• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    9 Ιουνίου 2020


    To mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Μάιο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

    Απόστολος Βακάκης, ιδρυτής JUMBO

    Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής BC Partners

    Χαμένοι

    Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

    Σταύρος Ξαρχάκος – Φοίβος Δεληβοριάς, μουσικοσυνθέτες

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος ΗΠΑ

    Ελληνική Τηλεόραση

    Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Αλέξης Γεωργούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Γιάννης Στουρνάρας

    Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος

    Ομόφωνη ήταν η απόφαση να παραμείνει Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα είναι εκ των μακροβιότερων διοικητών της ΤτΕ, με τη δεύτερη 6ετή θητεία του να ξεκινά μέσα τις επόμενες μέρες.

    «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμένος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

    Ομόφωνη δεν ήταν μόνο η εκλογή Στουρνάρα από το υπουργικό συμβούλιο και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ομόφωνη ήταν και η πρόταση του Γενικού Συμβουλίου να ανανεωθεί η θητεία του, καθώς και τα τέσσερα μέλη του ΓΣ που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση -ανάμεσα τους ο υποδιοικητής κ. Θόδωρος Μητράκος- ψήφισαν «ναι».

    Τώρα ο κ. Στουρνάρας «τρέχει» το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank και μάλιστα αναμένεται να ανατεθεί σε σύμβουλο η εξειδίκευση της πρότασης, για την οποία έχει ήδη ενημερωθεί ο SSM.

    Όπως είναι γνωστό βασικοί άξονες του σχεδίου της ΤτΕ είναι η μεταφορά των κόκκινων δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών στην «κακή τράπεζα», στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην άμεση εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.

    Η συμμετοχή στο μοντέλο της bad bank θα είναι εθελοντική καθώς το σχέδιο θα είναι συμπληρωματικό των προσπαθειών που έχουν αναλάβει για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων χαρτοφυλακίων. Κάθε τράπεζα θα επιλέγει εκείνη τα χαρτοφυλάκια που θα μεταφέρει, χωρίς να ανατρέπει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, δηλαδή τους servicers, η συνδρομή των οποίων θα αποτελέσει μέρος της λύσης.

    —Ε.Κ.

    Γιώργος Στάσσης

    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Κράτησε γερά το τιμόνι της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέτυχε να μην εμποδιστεί από αυτήν το πρόγραμμα ανάκαμψης που ξεκίνησε από το φθινόπωρο. Πέτυχε ταυτόχρονα την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία με 182 εκατ. EBITDA, στο πρώτο τρίμηνο.

    Όπως είπε στους 70 επενδυτές που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη τα 182 εκατ. EBITDA που παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 επιβεβαιώνουν τον στόχο για άνω των 700 εκατ. EBITDA στο σύνολο του έτους, ενώ ανεμπόδιστο από την κρίση Covid 19 προχωρά το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ.

    Μάλιστα, σημείωσε, ότι πρόκειται για το δεύτερο τρίμηνο στη σειρά που επιβεβαιώνει τη στροφή της ΔΕΗ, ενώ προχωράει κανονικά το επιχειρησιακό σχέδιο και το πλάνο απολιγνιτοποίησης.

    Μέχρι το Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί και η εθελουσία για 1000 περίπου εργαζομένους στα λιγνιτικά εργοστάσια, σύμφωνα με το σχεδιασμό μείωσης κόστους, και απολιγνιτοποίησης.

    Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης το κόστος του προγράμματος εθελουσίας ύψους 35 εκατ. ευρώ θα αποσβεστεί σε ένα εξάμηνο, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα την εταιρεία από μισθολογικό κόστους 70 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Συνεχής προσπάθειά του η βελτίωση της εισπραξιμότητας, που πήγε λίγο πίσω το μήνα του lockdown αλλά επέστρεψε σε κανονικό ρυθμό πλέον. Ωστόσο τα υψηλά ληξιπρόθεσμα που κληρονόμησε αποτελούν μόνιμη πρόκληση για τον ίδιο και την εταιρεία. Το εργαλείο της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να προσδώσει στην εταιρεία ρευστότητα και ταυτόχρονα να αποτελέσει μια πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών, εν όψει της προετοιμασίας και ενός ομολόγου.

    Και δεν τελειώνουν εκεί η προκλήσεις για τον νέο δυναμικό μάνατζερ που πρέπει να προχωρήσει και τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας. Στο επίκεντρο της στρατηγικής του για τη ΔΕΗ και την εποχή μετά την Covid-19 κρίση, παραμένει η αναμόρφωση της εταιρείας με έμφαση στην καινοτομία των λειτουργιών της αλλά και μετάβαση μετά την απολιγνιτοποίηση και η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    —Μ.Π.

    Γρηγόρης Δημητριάδης

    Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού

    Στα δύσκολα ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ένα από τα πρόσωπα στα οποία στρέφεται ο πρωθυπουργός και οι μήνες του κορονοϊού ήταν από τους πολύ δύσκολους.

    Ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού είναι το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρείται εξ απορρήτων συνεργάτης του από την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2013). Ακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, ως διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου με αρμοδιότητα την πολιτική και εκλογική στρατηγική του κόμματος.

    Μετά τον Ιούλιο του 2019 το γραφείο του μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού καθοδηγεί, επιβλέπει, συντονίζει και διαμορφώνει την κυβερνητική πολιτική, την επιχειρησιακή και επιτελική λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου και λειτουργεί ως ύπατος συντονιστής των νομοθετικών, πολιτικών και επικοινωνιακών ενεργειών.

    Συχνά του αποδίδεται η φράση «το ’χω, το ’χω», δείγμα της ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται όταν του ανατίθεται ένα νέο πρότζεκτ. Θεωρείται από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ίσως και ο πιο στενός, είναι μάλιστα και ανηψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αδελφή του, Κατερίνα, γεγονός που έφερε και την σχετική κριτική από την αντιπολίτευση.

    Πάντως, λέγεται ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στο «άστρο» του σημερινού πρωθυπουργού, στάθηκε δίπλα του και εργάστηκε σκληρά για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα.

    Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι γεννημένος το 1979. Σπούδασε νομική στο Queen Mary and Westfield College, University of London και συνέχισε τις σπουδές του στο City Business School στον τομέα της ναυτιλίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών.

    Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, υπήρξε μάχιμος δικηγόρος, ενώ το 2008 ίδρυσε το δικό του δικηγορικό γραφείο.

    Πολιτικά χαρακτηρίζεται ως κεντρώος και μετριοπαθής και καταφέρνει να λειτουργεί ενωτικά ανάμεσα στις τάσεις εντός του κόμματος.

    —Ν.Σ.

    Γιώργος Περιστέρης

    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

    Ο Γιώργος Περιστέρης, σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας στην πράσινη ενέργεια, απέδειξε και με τους δύο ομίλους, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική στην πράσινη ενέργεια και το περιβάλλον και οι συνεχείς επενδύσεις εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και αποτελούν την καλύτερη άμυνα στις δύσκολες περιόδους.

    Επένδυσε πρώτος και περισσότερο στην πράσινη ενέργεια και συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο στις εξελίξεις στην ελληνική αγορά, αφού επίσης πρώτος μίλησε για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας και αντλησιοταμίευσης που αποτελούν το επόμενο στάδιο για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Και είναι πάντα εκεί για να ωθήσει τις εξελίξεις, θυμίζοντας ότι «επειδή το 2025 είναι “αύριο” και επειδή τα έργα αντλησιοταμίευσης έχουν πολύ μεγάλο χρόνο υλοποίησης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σύντομα το θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε η επενδυτική απόφαση από τους επενδυτές να μπορεί να παρθεί εντός του 2020, θέτοντας ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον για τα θέματα αντλησιοταμίευσης, ούτως ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων αρχές του 2021».

    Έχει αποδείξει πολλές φορές την αποφασιστικότητά του να στηρίξει την ελληνική οικονομία και προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

    Συγκεκριμένα, έχει ήδη δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, των υποδομών και των έργων περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων και συνεχίζει. Αναμένει εξελίξεις και σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

    Και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε και το 2019 να επενδύει στην Ελλάδα σε τομείς αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας (καθαρή ενέργεια κι υποδομές), όπως κάνει συνεχώς κι αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια, ακόμα και κατά την περίοδο της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα.

    Παράλληλα, ενίσχυσε την παρουσία του και στις διεθνείς αγορές τόσο στον τομέα των ΑΠΕ όσο και μέσω της ανάληψης σημαντικών τεχνικών έργων στην ευρωπαϊκή αγορά, αναπληρώνοντας κατά το δυνατόν την πτώση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας, όπου παρατηρήθηκε σημαντική έλλειψη νέων έργων.

    —Μ.Π.

    Απόστολος Βακάκης

    Πρόεδρος ΔΣ Jumbo 

    Για άλλη μια φορά o Απόστολος Βακάκης απέδειξε πόσο ικανός επιχειρηματίας είναι. Και πως δεν έφθασε τυχαία εκεί που είναι σήμερα. Σε μια από τις πιο ύπουλες και αναπάντεχες κρίσεις που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία κατάφερε με μοναδική μαεστρία να κρατήσει την Jumbo μακριά από τις κακοτοπιές και να την οδηγεί με ασφάλεια στην επόμενη μέρα. Μάλιστα, η απόδοση της εταιρείας μετά την άρση του lockdown εξέπληξε ακόμη και τον ταλαντούχο επιχειρηματία. «Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εκνευριστικά ενθαρρυντικά…, οι προβλέψεις για μειωμένη ζήτηση διαψεύστηκαν κατηγορηματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

    Τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από το «μέτωπο της κατανάλωσης» ανάγκασαν τον κ. Βακάκη να αναθεωρήσει τις πολιτικές μείωσης του κόστους. Δήλωσε μάλιστα πως δεν  προτίθεται να προχωρήσει σε περικοπές κόστους, αλλά ούτε σκοπεύει να κάνει χρήση των βοηθητικών διατάξεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ενώ θα προχωρήσει κανονικά σε προσλήψεις εποχικών, για να καλυφθούν οι άδειες του μόνιμου προσωπικού.

    Ο κ. Βακάκης δεν ξέχασε όμως και τους μετόχους και φρόντισε να τους επιβραβεύσει για την στήριξη στην εταιρεία, προχωρώντας σε έκτακτη χρηματική ενίσχυση. «Το μοντέλο Jumbo», υπογράμμισε απευθυνόμενους στους μετόχους, «είναι μερισματικό, παράγει μερίσματα και στις καλές και στις κακές εποχές, δεν μπορεί να σταματήσει».

    Ξεκαθάρισε ωστόσο πως παραμένει… Σκρουτζ Μακ Ντακ για χάρη της εταιρείας, η οποία ξεχειλίζει από ρευστότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Jumbo ξεκίνησε την εφετινή δύσκολη χρονιά, έχοντας 637 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε μετρητά! Δηλαδή 331,4 εκατ. ευρώ παραπάνω από τις τρέχουσες υποχρεώσεις της σε δάνεια και μισθώσεις.

    —Γ.Μ.

    Νίκος Σταθόπουλος

    Eπικεφαλής BC Partners

    Μετά από έναν τετραετή κύκλο διαδοχικών προσπαθειών από τις πιστώτριες τράπεζες, ο στόχος επιτεύχθηκε. Στις 28 Μαΐου ολοκληρώθηκε η εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής Forthnet, με μοχλό τη United Croup, η οποία είναι ενταγμένη στο χαρτοφυλάκιο της βρετανικής ΒC partners. Μιας εκ των ισχυρότερων εταιρειών, ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο. Στο τιμόνι της οποίας, ως εταίρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, βρίσκεται ο Νίκος Σταθόπουλος.

    Για τον οξυδερκή Έλληνα fund manager, που έχει μακρά και αποτελεσματική θητεία στις αγορές, αυτό το deal με τη Forthnet, είναι κατά σειράν το τέταρτο «στεφάνι» του στο επιχειρηματικό σκηνικό της χώρας.

    Η αρχή για τον Νίκο Σταθόπουλο έγινε το 2005, όταν ως στέλεχος τότε της Apax Partners διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαγορά της της TIM Hellas. Της σημερινής δηλαδή… Wind Hellas, η οποία στην πορεία των χρόνων άλλαξε χέρια και ξαναβρίσκεται σε τροχιά πώλησης.

    Το 2006 ο Νίκος Σταθόπουλος, ως επικεφαλής πια της ΒC partners, έκανε το δεύτερο επιχειρηματικό «γάμο» στην Ελλάδα με τη εξαγορά της Hyatt Regency. Tων καζίνο της Πάρνηθας και της Θεσσαλονίκης, στα οποία σήμερα δεν έχει παρά μια πολύ μικρή συμμετοχή.

    Ακολούθησε το 2015 η εξαγορά της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen, για να έρθει τώρα η σειρά της Forthnet.

    Όπως όλα δείχνουν, το στρατηγικό σχέδιο της ΒC partners είναι  η δημιουργία ενός βαλκανικού τηλεπικοινωνιακού πόλου υπό την “United Group”. Η οποία έχει ήδη παρουσία σε Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία και πλέον, μέσω της Forthnet  και στην Ελλάδα. Με δεδομένη τη δραστηριότητα  αλλά και την τεχνογνωσία της United Group στη συνδρομητική τηλεόραση και τις τηλεπικοινωνίες, οι συνέργειες με τη Forthnet,  αναμένεται να είναι  ευρύτερες.  Κι όλα αυτά, όταν από πλευράς της ΒC partners υπάρχει το δεδηλωμένο ενδιαφέρον για τη Wind Hellas, όπως επίσης και για τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία.

    Ο Νίκος Σταθόπουλος τέλειωσε το Κολλέγιο Αθηνών, μπήκε πρώτος στη ΑΣΟΕΕ, τέλειωσε αριστούχος, πήρε υποτροφία  για το φημισμένο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κι έπειτα μπήκε στο στίβο των επενδύσεων. Θεωρείται αυθεντία στο ανακαλύπτει επενδυτικές ευκαιρίες και πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει τέτοιες…

    —Δ.Κ.

    Γιάννα Αγγελοπούλου

    Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

    Έχασε στελέχη. Έχασε χρήματα. Έχασε χρόνο. Έχασε αξιοπιστία (κι άλλη!). Η Γιάννα Αγγελοπούλου βρίσκεται ήδη, και το ξέρει, σε δυσμενή θέση, όπως μαρτυρούν η αμηχανία της, ο κενός και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου λόγος της, η επανάληψη των αυτών στερεότυπων απαντήσεων σε σημαντικά ερωτήματα, που έχουν προκύψει έως τώρα από τα έργα και τις ημέρες του «Ελλάδα 2021», η αδυναμία αντίληψης  -ή μήπως ηθελημένη άρνηση;- των λαθών που έχουν ήδη συντελεστεί.

    Όλα πασιφανή στην πρόσφατη συνέντευξη, που χρειάστηκε να δώσει η πρόεδρος της Επιτροπής, όχι τόσο για να ανακοινώσει δράσεις, πρωτοβουλίες  και προγράμματα, γιατί όπως αποδείχθηκε ελάχιστα έχουν τελεσφορήσει ως τώρα –αντίθετα, τα προβλήματα αναδείχθηκαν- αλλά για να «απαντήσει» δια ζώσης στην κριτική που δέχεται. Ανεπιτυχής η προσπάθεια. Γιατί όσο κι αν το «πρόσωπο», όπως λέγεται, είναι πάντα πειστικότερο των όποιων τυπικών ανακοινώσεων, στην προκειμένη περίπτωση δεν λειτούργησε.

    Επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, χιλιοειπωμένες δικαιολογίες δηλαδή, σαν μαγνητόφωνο που έχει κολλήσει, η κυρία Αγγελοπούλου δεν άφησε την παραμικρή ελπίδα ότι κάποια λάθη μπορεί να έχουν γίνει μαθήματα και δεν θα επαναληφθούν…

    Στο μεταξύ, άφαντοι και οι νέοι χορηγοί, για την οικονομική κάλυψη του προγράμματος, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στην πρόεδρο, που δήλωσε πάντως με υπερηφάνεια (!) ότι προχώρησε σε μεγάλες μειώσεις μισθών των εργαζομένων στην «Ελλάδα 2021».

    Αλλά το κυριότερο αφορά την ίδια: Σ΄αυτήν την πανστρατιά του Ελληνισμού, στην οποία κληθήκαμε όλοι να συμμετάσχουμε, για να τιμήσουμε τον αγώνα της απελευθέρωσης του ελληνικού έθνους και να δώσουμε το μήνυμα της συνέχειάς του στο χρόνο, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου μοιάζει ξένο σώμα. Την φιλοπατρία της δεν την αρνήθηκε κανείς. Και μόνο η παρουσία της όμως, από έναν άλλο κόσμο, που ανακαλεί μάλιστα μνήμες μιας χώρας που είχε πάρει λάθος δρόμο, όπως οδυνηρά αποδείχθηκε, μόνον ως ενοποιητικό στοιχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Με απλά λόγια η Γιάννη Αγγελοπούλου όχι μόνον δεν ενώνει αλλά διχάζει τους Έλληνες.

    Αυτό ήταν το ζητούμενο για την Ελλάδα του 2021; Μάλλον όχι…

    Σταύρος Ξαρχάκος - Φοίβος Δεληβοριάς

    Συνθέτες

    Αρνητικοί «πρωταγωνιστές» από τον καλλιτεχνικό χώρο ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Φοίβος Δεληβοριάς διακρίθηκαν αυτήν την δύσκολη άνοιξη σε μοναδικά ταλέντα έκφρασης απύθμενου μίσους, διαστρεβλωμένων πληροφοριών και παραμόρφωσης της πραγματικότητας. Γιατί; Γιατί έτσι τους βόλευε. Προσωπικά και πολιτικά. Με κίνητρα οικονομικά σε κάθε περίπτωση και με αφορμή τις επιπτώσεις από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που όμως δεν έπληξαν -και πλήττουν ακόμη-  μόνον τους ίδιους.

    Αλλά να, που καμιά φορά η αλήθεια βγαίνει μπροστά από μόνη της, όσο κι αν καταβάλλονται προσπάθειες για να μείνει κρυφή. Γιατί όσες κατηγορίες κι αν εκτόξευσαν, όσες εμφανίσεις στα media κι αν έκαναν, όποιες βαρύγδουπες δηλώσεις  δημοσιοποίησαν, δεν κατόρθωσαν να κρύψουν, ότι για τις «ιδιαιτερότητες» του κλάδου τους, έχουν ευθύνη όλοι τους και φυσικά και οι ίδιοι. Εκείνη η αδήλωτη εργασία, δεν ήταν μυστικό, αφού είχε γίνει πια καθεστώς για όλους τους «μικρούς» μουσικούς, τραγουδιστές και άλλους εργαζόμενους αυτού του χώρου. Ήταν άλλωστε πάντα βασική προϋπόθεση για να βρουν δουλειά, κάτι το οποίο επέβαλλαν οι «μεγάλοι». Τη στιγμή φυσικά, που κάθε Έλληνας, ακόμη και με το ελάχιστο εισόδημα είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις φορολογικές του υποχρεώσεις…

    Αυτή την ασυδοσία που επικρατεί τον χώρο ήρθε να αποκαλύψει η επιδημία. Αυτήν προσπάθησαν να κρύψουν και οι δύο άξιοι κατά τα άλλα δημιουργοί. Αυτή την τραγική κατάσταση βρήκε και η υπουργός Πολιτισμού, την οποία  θέλησαν να στήσουν στο απόσπασμα, γιατί δήθεν άφησε τους καλλιτέχνες αβοήθητους. Ψέμα ασύστολο. Βρέχει χρήματα για όλους εδώ και καιρό κι αυτό δεν κρύβεται.

    Πού είναι η «βλαπτική έπαρση» για την οποία κατηγόρησε ο Σταύρος Ξαρχάκος την Λίνα Μενδώνη;  Οι επιχορηγήσεις προς όλους  είναι η καλύτερη απάντηση. Πού είναι και οι… μαζικές απαγορεύσεις τραγουδιών και οι μηνύσεις που ανήγγειλε ο Φοίβος Δεληβοριάς; Ούτε καν οι «δικοί του» δεν τον ακολούθησαν, όταν είδαν ότι όχι μόνον δεν θα χάσουν αλλά μπορεί να βγουν και κερδισμένοι.

    Η μισαλλοδοξία εν τέλει εδώ πληρώνεται.

    Ντόναλντ Τραμπ

    Πρόεδρος των ΗΠΑ

    Στο άκουσμα της λέξης loser, ένα είναι το όνομα που μας έρχεται αυτομάτως στο μυαλό: Αυτό του Αμερικανού Πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

    Και τι δεν έγινε το τελευταίο διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρωταγωνιστή των εξελίξεων τον Αμερικανό Πρόεδρο, που βρισκόταν εκεί για να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα απ’ ό,τι ήδη ήταν.

    Οι ΗΠΑ βιώνουν ίσως μία από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία τους, καθώς τα ανοιχτά, «ματωμένα» μέτωπα είναι πολλά και όλα έχουν φόντο την λανθασμένη διαχείριση της αμερικανικής Προεδρίας.

    Το κακό ξεκίνησε με την κατά πολύ αργοπορημένη αντίδραση της Πολιτείας στην εμφάνιση και εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος πίστεψε ότι επρόκειτο για κάτι ασήμαντο, που ήταν θέμα ημερών να τελειώσει. Οι εκτιμήσεις του δυστυχώς έπεσαν έξω, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανάγοντας την χώρα στο κράτος εκείνο που σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινη ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη.

    Έτσι, η παντοδυναμία της Αμερικής «γκρεμίστηκε» μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, που παρακολουθούσε άλλα κράτη, πολύ πιο ανίσχυρα, όπως και την χώρα μας, να διαχειρίζονται με επιτυχία την κρίση δημόσιας υγείας, την ώρα που η ισχυρή Αμερική θρηνούσε καθημερινά εκατοντάδες θύματα, εξαιτίας των πολιτικών αποφάσεων του Τραμπ.

    Με την κατάσταση της πανδημίας να μην έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς ακόμη, άλλο ένα γεγονός ήρθε για να «αποτελειώσει» τον Τραμπ, αλλά και την αμερικανική κοινωνία, που κλονίζεται βαθιά και «παλεύει» αυτές τις ημέρες με τους δαίμονές της. H δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς, κατά την βίαιη προσαγωγή του για έλεγχο σχετικά με ένα πλαστό χαρτονόμισμα ξύπνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το «τέρας» του ρατσισμού κατά των μαύρων, στον οποίο η χώρα διαθέτει δυστυχώς μακρά και θλιβερή ιστορία.

    Παράλληλα, όμως, ανέδειξε και την ανοχή του Αμερικανού Προέδρου σε τέτοια περιστατικά, ο οποίος προτίμησε να επικεντρωθεί στις αντιδράσεις και τις μαζικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν, απειλώντας θεούς και δαίμονες ότι θα κατεβάσει τον αμερικανικό στρατό στους δρόμους και όχι σε αυτό καθαυτό το γεγονός.

    Σχεδόν από την αρχή της Προεδρίας του, ο Τραμπ υπήρξε μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που προκαλούσε ποικίλες αντιδράσεις, τόσο για τις πολιτικές του, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ο Τραμπ κατάφερε κάτι πολύ μεγαλύτερο: να συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με μία από τις τραγικότερες περιόδους των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Κι αυτό ο κόσμος θα το θυμάται. Όχι μόνο όταν ρίξει την ψήφο του στην επερχόμενη κάλπη του Νοεμβρίου για την Προεδρία. Θα το θυμάται για πάντα.

     

    Ελληνική τηλεόραση

    Σχεδόν δύο μήνες «καραντίνας» και επιβεβλημένου περιορισμού στάθηκαν αρκετοί για να γνωρίσουμε και όσοι δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα Netflix, Cosmote TV και άλλα κανάλια, να δούμε ταινίες που πάντα θέλαμε να δούμε και δεν είχαμε βρει τον χρόνο να το κάνουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις για σειρές, να ανακαλύψουμε νέους για εμάς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και ούτω καθ’ εξής. Οι μέχρι τότε συνήθειές μας είχαν άλλωστε διακοπεί αιφνιδίως και μαζί με αυτές και οι αγαπημένες μας ελληνικές τηλεοπτικές παραγωγές, μπαίνοντας στο «ψυγείο» μέχρι να τελειώσει η κρίση.

    Ήταν, λοιπόν, με μια δόση προσμονής, χρωματισμένης από την επιθυμία μας να επιστρέψουμε το ταχύτερο δυνατό στην κανονικότητα της προ πανδημίας καθημερινότητάς μας, που περιμέναμε να ανακοινωθούν ότι ξαναρχίζουν κανονικά οι εκπομπές και οι σειρές που παρακολουθούσαμε στην ελληνική τηλεόραση. Μεταξύ αυτών, και η πολυσυζητημένη και πολυαγαπημένη σειρά «Άγριες Μέλισσες». Κατά πολλούς, μία από τις καλύτερες ελληνικές παραγωγές των τελευταίων πολλών ετών.

    Πρώτο επεισόδιο μετά τη λήξη του συναγερμού και η Ελλάδα βρίσκεται παρατεταγμένη μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες να δει το… Λενιώ. Τους Σεβαστούς, τον δάσκαλο, τα δράματα στο Διαφάνι. «Ρουφάμε» το πρώτο επεισόδιο. Κι όμως, πριν ακόμα τελειώσει, κοιταζόμαστε φευγαλέα μεταξύ μας, μην τολμώντας -με τον ενδόμυχο φόβο της «προδοσίας» ενός αγαπημένου ή της δικής μας πραγματικότητας που τόσο αιφνίδια μας είχαν στερήσει και τόσο είχαμε λαχταρήσει- ότι… είχαμε βαρεθεί!

    Σχεδόν δύο μήνες «καραντίνας» μάς έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να κάνουμε δικά μας καινούργια πράγματα, διαφορετικού είδους παραγωγές, άλλους ρυθμούς, ένταση και χρώμα, ειδικά στις σειρές. Μια εμπειρία που μας άλλαξε και αυτή, σε κάποιο βαθμό, χωρίς να το καταλάβουμε. Κάτι που φάνηκε -σχεδόν με πόνο- άμα τη επιστροφή μας στις αγαπημένες, παλιές μας συνήθειες, που τόσο είχαμε νοσταλγήσει. Γιατί αυτό με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωποι μετά την «καραντίνα» ήταν, πέρα από νοσταλγίες και συναισθηματισμούς, η φτώχεια της ελληνικής τηλεόρασης. Συνολικά. Πολύ δράμα, φτωχές παραγωγές ακόμη και στις λαμπρές εξαιρέσεις, πολύς συναισθηματισμός χωρίς βάθος και ουσία και, το σημαντικότερο, η αδυναμία να παρασύρουν τον τηλεθεατή σε έναν διαφορετικό κόσμο. Σε έναν κόσμο που θα μπορούσε να του ανοίξει νέους ορίζοντες (αισθητικά, νοητικά, ψυχικά, ακόμη και γνωστικά), να του δώσει ερεθίσματα και να τον βγάλει από αυτό που κάποιοι αποκαλούν «comfort zone».

    Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να βλέπουμε τις σειρές και τις εκπομπές που αγαπήσαμε. Πλέον, όμως, έχουμε περισσότερες απαιτήσεις…

    Δημήτρης Παπαδημούλης

    Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ένας ευκατάστατος ευρωβουλευτής το γνωρίζαμε από τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος όμως προκλήθηκε μέγας σάλος από την αποκάλυψη ότι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξασφαλίζει ένα επιπλέον εισόδημα μισθώνοντας διαμερίσματα που αγόρασε το 2018 στο κέντρο της Αθήνας σε προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών τα οποία «τρέχουν» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

    Που σημαίνει ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το εισόδημά του με μέρος των κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία έχει εξασφαλίσει η χώρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

    Η αποκάλυψη προκάλεσε μια θυελλώδη συζήτηση, ειδικά στο twitter, με αρκετούς χρήστες να χαρακτηρίζουν τον ευρωβουλευτή «επαγγελματία αλληλέγγυο» και «ανθρωπιστή με το αζημίωτο», ενώ υπήρξαν πληροφορίες για δυσφορία και προβληματισμό και στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.

    Ο ίδιος παραδέχτηκε πως τρία από αυτά τα διαμερίσματα φιλοξενούν πρόσφυγες, ενοικιασμένα από ΜΚΟ στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Είπα, μάλιστα, ότι εισπράττει μόλις «5,5 ευρώ το τετραγωνικό», προσθέτοντας: «Αυτοί δεν μας έλεγαν ‘αν θέλετε πρόσφυγες, να τους πάρετε στα σπίτια σας;’».

    Το γεγονός ότι ο κ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται αφορμή για να επανέλθουμε στην συζήτηση περί «νόμιμου και ηθικού» είναι αυτομάτως ένα πρόβλημα στην θεωρία περί ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

    Αλέξης Γεωργούλης

    Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Ο αγαπημένος ηθοποιός και νυν ευρωβουλευτής κατάφερε για μία ακόμη φορά να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, δυστυχώς όμως και πάλι όχι για καλό.

    Αφορμή για τα νέα επικριτικά σχόλια στάθηκε η δημοσίευση του πόθεν έσχες του ευρωβουλευτή, που αποκάλυψε…μηδενικά εισοδήματα για το 2018. 

    H κενή σελίδα στη θέση των δηλωτέων εισοδημάτων στην δήλωση που υποχρεούται να κάνει ο κ. Γεωργούλης, στο πλαίσιο του ρόλου του ως ευρωβουλευτής, ήταν πραγματικά ένα θέαμα εντυπωσιακό, από εκείνα που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε διαβάζοντας τα πόθεν έσχες των επιφανών πολιτών της χώρας μας.

    Η αντίδραση; Άμεση και καυστική, όπως αυτή που έχει συνηθίσει, άλλωστε, να δέχεται ο κ. Γεωργούλης, ιδιαίτερα από την εκλογή του στην Ευρωβουλή και μετά. Οι επικριτές του δεν δίστασαν να σχολιάσουν ξεκάθαρα πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί φυσικά να είναι αληθές, τοποθετώντας τον ηθοποιό για ακόμη μία φορά στο «κοπάδι των μαύρων προβάτων».

    Ο ίδιος κλήθηκε φυσικά να τοποθετηθεί επί της…πρωτότυπης αυτής δήλωσης, σπεύδοντας να εξηγήσει ότι ναι μεν το 2018 ήταν επαγγελματικά δραστήριος, ωστόσο όχι εδώ, αλλά στο εξωτερικό. 

    Έτσι, ο Ευρωβουλευτής μας εξήγησε ότι είναι νομοταγής πολίτης, σε άλλη χώρα ωστόσο, ενώ ανάμεσα στα λεγόμενά του υπήρχε και η ομολογία ότι ίσως να είχε κάποια σύντομη δραστηριότητα στην Ελλάδα, η οποία να του «ξέφυγε».

    Το ζήτημα αυτό ήρθε να γίνει το κερασάκι στην τούρτα της δυσαρέσκειας που είχε ήδη δημιουργήσει ο κ. Γεωργούλης στην κοινή γνώμη, με την απόφασή του να συμμετέχει και πάλι ως κριτής στο Your Face Sounds Familiar του Ant1.

    Η είδηση αυτή έκανε πολλούς να διερωτηθούν γιατί ο πρόσφατα εκλεγμένος Ευρωβουλευτής αποφάσισε να παραμελήσει τον σημαντικότατο πολιτικό ρόλο που του ανέθεσαν οι πολίτες που τον ψήφισαν και τον εμπιστεύθηκαν και να επιλέξει να ασχοληθεί με τα γνώριμα μονοπάτια της showbiz.

    Οι ίδιοι συμπέραναν, τελικά, αυτό που συνηθίζουμε να περιγράφουμε ως «money makes the world go round» ή αλλιώς ότι ο βουλευτής άφησε τον «γάμο και πήγε για πουρνάρια».

    Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι οι αμοιβές του από το Your Face Sounds Familiar θα του φτάσουν για να έχει να δηλώσει ένα κάποιο εισόδημα την επόμενη φορά…

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.