• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    5 Ιουνίου 2021


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Μάιο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επιχειρηματίας

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής Virtus

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος, Εφοπλιστής, επιχειρηματίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Costamare

    Θεόδωρος Φέσσας, επιχειρηματίας

    Χαμένοι

    Γιάννης Λοβέρδος, Βουλευτής ΝΔ

    Γιάννης Καματάκης, επιχειρηματίας, MLS Πληροφορική

    Χάρης Καρώνης, Ιδρυτής και CEO Viva Wallet

    Χρήστος Χάλαρης, πρώην διοικητής e-ΕΦΚΑ

     

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Επιχειρηματίας

    Έχοντας καταφέρει να ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα deal στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία της χώρας, αποκτά δικαιωματικά τον τίτλο του «Big Winner» για τον μήνα Μάιο. Τα δυο δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία ανέρχεται το τίμημα μεταβίβασης της Chipita στον πολυεθνικό κολοσσό της Mondelez συνιστούν ποσό ρεκόρ για ελληνική εταιρεία τροφίμων.

    Καθόλου άσχημα για τον άνθρωπο που ξεκίνησε την πορεία προς την κορυφή από μια εταιρεία που απασχολούσε 45 ανθρώπους και πραγματοποιούσε τζίρο 400.000 ευρώ.

    Ο ίδιος εκτιμάται πως θα αποκομίσει προσωπική ρευστότητα περίπου 180 εκατ. ευρώ –όπως έγραψε σε αναλυτικό δημοσίευμά του το mononews.gr– με βάση το ποσοστό που κατέχει στην Chipita (13,015% με βάση στοιχεία 2020), ενώ κερδισμένοι βγαίνουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι, με πρώτο και καλύτερο τον σαουδαραβικό όμιλο Olayan (υπολογίζεται πως θα πάρει 1,12 δισ. καθώς κατέχει το 80%).

    Σημαντικά οφέλη θα έχει και η ομάδα των Ελλήνων επιχειρηματιών, που απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από τους Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), Αχιλλέα Φώλιας (τον ιδρυτή των Goody’s), Στ. Φρέρη (τον άνθρωπο που γιγάντωσε την αλυσίδα Everest), οι οποίοι αθροιστικά κατέχουν περίπου το 7%.

    Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην «επόμενη μέρα» και στις κινήσεις του οξυδερκούς Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος ξέρει να εντοπίζει τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Με τη ρευστότητα που αποκτά όλοι περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα…

    Ποιος κλάδος και ποια εταιρεία θα κεντρίσει αυτή την φορά το ενδιαφέρον του; Ποια assets θα τραβήξουν την προσοχή του; Υπενθυμίζεται πως, πέραν από την «Νίκας», έχει επενδύσει στην υδροπονική καλλιέργεια μέσω της Wonderplant, ενώ διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό και στην Larisa Face Cover, βιομηχανία παραγωγής ιατρικών μασκών.

    Κυριάκος Πιερρακάκης

    Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα, στην οποία κι οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, περιγράφοντας την αποδοτικότητα των υπουργών της κυβέρνησης. Αλλά αν συνεχίσουμε την περιγραφή με ποδοσφαιρικούς όρους. ένα από τα πιο δυνατά σέντερ φορ είναι σίγουρα ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Η ορμή με την οποία προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους είναι πρωτοφανής. Έχουν γίνει σε διάστημα σχεδόν δύο ετών όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Πράγματα απλά, που όμως διευκολύνουν τον πολίτη στην καθημερινή συναλλαγή του με αυτό που στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να γνωρίζουμε ως κράτος, έναν πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό μηχανισμό, η επαφή με τον οποίο συνήθως έφερνε αγανάκτηση και εκνευρισμό.

    Ολα αυτά σταδιακά αλλάζουν με το έργο που γίνεται το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου συντελείται ένας πραγματικός εκσυγχρονισμός του κράτους.

    Μια αλλαγή που εκτός από διευκόλυνση στους πολίτες παράγει και ένα ακόμη σημαντικό αποτέλεσμα: την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και άλλων εξαρτήσεων, αφού πλέον εκλείπουν οι άμεσες διαπροσωπικές συναλλαγές σε δημόσιες υπηρεσίες.

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έθεσε σε λειτουργεία το gov.gr, αρχικά μαζεύοντας εκεί προϋπάρχουσες υπηρεσίες που ήταν διάσπαρτες σε ιστοσελίδες υπουργείων και προσθέτοντας σταδιακά νέες, ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για το φάσμα του 5G, εισήγαγε την άυλη συνταγογράφηση, προώθησε τις ψηφιακές υπογραφές, την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων, τις γρήγορες συνδέσεις στα σχολεία.

    Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε ότι 68 υπηρεσίες του ΕΦΚΑ καταργούνται από τα ΚΕΠ και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται πλέον διαδικτυακά.

    Επιταχύνει το έργο της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του φορέα, ώστε να καταστεί το Κτηματολόγιο πιο λειτουργικό τόσο για τους πολίτες, όσο και για τα στελέχη του.

    Επίσης, είναι ο εμπνευστής των μηνυμάτων στο 13033 τον καιρό της πανδημίας, ενώ είναι αυτός που ολοκλήρωσε και την εφαρμογή της έκδοσης του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid.

    Και φυσικά είναι ο άνθρωπος στον οποίο η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε την οργάνωση των ραντεβού μας για τα εμβόλια, που κλείνονται εύκολα και χωρίς ταλαιπωρία!

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

    Επικεφαλής Virtus

    Είναι ασφαλώς καλύτερα να βρίσκεσαι σε δίλημμα, παρά χωρίς επιλογή… Κάτι που, βεβαίως, μετράει ιδιαίτερα και στο κατ’ εξοχήν ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγορών και των επενδύσεων. Τομείς στους οποίους έχει ευδόκιμη παρουσία ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. Ιδρυτής και συνάμα κινητήριος μοχλός του fund Virtus International Partners, που έβαλε τη «σφραγίδα» του στα μέσα Μαΐου στο δυναμικό deal συνένωσης δυνάμεων με τον εισηγμένο όμιλο Ideal. Δίνοντας έτσι σάρκα και οστά στην άριστα «διαβασμένη», από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, στρατηγική επιλογή της δημιουργίας ενός εισηγμένου στο χρηματιστήριο, μεγάλου εταιρικού σχήματος συμμετοχών. Πλαισιωμένου μετοχικά από ισχυρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου.

    Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα deal που, πέραν του αμιγώς χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, αναμένεται να έχει ευρύτερη απήχηση και στο εν γένει επενδυτικό τοπίο της χώρας. Ειδικά μάλιστα όταν η ελληνική οικονομία, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει τώρα σε φάση στιβαρής ανάκαμψης.

    Όπως προκύπτει από την «αρχιτεκτονική» της συμφωνίας , το εναρκτήριο λάκτισμα των εξελίξεων δίδεται από την επικείμενη κεφαλαιακή αύξηση της IDEAL, η οποία θα γίνει με την εισφορά δύο εταιρειών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του fund Virtus. Με τη συνολική αξία έκδοσης των νέων μετοχών να ανέρχεται στα 46,817 εκατ. ευρώ ή 2,42 ευρώ η μία.

    Η αναμόρφωση του μετοχικού συσχετισμού δυνάμεων στο διευρυμένο σχήμα του (νέου) ομίλου της IDEAL, θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς σε αυτό θα συγκαταλέγονται:

    Κατ’ αρχήν ο Χάρης Δαυίδ, ως εκφραστής των συμφερόντων του κραταιού οικογενειακού ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη, που τώρα κατέχει το 64,26% της εισηγμένης εταιρείας, θα βρεθεί μετά από την ΑΜΚ με ποσοστό 17,38%. Δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης από το Virtus, καθώς αυτό θα έχει φτάσει να κατέχει 47,78% στο νέο σχήμα.

    Από τη δική του πλευρά όμως, το Virtus International Partners, θα παραχωρήσει όλες τις μετοχές που θα λάβει από την εισφορά των δύο εταιρειών του (Astir Vitogiannis και Three Cents) στους μεριδιούχους- επενδυτές του fund. Μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το VNK Capital του Βασίλη Κάτσου και της αδελφής του Νέλλης, όπως επίσης και το Olympia Group, του Πάνου Γερμανού. Επιπρόσθετα, ως μεριδιούχοι- επενδυτές του fund μετοχική παρουσία στον όμιλο IDEAL θα έχουν η τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τρεις ισχυροί πυλώνες της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας (Δαυίδ-Λεβέντης, Πάνος Γερμανός, οικογένεια Κάτσου) θα βρεθούν κάτω από την ίδια μετοχική στέγη του νέου ομίλου της ΙDEAL. Πλαισιωμένοι και από τον Στέλιο Βυτόγιαννη, που ως κάτοχος του 49% της ομώνυμης, εισφερόμενης εταιρείας, θα έχει κι εκείνος σημαντική συμμετοχή, τουλάχιστον στην πρώτη φάση του εγχειρήματος. Στο οποίο σαφώς και οι δύο τράπεζες, θα έχουν το δικό τους «ειδικό βάρος».

    Αναμφίβολα όλα αυτά παραπέμπουν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια. Διότι ο εισηγμένος όμιλος, με την είσοδό του σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, επιδιώκει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών, της κερδοφορίας, της ρευστότητάς του και την εν γένει δημιουργία αξίας για τους μετόχους και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Κρίνοντας μάλιστα από τα ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα των μετόχων και την εγνωσμένη ικανότητα του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου να ανοίγει νέους δρόμους, ο όμιλος IDEAL δείχνει να έχει τις βάσεις για να γίνει ο ισχυρότερος ελληνικός όμιλος συμμετοχών.

    Άλλωστε, ευθύς εξ αρχής, ο Managing Partner της Virtus International Partners έσπευσε να δηλώσει πως «πρόκειται για ένα δυναμικό deal με ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση που θέτει νέους όρους για γοργή ανάπτυξη και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης του Ομίλου IDEAL».

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος

    Εφοπλιστής, επιχειρηματίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Costamare

    Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 15 χρόνια μέχρις ότου να καταστεί εφικτή η επενδυτική διασύνδεση των Ελλήνων εφοπλιστών που μεγαλουργούν στο εξωτερικό, με την αγορά της μητέρας πατρίδας.

    Ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος ήταν εκείνος που ανέλαβε να κάνει το ιστορικό πρώτο βήμα, προχωρώντας μέσα στον Μάιο στην έκδοση ναυτιλιακού ομολόγου, το οποίο και είναι διαπραγματεύσιμο στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Φορέας της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου ήταν εταιρεία χαρτοφυλακίου Costamare Participation, θυγατρική της εισηγμένης στην αμερικανική αγορά της Wall Street ναυτιλιακής Costamare Ιnc, που είναι και εγγυήτρια της έκδοσης. Με τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο να είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

    Το τεράστιο επιχειρηματικό εκτόπισμα της ναυτιλιακής, που είναι από τους Leaders στην παγκόσμια αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς επίσης και το εξαιρετικά βαρύ όνομα της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, μέτρησαν ιδιαίτερα για το μεγάλο επενδυτικό «γκελ» που έκανε η ομολογιακή έκδοση. Τα υπο άντληση κεφάλαια ήταν 100 εκατ. ευρώ, αλλά το σύνολο των προσφορών που συγκεντρώθηκαν έφτασε στα 665,166 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να υπάρξει υπερκάλυψη κατά 6,65 φορές. Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ώς τώρα στην 5χρονη ιστορία της ελληνικής αγοράς των εταιρικών ομολόγων… Μάλιστα ο αριθμός των επενδυτών που πήραν ομόλογα της Costamare έφτασε στους 9.211. Αντικατοπτρίζοντας την ευρύτερη απήχηση που είχε ο τίτλος. Καθώς ο αριθμός των ομολογιούχων είναι ο τρίτος μεγαλύτερος, μέσα από τα συνολικά 12 εταιρικά ομόλογα που είναι τώρα σε διαπραγμάτευση.

    Από την άλλη πλευρά και η «συμπεριφορά» του πρώτου ναυτιλιακού ομολόγου ήταν καλή, αφού στα τέλη Μαίου η τιμή του ανέβηκε πάνω από την ονομαστική του αξία. Γεγονός που έχει σαν συνέπεια να υποχωρήσει η ετησιοποιημένη απόδοσή του στο 2,5%, από το 2,70% που είναι το «κουπόνι» της έκδοσης.

    Η ναυτιλιακή Costamare ιδρύθηκε πριν από 47 χρόνια από τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο πριν από περίπου 10 χρόνια. Ο πρωτότοκος γιος του Κωστής, 52 ετών σήμερα, στον οποίο και έχουν περάσει τα διοικητικά ηνία, ελέγχει το 21,9% της εισηγμένης ναυτιλιακής. Ποσοστά 16,6% και 16,8% αντίστοιχα, είναι στα χέρια των δύο αδελφών του Κωστή Κωνσταντακόπουλου, δηλαδή του Αχιλλέα (του Costa Navarino) και του Χρήστου.

     Με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία περί τα 1,3 δισ. δολάρια, η ναυτιλιακή είναι ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ κατέχει έναν στόλο 82 πλοίων. Αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων.

    Θεόδωρος Φέσσας

    Επιχειρηματίας

    Ένα ιδιαίτερο επικερδές deal ολοκλήρωσε ο Θεόδωρος Φέσσας τον περασμένο μήνα. Η πώληση της Cardlink στη γαλλική εταιρεία Worldline έφερε στα ταμεία της Quest, 93 εκατ. ευρώ σε μετρητά, «ζεστό» χρήμα που εκτιμάται πως θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας αλλά και σε πιθανές νέες επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν στην μεταπανδημική Ελλάδα.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ έχει επιλέξει να κινηθεί επιθετικά, έχοντας ανοίξει πολλαπλά μέτωπα.

    Όντας στρατηγικά τοποθετημένος σε ανερχόμενους κλάδους, όπως η τεχνολογία, οι ταχυμεταφορές και τα ακίνητα, προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις για την ενδυνάμωση των θυγατρικών που απαρτίζουν τον όμιλο Quest. Έναν όμιλο που άρχισε να δημιουργεί πριν από σαράντα χρόνια.

    Μεγάλη πίστη «τρέφει» για την αγορά των ακινήτων, όπου μέσω της Briq Properties σχεδιάζει κινήσεις στους τομείς των logistics, των κτηρίων γραφείων και των ξενοδοχείων.

    Ανάλογη έμφαση δίδεται και στην ACS. Μέσα από την ολοκλήρωση και έναρξη του νέου υπερσύγχρονου κέντρου διαλογής δεμάτων στο Αιγάλεω, μια επένδυση συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, η εταιρεία ταχυμεταφορών του έμπειρου επιχειρηματία θα μπορεί να διαχειρίζεται πολύ μεγαλύτερους όγκους αποστολών από το 2022, εντός πολύ μικρότερων χρόνων από σήμερα.

    Από το επενδυτικό κάδρο του γνωστού επιχειρηματία δεν θα μπορούσε να λείπει η Uni Systems, η οποία αποτελεί την ναυαρχίδα του τομέα πληροφορικής της Quest. Στην κοσμογονία που αναμένεται να φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, η εταιρεία λέγεται πως θα επιδιώξει να «χτυπήσει» τα μεγάλα projects του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η Uni Systems μπαίνει δυναμικά και στον χώρο του Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD), μέσα από την επένδυση στην νεοφυή Probotek.

    Το επιχειρηματικό παζλ του Θόδωρου Φέσσα έρχεται να ολοκληρώσει η επέκταση στον κλάδο των λευκών συσκευών, μέσα από την εξαγορά της Γ.Ε. Δημητρίου η οποία αντιπροσωπεύει ισχυρά brands, όπως τα κλιματιστικά Toyotomi.

    Γιάννης Λοβέρδος

    Βουλευτής ΝΔ

    Όσοι ήταν αυτήκοοι μάρτυρες μάλλον δεν θα πίστευαν στα αυτιά τους. Ή θα σκέφτηκαν ότι δεν κατάλαβαν καλά όσα είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λοβέρδος, στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια:

    «Μπορεί σε ένα διαζύγιο να είναι πολύ σκληρό και να έχουν συγκρουστεί οι γονείς. Μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι κακός πατέρας. Όπως αντίστροφα, μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της την απατά, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άνδρα της, όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς».

    Επειδή η εξίσωση κακός σύζυγος = καλός πατέρας δεν βγαίνει με τίποτα όσο και να προσπαθεί κανείς, η θύελλα που ξέσπασε ήταν απολύτως αναμενόμενη και δικαιολογημένη.

    Δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος -πόσο μάλλον εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου- που εμμέσως να δικαιολογεί την ενδοοικογενειακή βία και να την «ξεπλένει» στα μάτια και στα αφτιά των παιδιών, που σε λίγα χρόνια θα γίνουν τα ίδια σύζυγοι και γονείς.

    Επόμενο βήμα για τον κ. Λοβέρδο ήταν να βγει να δώσει εξηγήσεις σε κανάλια και ραδιόφωνα, που κι αυτές όμως δεν βελτίωσαν την κατάσταση, αφού αντί μιας ξεκάθαρης συγγνώμης για το ατόπημα ακολούθησε την πεπατημένη, αποδίδοντας την φασαρία στους κακούς δημοσιογράφους και στα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Καθώς είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς ότι ο κ. Λοβέρδος πιστεύει πως κάποιος που χτυπάει την σύζυγό του μπορεί να είναι καλός πατέρας, δύο είναι τα τινά: είτε δεν κατάλαβε τι έλεγε, είτε δεν έβρισκε άλλα πειστικά επιχειρήματα για να υποστηρίξει την θέση του υπέρ του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια.

    Δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποιο από τα δύο είναι το χειρότερο.

    Γιάννης Καματάκης

    Επιχειρηματίας, MLS Πληροφορική

    Αν οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι της ΜLS είχαν εντρυφήσει στον Όσκαρ Ουάιλντ, θα γνώριζαν τη δηλητηριώδη αναφορά του Ιρλανδού δραματουργού: «Κανένας δεν είναι τόσο προσεκτικός με την επιλογή των εχθρών του»…

    Στην προκειμένη περίπτωση, εκείνος που στέκεται απέναντί τους δεν είναι άλλος από τον ηλικίας 51 ετών, Θεσσαλονικιό επιχειρηματία Γιάννη Καματάκη. Τον άνθρωπο δηλαδή που έστησε την τεχνολογική εταιρεία, την έβαλε στο χρηματιστήριο και την έστειλε στα βράχια…

    Τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια η MLS έδειχνε ότι δεν θα έχει την ίδια τύχη με εκείνη του μυθικού Ίκαρου. Που έλειωσαν τα κέρινα φτερά του πλησιάζοντας τον Ήλιο. Κάτι αντίστοιχο όμως έμελλε να συμβεί και με τον Γιάννη Καματάκη, που επιχείρησε (ανορθόδοξα) να ανυψωθεί επιχειρηματικά, με συνέπεια να «καεί».

    Τέλη Μαΐου, λοιπόν, με αρχές Ιουνίου του 2019 η χρηματιστηριακή αξία της MLS είχε φτάσει στα επίπεδα των 63 εκατ. ευρώ. Με αυτές τις «δάφνες» της υψηλής αποτίμησης, τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, η εταιρεία σήκωσε 6,7 εκατ. ευρώ με την τρίτη κατά σειράν έκδοση εταιρικού ομολόγου. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο εκδόσεις (6 και 4 εκατ. ευρώ). Όλες με «μοχλό» την ελαστικών προϋποθέσεων εναλλακτική αγορά των εταιρικών ομολόγων.

    Ωστόσο τα άσχημα μαντάτα ήρθαν καλπάζοντας. Πρώτα η μετοχή άρχισε να «λιώνει» κάτω από βάρος των επιθετικών πωλήσεων. Ακολούθησε το βίαιο «ξήλωμα» των προσδοκιών ανάπτυξης της εταιρείας, ήρθε το ζήτημα με τα άυλα περιουσιακά της στοιχεία, η μετοχή και τα ομόλογα έπαψαν να διαπραγματεύονται από τα μέσα Μαΐου του 2020 και τα προβλήματα πήραν μορφή χιονοστιβάδας.

    Έκτοτε ο Γιάννης Καματάκης, ως άλλος Δον Κιχώτης, δεν έπαψε ποτέ να ξιφουλκεί με τους ανεμόμυλους της λογικής. Καβάλα στο κοκαλιάρικο άλογο της ΜLS συνεχίζει να μοιράζει υποσχέσεις νίκης. Χωρίς φυσικά κανένα πρακτικό αντίκρισμα, όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα στάση των ομολογιούχων.

    Μέσα στον εφετινό Μάιο, η πρώτη γενική συνέλευση των κατόχων του ομολόγου των 6 εκατ. ευρώ, ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Στην επαναληπτική, πιάστηκε μεν το όριο της σύγκλισης ( 50%) αλλά όχι αυτό της λήψης αποφάσεων που είναι 66,7%.

    Με τα σημερινά δεδομένα, η εταιρεία του Καματάκη έχει αθετήσει πληρωμές «κουπονιών» -και για τις τρεις ομολογιακές εκδόσεις- συνολικού ύψους 738,6 χιλιάδων ευρώ. Λεφτά πολλά για μια εταιρεία που, με όρους ρευστότητας, δεν έχει στην κυριολεξία «μαντήλι να κλάψει». Κι όλα αυτά όταν στις 11 του μηνός του ερχόμενου Ιουλίου θα πρέπει να αποπληρωθεί το ένα από τα τρία ομόλογα, με αξία 4 εκατ. ευρώ.

    Αν δεν υπάρξει κάποια «από μηχανής λύση», τότε το default του του ομολόγου θα αποτελέσει μια απτή πραγματικότητα. Ανοίγοντας το ασκό του Αιόλου, που είναι πιθανότατο να σκορπίσει στους πέντε ανέμους την εταιρεία.

    Χάρης Καρώνης

    Ιδρυτής και CEO Viva Wallet

    Τραπεζίτης ή καουμπόι;

    Το αφεντικό της Viva Wallet, που με την εξαγορά της Praxia έγινε και τραπεζίτης, είναι κατά γενική παραδοχή ένας ικανός άνθρωπος. Όμως φαίνεται να τον στενεύει το κοστούμι του τραπεζίτη και οι σχέσεις του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκτός ορίων… Και όταν δεν περνάει το δικό του, ο digital τραπεζίτης, σαν «κακομαθημένο» παιδί, απαγγέλλει το κλισέ μανιφέστο του περί αθέμιτου ανταγωνισμού και βρίσκει παρηγοριά σε μηνύσεις και εξώδικα…

    Η τελευταία μεγάλη του κόντρα με την Ενωση Τραπεζών έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Καρώνης θέλει η Viva bank, να έχει όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς χρέωση, free….

    Οι τραπεζίτες –κάποιοι τον στήριξαν στα σχέδια του- παραδέχονται πως είναι ένας έξυπνος άνθρωπος. Το πρόβλημα του είναι πως, όντας νεόκοπος στο χώρο, επιθυμεί να πατάει σε δύο βάρκες. Και έτσι όποτε τον συμφέρει φοράει το κοστούμι του τραπεζίτη και πότε του ιδρύματος πληρωμών.

    Αμφισβητεί λοιπόν την προσφορά έμπειρων στελεχών, έχει κατάλογο με το ποιοι πρέπει να απολυθούν από την Ένωση Τραπεζών, αρέσκεται να θεωρεί τον εαυτό του «Ρομπέν των τραπεζών».

    Ο κ. Καρώνης θέλει να εξασφαλίσει free συναλλαγές για τους πελάτες του, να μην επιβαρύνονται με χρεώσεις είτε στείλουν έμβασμα σε πελάτη άλλης τράπεζας, είτε θέλουν να σηκώσουν μετρητά από ΑΤΜ οποιασδήποτε τράπεζας, καθώς η Viva δεν έχει επενδύσει σε δικό της δίκτυο…

    Όμως είτε πρόκειται για neobank είτε για παραδοσιακή bank, οι τράπεζες, όποια μορφή και αν έχουν, διέπονται από κανόνες, ακολουθούν κανονισμούς και οδηγίες της ΕΕ.

    Μέχρι τώρα έχει μηνύσει στελέχη της Ένωσης Τραπεζών και από τρεις συστημικές τράπεζες. Έχει στείλει εξώδικα όχι μόνο σε τράπεζες, αλλά και στην ΑΑΔΕ και στη ΔΕΗ επειδή δεν συμπεριέλαβαν τη Viva στη λίστα με τις τράπεζες μέσω των οποίων μπορούν να γίνονται οι πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών, των λογαριασμών.

    Στον κ. Χάρη Καρώνη αρέσει να δημιουργεί εντυπώσεις και να μιλά για τις «κακές» συστημικές τράπεζες και τις υψηλές χρεώσεις. Ισως επειδή πιστεύει πως έτσι θα κερδίσει πελατεία…

    Χρήστος Χάλαρης

    Πρώην διοικητής e-ΕΦΚΑ

    Την πόρτα της εξόδου από το γραφείο του Διοικητή του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) έδειξε, όπως αναμενόταν, στον Χρήστο Χάλαρη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

    Η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, η κακή λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας απέναντι στους ασφαλισμένους, αλλά και η αναποτελεσματική λειτουργική δομή έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση του πρώην διοικητή Χρήστου Χάλαρη. Πρόκειται άλλωστε για προβλήματα που είχε αναδείξει κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν το «Mononews».

    Πριν οδηγηθεί στην απόφαση για την απομάκρυνσή του, ο κ. Χατζηδάκης είχε δώσει δύο ευκαιρίες στον πρώην Διοικητή του E-ΕΦΚΑ μήπως και καταφέρει και αλλάξει την αποδοτικότητα του Οργανισμού και προχωρήσει στην αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των καθηκόντων του με βασικότερο όλων την έκδοση συντάξεων. Η πρώτη όταν, παρά τα ομαδικά πυρά που εξαπέλυαν πολλά κυβερνητικά στελέχη καταλογίζοντας του κωλυσιεργία στην άσκηση των καθηκόντων του, τον κράτησε στην θέση του και η δεύτερη όταν και έλαβε την απόφαση να τον πλαισιώσει με την τοποθέτηση project manager.

    Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον κ. Χατζηδάκη στην απόφαση αντικατάστασή τους με τον τεχνοκράτη και έμπειρο σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης Οικονομολόγο Π. Δουφεξή, ήταν η περικοπή 5.500 συντάξεων χηρείας σε ασφαλισμένους που εργάζονταν στο παρελθόν χωρίς να επικαιροποιηθούν παλαιότερα δεδομένα του e-ΕΦΚΑ.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.