας Απρίλιος σημαδεύτηκε από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου με μια διπλή επιχειρηματική δράση. Η πρώτη ήταν να προχωρήσει στην παραγγελία για τη ναυπήγηση δέκα δεξαμενοπλοίων, με δικαίωμα να επεκτείνει την κατασκευή με άλλα 4 δεξαμενόπλοια σε κινεζικό ναυπηγείο. Η δεύτερη να υπογράψει την παραλαβή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και να ανοίξει μια νέα σελίδα στη ναυπηγοεπισκευαστική ιστορία της χώρας.

    Τα 10+4 LR2 δεξαμενόπλοια θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers και κάθε πλοίο θα κοστίσει 60 εκατ. δολάρια. Με άλλα λόγια ο Γιώργος Προκοπίου θα δαπανήσει συνολικά 840 εκατ. δολάρια.

    Την παραγγελία την υπέγραψε η ναυτιλιακή εταιρεία Dynacom Tankers Management του Γιώργου Προκοπίου με το ναυπηγείο DSIC Shanhaiguan Shipbuilding Industry Co, που είναι θυγατρική της Dalian Shipbuilding Industry Co (DSIC).

    Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο ναυπηγείο η Dynacom ναυπήγησε τα VLCCs Alexandros και Adamantios χωρητικότητας 300.000 dwt το 2022 που είναι εξοπλισμένα και αυτά με scrubber.

    Επίσης, ο Γιώργος Προκοπίου, μέσα στον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλιο, υπέγραψε το συμβόλαιο για την απόκτηση του ακινήτου, που έχει συνολική έκταση 332.137,34 τ.μ., στην περιοχή του Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου. Τα συμβόλαια υπεγράφησαν μεταξύ της ΕΤΑΔ A.E. και της εταιρείας Milina Enterprises Company Limited, συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου.

    Επισημαίνεται ότι το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά πέρασε στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του Γιώργου Προκοπίου ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Η εταιρεία Milina Enterprises Company Limited προσέφερε και κατέβαλε το ποσό των 37.316.041,88 ευρώ, το οποίο ήταν αυξημένο κατά 22% από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ & CEO ΔΕΗ

    Σε νέα εποχή οδήγησε τη ΔΕΗ ο Γιώργος Στάσσης με μια εξαγορά game-changer, την απόκτηση της ENEL Romania, και τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει για την ανάπτυξή της ΔΕΗ στα Βαλκάνια.

    Μετά την πρώτη μεγάλη συμφωνία αξίας 1,3 δισ. ευρώ ακολούθησε η δεύτερη εταιρεία στη Ρουμανία, η Fondul, που κατείχε μειοψηφικές συμμετοχές στην Enel Romania και σύντομα προστίθεται στο πράσινο δυναμικό της ΔΕΗ στα Βαλκάνια και το υδροηλεκτρικό CEBREN στη Βόρεια Μακεδονία, για το οποίο αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις.

    Η ανάπτυξη στα Βαλκάνια, που ήταν μια εξαγγελία της διοίκησης Στάσση, όχι μόνο διεθνοποιεί την ελληνική εταιρεία αλλά μπορεί να δημιουργήσει και σημαντικά κέρδη, αφού η ΔΕΗ αποκτά πράσινη παραγωγή ενέργειας σε σημαντικά χαμηλότερες αποτιμήσεις από ό,τι στην Ελλάδα, μολονότι τα «πράσινα» EBITDA που αποκτά η ΔΕΗ από τις βαλκανικές ΑΠΕ θα έχουν τον ίδιο υψηλό πολλαπλασιαστή με αυτά της Ελλάδας. Αγοράζει δηλαδή φθηνότερα κέρδη, αποκτά παραγωγή εκτός Ελλάδος και έχει έτσι δυνατότητα για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και εξαγωγές.

    Με την εξαγορά της Enel Romania, η ΔΕΗ πετυχαίνει άμεση και κατακόρυφη μεγέθυνση του αποτυπώματός της σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, με δεδομένο ότι όπως η ελληνική εταιρεία, και η θυγατρική της Enel στη βαλκανική χώρα έχει παρουσία σε όλους τους τομείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (λιανική, διανομή, ηλεκτροπαραγωγή).

    Είναι ενδεικτικό ότι, με το closure, το πελατολόγιο της ΔΕΗ θα αυξηθεί κατά 56%, φτάνοντας τα 8,9 εκατομμύρια καταναλωτές, από 5,7 εκατ. που είναι τα χαρτοφυλάκιό της στην εγχώρια λιανική. Εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση του portfolio ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περίπου διπλασιάζεται από τα υφιστάμενα επίπεδα, καθώς προστίθενται 534 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

    Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Στάσσης κατάφερε να βγάλει την εταιρεία αλώβητη από την ενεργειακή κρίση, πιάνοντας όλους τους στόχους για τα μεγέθη του 2022 και διατηρώντας τον δανεισμό χαμηλά για να μπορεί η εταιρεία να κάνει τη μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΚΕΔΟΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΕΔΕ

    Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Ντίνος Μακέδος, είναι ένας original loser.

    Τι να πει κανείς για τον πρόεδρο της Attica Bank που απεμπόλησε την επένδυση του Ταμείου των Μηχανικών στην τράπεζα, μετά από 27 χρόνια και αφού το ταμείο είχε τοποθετήσει στις αλλεπάλληλες αυξήσεις της Αττικής σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

    Ο Ντίνος Μακέδος σίγουρα δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που κρατάνε το λόγο τους, που τιμούν την υπογραφή τους.

    Στις 6 Απριλίου, ο κ. Μακέδος -στην Τράπεζα της Ελλάδος και παρουσία του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα- είχε συμφωνήσει και υπογράψει το MoU, μαζί με τον Ηλία Ξηρουχάκη του ΤΧΣ και τον Αλέξανδρο Εξάρχου της Thrivest, τη συμφωνία που καθόριζε τα της αύξησης κεφαλαίου και άνοιγε τον δρόμο για την επόμενη μέρα της Αττικής. Λίγες μέρες αργότερα, το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Διοικητή της ΤτΕ ότι δεν θα μπει στη αύξηση κεφαλαίου, ότι δεν θα καλύψει τα 40 εκατ. ευρώ.

    Ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ να πίστευε ότι θα «μπλόκαρε» τη διαδικασία και θα πέταγε εκτός αύξησης την Thrivest. Και με τρόπο που θα μπορούσε ενδεχομένως να χαρακτηρίσει κανείς εκβιαστικό, ζήτησε εγγύηση για την επένδυση του ταμείου των μηχανικών -ή τουλάχιστον αυτό επικαλέστηκε- ότι δηλαδή θα έπαιρνε πίσω τα 40 εκατομμύρια ευρώ της τρέχουσας αύξησης, όσα είχε βάλει στην προηγούμενη αύξηση, συν ότι θα έβαζε το ΤΜΕΔΕ και στη νέα αύξηση μετά τη συγχώνευση, ήθελε δηλαδή εγγύηση πάνω-κάτω για 150 εκατ. ευρώ.

    Και έτσι ο Ντίνος Μακέδος, που θεωρείτο μέχρι την τελευταία στιγμή ο «σίγουρος παίκτης» της αύξησης, προσπάθησε να δυναμιτίσει την ΑΜΚ -που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία με το ποσό του ΤΜΕΔΕ να το καλύπτουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες- και τίναξε στην κυριολεξία στον αέρα την επένδυση του ΤΜΕΔΕ.

    Και απλώς υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μακέδος ήταν εκείνος που έφερε την Ellington ως στρατηγικό επενδυτή στην Τράπεζα Αττικής, έναν επενδυτή που ροκάνισε κρίσιμο χρόνο για την εξυγίανση της τράπεζας.

    Ισως κάποια στιγμή εξηγήσει τη θέση και τη στάση του.

    Η αγορά πάντως έχει δώσει την δική της εξήγηση: το ΤΜΕΔΕ, όπως και ο πρώην στρατηγικός επενδυτής της Attica Bank, η Ellington, αποτελούσαν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης για την Τράπεζα Αττικής.

    ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

    ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΡΑ25

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο αυτάρεσκος πολιτικός και επικεφαλής του «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη», εμφάνισε τη «Δήμητρα» για να λύσει τα προβλήματα των πολιτών με τις τράπεζες, έφερε τον «Οδυσσέα» για να βάλει τέλος στα κόκκινα δάνεια, είπε και «Άντε γεια στο Χρηματιστήριο».

    Τι πίνεις και δεν μας δίνεις, είναι η πρώτη σκέψη που κάνει ο νοήμων πολίτης.

    Όμως ποτέ δεν ξέρεις αν ο Βαρουφάκης σε τρολάρει ή αν τα πιστεύει αυτά που λέει.

    Το σίγουρο είναι ότι ψαρεύει προεκλογικά ψήφους.

    Κατά τη γνώμη του ο μεγάλος εχθρός των πολιτών είναι τράπεζες.

    Και ως άλλος Χουντίνι της πολιτικής υπόσχεται πως θα εξαφανίσει την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, την αγορά εργασίας.

    Είπε λοιπόν ο Γιάνης:

    «Τι είναι το χρηματιστήριο; Μια αγορά όπου αγοράζονται και πωλούνται μετοχές. Αν οι μετοχές είναι προσωποπαγείς και δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται, πάνε τα χρηματιστήρια! Αντε γεια! Καταργείται η αγορά χρήματος. Δεύτερον, καταργείται η αγορά εργασίας. Δεν υπάρχει πια αφεντικό και προλετάριος».

    Τι ζούμε;

    Για τον Βαρουφάκη το σύστημα «Δήμητρα» είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο σε περίπτωση σύγκρουσης με την ευρωγραφειοκρατία, διότι θα αναγκάσει τις τράπεζες να περιορίσουν τι προμήθειες που επιβάλλουν στις συναλλαγές, αλλά και δώσουν υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις.

    Ο «Οδυσσέας» θα βάλει φραγή στην πώληση των «κόκκινων» δανείων στα κοράκια και στους πλειστηριασμούς και σύμφωνα με τον Γιάνη «ελπίζουμε να προκαλέσει τον αντίστοιχο τρόμο που προκάλεσε και η «Δήμητρα» στο εγχώριο πολιτικό, ολιγαρχικό και μιντιακό κατεστημένο. Είναι ένα σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί κι αυτό χωρίς καμία πρότερη διαπραγμάτευση, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος, η κοινωνία και η οικονομία»

    Και θυμάμαι μία αποστροφή από τους Αχαρνής του Σαββόπουλου:

    Τα θέλεις και τα λες ή σου ξεφεύγουν; Και δεν κοιτάς τα χάλια σου μόνο μας κοροϊδεύεις;

    Ο κ. Βαρουφάκης έχει ενίοτε ενδιαφέρουσες ιδέες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και εφαρμόσιμες. Ένας παραμυθάς οικονομικής φαντασίας είναι και pas mal, αν το δεις έτσι.

    Βέβαια οι Έλληνες φορολογούμενοι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις τρελές ιδέες του Γιάνη. Όπως την κόντρα του, ως υπουργού Οικονομικών, λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2015 με τον Ολλανδό ομόλογό του και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως το «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες».

    Μπορεί να είναι επικίνδυνες οι ιδέες του Γιάνη;

    Όσοι διαθέτουν στοιχειώδη χρηματοοικονομική παιδεία απλώς γελάνε.

    Κάποιοι μπορεί και να φοβηθούν και ενδεχομένως να σκεφτούν να σηκώσουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες.

    Οι ιδέες πάντως του Γιάνη θυμίζουν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και αυτός θέλει να του δείξει το Λευκό Κουνέλι -η κάλπη εν προκειμένω- πόσους έπεισε…

    ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

    Εκνευρισμό και ενόχληση έχει προκαλέσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία έχει ριχτεί στη μάχη του σταυρού με όπλα, όπως της καταλογίζουν κάποιοι παρευρισκόμενοι στις προεκλογικές της εκδηλώσεις, την αλαζονεία και την υπεροψία.

    Με μότο «Η Παιδεία αλλάζει. Στην Πράξη», η Νίκη Κεραμέως διαφημίζει με μεγάλες δόσεις αυταρέσκειας το πέρασμά της από το υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις της απεδείχθησαν κενές ουσίας. Κι ενώ τα βέλη για τα έργα και τις ημέρες της πληθαίνουν, η ίδια δεν φαίνεται να πτοείται, προβάλλοντας το «εγώ» της, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει χώρος για αυτοκριτική. Κι αυτό γιατί προγραμματικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, που είχε αποστολή να εφαρμόσει, έμειναν στα χαρτιά των νόμων που πέρασε στη Βουλή. Και δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να υπερηφανεύεται.

    Η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια χάρη στη συμβολή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σίγουρα είναι ένα στοίχημα χαμένο για την υπουργό, που κλείνει τα αυτιά της στις διαμαρτυρίες των ακαδημαϊκών και των φοιτητών για τα απροστάτευτα Ιδρύματα, την ώρα που διαφημίζει τα επιτεύγματά της. Στα οποία δεν περιλαμβάνονται ούτε η σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας, ούτε το ξεκαθάρισμα του τοπίου στην αναγνώριση των πτυχίων από κολέγια. Κι ας υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πολλοί της καταλογίζουν ότι κατά την θητεία της όχι μόνο δεν κατάφερε να κόψει αυτόν τον γόρδιο δεσμό, στηρίζοντας την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά στέλνει και διφορούμενα μηνύματα σε όσους επενδύουν σε αυτήν.

    Κάποιοι αποδίδουν αυτή την αμετροεπή προβολή στον… έρωτα που έχει για τον εαυτό της. Κάποιοι άλλοι περιορίζονται στο να σχολιάζουν ότι μία κακή επικοινωνιακή πολιτική μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Ο Βασίλης, ο αποκαλούμενος και Stamper…

    Στη «σέντρα» έχει βγει και πάλι το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός Τουρισμού και υποψήφιος στην Α’ Αθήνας Βασίλης Κικίλιας, ο αποκαλούμενος από τους συνυποψηφίους του και «ο Βασίλης ο Stamper». Αιτία το γεγονός πως κάποιοι (και όχι μόνο ένας) συνυποψήφιοι κατηγορούν τον πρώην μπασκετμπολίστα ότι στις προεκλογικές του δαπάνες ξοδεύει το χρήμα αφειδώς. Τα καταγγέλουν μάλιστα «χύμα και τσουβαλάτα» και στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι λένε χαρακτηριστικά πως «αυτός παιδί μου το παράκανε, πού τα βρίσκει τόσα και τα δίνει; Και μάλιστα ξοδεύει μετρητά μέσω φίλων του σε βαθμό που να μην μπορεί κανείς να βρει άκρη…».

    Αλλά όταν μιλάμε για συνυποψήφιους αναφερόμαστε σε «βαριά» ή και σημαδιακά ονόματα από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Θανάσης Πλεύρης ή όπως μαχητικοί βουλευτές σαν τον Άγγελο Συρίγο και τη Φωτεινή Πιπιλή με «ρίζες» και προσβάσεις στον χώρο.

    Στη μάχη της Α’ Αθήνας όμως τώρα μπήκε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και επιτυχημένος Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής που είναι πολύ σοβαρός αντίπαλος πλέον για όλους στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Άρα η σιγουριά του Βασίλη του loser για την «πρωτο-δεύτερη» θέση έχει πλέον χαθεί.

    Δεν υπονοούμε φυσικά, για να μην βγουν λάθος συμπεράσματα, πως ένας ή περισσότεροι από αυτούς είναι οπωσδήποτε οι «δράστες» των καταγγελιών αλλά ο κουρνιαχτός εναντίον του Βασίλη έχει ήδη σηκωθεί.

    Ο μόνος φίλος που του έχει απομείνει είναι φυσικά ο πολιτικός του Μέντορας Νικήτας Κακλαμάνης. Και αυτός όμως είναι εκλογικά «στριμωγμένος» παρά τη μακρά πολιτική θητεία του και παρά την -εντελώς, μα εντελώς αποτυχημένη- Δημαρχιακή θητεία του. Οπότε τώρα τα παλαιά… «κολλητιλίκια» και οι «δίδυμες σταυροδοσίες» και οι παρέες στον «Κόμη» στην Αγίας Λαύρας, έχουν πλέον αντικατασταθεί από το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

    Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου του τα έχουν φυλαγμένα από το 2021, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «ξήλωσε» από το Υπουργείο Υγείας, επειδή κατά γενική ομολογία τα είχε κάνει «μαντάρα» στο ΕΣΥ στη διάρκεια της πανδημίας.

    Τότε, τη «δυσμενή μετάθεση» στον τουρισμό την είχε εξασφαλίσει για να τον διασώσει όπως λένε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλιώς ο Βασίλης ο Stamper (κατά τους συναδέλφους του πάντοτε, εμείς δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς το νόημα του τρολαρίσματος) θα ήταν απλός βουλευτής. Μάλιστα τη θέση του στο Υγείας πήρε ο σφοδρός εσωκομματικός αντίπαλος Θανάσης Πλεύρης.

    Στο Μαξίμου πιστεύουν ακράδαντα ότι μετά την εκπαραθύρωσή του από το Υγείας, διέδιδε παντού πως τον ξήλωσαν «επειδή εγώ αρνήθηκα να κάνω ιδιωτικό το ΕΣΥ, κάτι που προσπαθεί να κάνει ο Μητσοτάκης εδώ και πολύ καιρό με πρόσχημα την πανδημία, εγώ δεν το θέλω και θα το κάνει τώρα ο Πλεύρης».

    Μάλιστα φίλα προσκείμενοι στο Μαξίμου κύκλοι απαντούσαν πως «ο πρώτος και βασικός λόγος που ο Μητσοτάκης… ανασχημάτισε τον Βασίλη, είχε να κάνει με την ολιγωρία που επέδειξε ο Κικίλιας στον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ αλλά και στις συνθήκες κρίσης της πανδημίας όπου τα έκανε επιεικώς… μούσκεμα».

    Και πρόσθεταν: «τουλάχιστον ο τουρισμός πάει καλά από μόνος του και ευτυχώς ο Κικίλιας δεν μπορεί να τον… καταστρέψει».

    Ο 49χρονος Βασίλης είναι όπως γνωρίζουμε όλοι γιατρός στο επάγγελμα, εκτός από επαγγελματίας μπασκετμπολίστας που ήταν.

    Όταν λέμε γιατρός όμως εννοούμε παθολόγος, καρδιολόγος, χειρουργός, ουρολόγος ή μία από τις άλλες δεκάδες γνωστές ειδικότητες που υπάρχουν.

    Ο Βασίλης όμως δεν εμφανίζει καμία ειδικότητα στο βιογραφικό του στη Βικιπαιδεία.

    Αναφέρει απλώς ότι αποφοίτησε από το ΕΚΠΑ το 2002 (και μπράβο του που τα κατάφερε) και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα διοίκησης & Οργάνωσης Μονάδων Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, από όπου έλαβε μάστερ το 2008. Επίσης το 2011 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Για να δικαιώσει και κάποιο άσπονδο φίλο του που έλεγε πρόσφατα: «Ο Βασίλης; Έχει τόση σχέση με την πραγματική ιατρική όση η στρατιωτική μουσική με την πραγματική μουσική» και πρόσθετε με φαρμακερό ύφος (το οποίο εμείς πάντως δεν υιοθετούμε αφού είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι): «ίσως θα μπορούσε να αναγορευτεί και σε διδάκτορα προσθετικής… κόμης!».

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.