• Winners & Losers

    Winners and Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr θα κρίνει και θα δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    5 Μαρτίου 2020


    To mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Φεβρουάριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος

    Δημήτρης Σπυρίδης, διευθύνων σύμβουλος Metropolitan

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  

    Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας

    Ανδρέας Σιάμισιης, CEO Ομίλου ΕΛΠΕ

    Βαγγέλης Μαρινάκης, εφοπλιστής-επιχειρηματίας

    Αλκιβιάδης Στεφανής, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

    Χαμένοι

    Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Δημήτρης Λιγνάδης, διευθυντής Εθνικού Θεάτρου

    Όλγα Τρέμη, δημοσιογράφος

    Νίκος Μάνεσης, δημοσιογράφος

    Κώστας Μουτζούρης, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

    Γιάννης Κούστας,  εφοπλιστής

     

    Σωτήριος Τσιόδρας

    Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος

    Είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών και δικαίως.

    Από τη στιγμή που η «βόμβα» του κορωνοϊού ξεπέρασε τα σύνορα της Κίνας και άρχισε να παίρνει τη μορφή παγκόσμιας υγειονομικής απειλής,  ο Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, «χρίστηκε» επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της χώρας για τη διαχείριση του επερχόμενου κινδύνου.

    Σήμερα, που η απειλή έχει εισβάλει και στην Ελλάδα, είναι ο πλέον ειδικός επιστήμονας ο οποίος παρέχει την τακτική ενημέρωση προς τους συντάκτες Υγείας και κατ΄επέκταση προς τους Έλληνες πολίτες, παραδίδοντας καθημερινά μαθήματα επικοινωνιακής και όχι μόνο διαχείρισης (υγειονομικών) κρίσεων.

    Με ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση, με απλότητα αλλά και επιστημονική ορθότητα, ο καθηγητής Τσιόδρας ενημερώνει χωρίς να φλυαρεί. Επισημαίνει τον κίνδυνο, χωρίς να τον υποτιμά, αλλά και χωρίς να τον διογκώνει. Ευαισθητοποιεί, χωρίς να πανικοβάλει.

    Όμως, ο ρόλος του δεν περιορίζεται στο επικοινωνιακό πεδίο. Ταυτόχρονα, είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση των σχεδίων που αφορούν τον μηχανισμό δράσης για τον έλεγχο του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, συνδετικός κρίκος των ελληνικών υγειονομικών αρχών με τις αντίστοιχες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές (ΠΟΥ και ECDC) και συντάκτης των επιστημονικών κειμένων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

    Ακολουθώντας το ρητό του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», δεν κρύβει ότι έχει εισηγηθεί μέτρα «καθ’  υπερβολήν», με στόχο την προστασία των πολιτών και του συστήματος υγείας, που είναι ήδη υπερφορτωμένο από την εποχική γρίπη. Άλλωστε εκεί θα παιχτεί το «παιχνίδι»: στην πρόληψη, στον περιορισμό της διασποράς του ιού, στην προστασία των ευπαθών ομάδων.

    Η πληθώρα των αρμοδιοτήτων του τον καθιστά πρόσωπο «κλειδί» για την διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης στη χώρα. Και ο ίδιος δικαιώνει καθημερινά το υπουργείο Υγείας για την επιλογή του προσώπου του.

    Υπηρετώντας τα τελευταία χρόνια το Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», ο καθηγητής Τσιόδρας βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης. Είναι γνωστό ότι, παρά την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, συμμετέχει ακόμα και στις εφημερίες αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, δίνοντας υπόσταση στην έννοια του λειτουργήματος.

    Όντας επί σειρά ετών επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και σήμερα του ΕΟΔΥ, βρέθηκε στο επίκεντρο και σε άλλες υγειονομικές κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα. Και ήταν πάντα διαθέσιμος να μοιραστεί με ψυχραιμία και υπευθυνότητα την επιστημονική του γνώση, που στη μακρόχρονη πορεία του δεν άφησε κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί.

    Ο καθηγητής Τσιόδρας διέθετε εξαρχής όλα τα εχέγγυα για να επιτελέσει το δύσκολο έργο που του ανατέθηκε. Και στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων, διατηρώντας την πολυπόθητη επικοινωνιακή ισορροπία την πιο κρίσιμη στιγμή. Παρά τις διεθνείς κραυγές, παρά τις εγχώριες σιωπές*.

    *Το τελευταίο το επισημαίνουμε γιατί τις τελευταίες μέρες διακρίνεται μία σιωπή προς στους δημοσιογράφους. Και από τους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα και από τα νοσοκομεία και από τα εργαστήρια. Χωρίς να γνωρίζουμε αν πρόκειται για «γραμμή» του υπουργείου ή αν οφείλεται σε μια γενικότερη επιφυλακτικότητα απέναντι στην εξέλιξη του συγκεκριμένου φαινομένου…

    —Ε.Τ.

    Δημήτρης Σπυρίδης

    Διευθύνων σύμβουλος Metropolitan

    Έδωσε εξετάσεις και πέρασε με άριστα σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, το ιδιωτικό θεραπευτήριο Metropolitan. Το οποίο ανήκει στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό «γκρουπ» που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας, όπου περιλαμβάνονται επίσης το Υγεία, το Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General) το Μητέρα, το Λητώ και, από τον Οκτώβριο του 2019, η Γενική Κλινική Creta InterClinic που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Όλα αυτά μετά από τις διαδοχικές εξαγορές για τις οποίες δαπανήθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ από το επιχειρηματικό σχήμα της Hellenic Healthcare, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα στην Ελλάδα του γιγαντιαίου fund CVC Capital.

    Διευθύνων σύμβουλος αλλά και μέτοχος στο επιχειρηματικό σχήμα, ο Δημήτρης Σπυρίδης, σε άμεσες συνεννοήσεις με το εξειδικευμένο ιατρικό team, έθεσαν έγκαιρα σε εφαρμογή το εκπονηθέν αυστηρό Πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό. Σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες του ομίλου.

    Στόχος ήταν να αποφευχθεί το φαινόμενο τις Ιταλίας, όπου «ο ασθενής 0» περιφερόταν στα νοσοκομεία, διασπείροντας τον ιό.

    Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Αθήνα, που εντοπίστηκε στο Metropolitan. Στο οποίο, όπως επίσης και στις άλλες μονάδες του ομίλου ιδιωτικής υγείας, είχαν κλείσει όλες τις πόρτες εισόδου εκτός από μία, για την  ελεγχόμενη είσοδο των ασθενών.

    Το Metropolitan, μάλιστα, φρόντισε να δημιουργήσει σε πλαϊνό χώρο, εκτός του νοσοκομείου, έναν ειδικό θάλαμο προκειμένου τα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού να εξετάζονται εκεί. Χωρίς να αναμειγνύονται και να έρχονται σε επαφή, με τους υπόλοιπους ασθενείς, το προσωπικό ή τους επισκέπτες της νοσοκομειακής μονάδας. Αυτό έγινε και με τη γυναίκα που έφτασε εκεί, η οποία μετά από τις πρώτες «διαπιστεύσεις» που έδωσε, μεταφέρθηκε στον ειδικό, εκτός νοσοκομείου θάλαμο, φορώντας γάντια και προστατευτική μάσκα. Της πήραν δείγμα και αφού διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό παρέμεινε απομονωμένη, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στο «Αττικό» που είναι επιφορτισμένο για την ειδική περίθαλψη που απαιτείται.

    Το εκ του αποτελέσματος άριστα ανήκει δικαιωματικά στον μεγαλύτερο όμιλο παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας, που πρώτος θέσπισε  τόσο αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό.

    —Δ.Κ.

    Γιάννης Βρούτσης

    Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Δικαιωμένος και σίγουρα ανακουφισμένος πρέπει να αισθάνεται τις τελευταίες ημέρες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, βλέποντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης να περνάει χωρίς προβλήματα από τη Βουλή, με την ελάχιστη δυνατή κοινωνική αντίδραση και με επαρκή χρόνο για διαβούλευση και συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

    Στενοί συνεργάτες του υπουργού κάνουν λόγο για μεγάλη προσωπική μάχη, την οποία έδωσε στην προσπάθεια του να επικοινωνήσει τις πολλές θετικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η νέα μεταρρύθμιση αλλά και την ανάγκη για επανασχεδιασμό του συστήματος, έτσι όπως αυτός προέκυψε μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Καταλυτική ήταν ακόμη η παρέμβαση του υπουργού με την τεκμηρίωση και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του νέου συστήματος, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε για πρώτη φορά σε δύο μελέτες. Η μία της Ανεξάρτητης Εθνικής Αναλογιστικής  Αρχής και η άλλη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Βασική τομή είναι η αλλαγή του συστήματος προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1,44 εκατομμύρια μη μισθωτούς αποπλέκοντας το εισόδημά τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, τα έτη ασφάλισης και τον κατώτατο μισθό, όπως άλλωστε τόνισε η πλειοψηφία των ίδιων των εκπροσώπων των επιχειρηματιών και των αγορών.

    Παράλληλα απελευθερώνεται εισόδημα για την τόνωση της κατανάλωσης από εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς με παράλληλη εργασία αφού πλέον δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εισφορές εφ’ όσον το εισόδημά τους καλύπτει τα 930 ευρώ το μήνα.

    Στα υπέρ της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εντάσσει η «μερική αποκατάσταση των συνταξιούχων μετά τις 13 Μαΐου 2016» με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από τα 30 και μετά αλλά και η μείωση του πέναλτι για όσους συνταξιούχους εργάζονται κατά 70% (μείωση της σύνταξης κατά 30% και όχι 60%).

    Γιώργος Γεραπετρίτης

    Yπουργός Επικρατείας

    Στις 25 Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε με την UEFA και τη FIFA μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία της κυβέρνησης είχε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού πραγματοποίησε σπουδαίες επαφές στην Ελβετία με υψηλόβαθμα στελέχη των δύο Διεθνών Συνομοσπονδιών.

    Ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε στο τραπέζι τα προβλήματα που μαστίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, πείθοντας τους αρμόδιους φορείς  να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να συμβάλουν στο όραμα της κυβέρνησης για ένα καλύτερο αύριο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Η υπόθεση πολυïδιοκτησίας που αφορούσε τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι μόνο μια ισχυρή δύναμη στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μπορεί να βάλει μια τάξη και να ελέγξει την κατάσταση. Και κάπου εδώ «μπαίνει στο παιχνίδι» ο κ. Γεραπετρίτης.

    Η προσωπική προσπάθεια που κατέβαλε ήταν και αυτή που τελικά έφερε στις 25 Φεβρουαρίου τον πρόεδρο της UEFA κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν αλλά και τον αντιπρόεδρο της FIFA κ. Γκρεγκ Κλαρκ στην Ελλάδα, για να «πέσουν οι υπογραφές» του σχεδίου ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Η κυβέρνηση με την υπογραφή του σχεδίου επιδιώκει να βάλει τέλος στα περιστατικά διαφθοράς που απασχολούν κατά καιρούς τον χώρο και η συμμετοχή των δύο ισχυρών θεσμών αποτελεί μια σθεναρή βάση για να το επιτύχει.

    UEFA και FIFA δεσμεύτηκαν ότι εντός τριών μηνών θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις βασισμένες σε καλές πρακτικές ευρωπαϊκών επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

    Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να ακολουθήσει τις επιταγές που θα ορίζουν οι προτάσεις, με τον κ. Γεραπετρίτη να εκφράζει την αισιοδοξία του για ένα καλύτερο μέλλον στο χώρο του ποδοσφαίρου.

    —Χ.Μ.

    Ανδρέας Σιάμισιης

    CEO Ομίλου ΕΛΠΕ

    O Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο περιβάλλον προκλήσεων  πετυχαίνοντας βελτίωση ισολογισμού και διατηρώντας υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους. Τα αποτελέσματα της εισηγμένης στο δ’ τρίμηνο κατέδειξαν την ανθεκτικότητα του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων παρά τη μεταβλητότητα της αγοράς διύλισης.

    Σημειώνεται ότι κατά την περασμένη χρονιά καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων διύλισης στην ευρύτερη περιοχή της  Μεσογείου.

    Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο όμιλος κλήθηκε να διαχειριστεί τη σημαντική επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, με τη συγκρίσιμη λειτουργική κερδοφορία να διατηρείται σε εξαιρετικά ικανοποιητικά επίπεδα 572 εκατ. ευρώ σε επίπεδο έτους και 118 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τριμήνου.

    Στο bottomline ο όμιλος πέτυχε περαιτέρω ισχυροποίηση του ισολογισμού και μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 21%, ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά επιτυχημένης ομολογιακής έκδοσης, που θα έχει μακροχρόνια θετική επίπτωση στα μεγέθη των ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα το νέο ευρωομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2%, οδηγεί το δανεισμό του ομίλου στο χαμηλότερο επίπεδο για τουλάχιστον μία δεκαετία.

    O στρατηγικός μετασχηματισμός των τελευταίων 2 ετών έκανε τον όμιλο  να αντέξει στη μεταβλητότητα της αγοράς και να μπορεί να επιτυγχάνει υγιή αποτελέσματα, να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του και να μειώνει το δανεισμό του διανέμοντας υψηλό μέρισμα στους μετόχους του. Ταυτόχρονα, με την εκκίνηση δραστηριοτήτων που έχουν πιο καθαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα ΕΛΠΕ θέτουν ως στόχο τα επόμενα χρόνια να μειώσουν την ένταση άνθρακα και να ενισχύσουν το πράσινο αποτύπωμά τους κατά 50%, διατηρώντας την θέση τους ως ηγετικός όμιλος στον ενεργειακό τομέα.

    —Μ.Π.

    Βαγγέλης Μαρινάκης

    Εφοπλιστής-επιχειρηματίας

    Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, ανέβασε στα ύψη τις «μετοχές» του ιδιοκτήτη της Βαγγέλη Μαρινάκη. Παράλληλα μάλιστα με την επιστροφή του Mega στους τηλεοπτικούς δέκτες, ο μήνας Φεβρουάριος, αύξησε αναμφίβολα το ούτως ή άλλως μεγάλο «βεληνεκές» που διαθέτει ο πληθωρικός εφοπλιστής και επιχειρηματίας.

    Το υπερβατικό άλμα πρόκρισης του Ολυμπιακού επί της λονδρέζικης Άρσεναλ, δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στο ευρωπαϊκό σκηνικό, καθώς οδήγησε τους ερυθρόλευκους του Πειραιά στους 16 του Europa League. Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να δηλώνει το γνώριμο «συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε».

    Βέβαια, η μέχρι τώρα πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, πέρα από το πρεστίζ, μεταφράζεται και σε γενναία οικονομικά οφέλη. Τα οποία στη διάρκεια της εφετινής σεζόν φτάνουν ήδη τα 40 εκατ. ευρώ, με ορατό το ενδεχόμενο να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Η πρόκριση επί της Άρσεναλ έφερε 1,1 εκατ. ευρώ στα ταμεία του «θρύλου» που αν περάσει και τον επόμενο αντίπαλο που η Αγγλική Γούλβς θα πάρει άλλα 1,5 εκατ ευρώ «μπόνους» πρόκρισης, από τη διοργανώτρια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική Αρχή.

    Από την άλλη πλευρά η μεγάλη επιστροφή του Mega, καταφανώς και συνιστά ένα από τα ηχηρότερα γεγονότα του  περασμένου μήνα, στο ευρύτερο τοπίο των Media. Όπου ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει προχωρήσει σε νέες επενδυτικές κινήσεις, δαπανώντας περίπου 70 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, όπως επίσης και του σήματος Mega  μαζί με την ταινιοθήκη του καναλιού. Διευρύνοντας έτσι και σε συνδυασμό και με τις εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα» που του ανήκουν την παρουσία του στον κατ’ εξοχήν ευαίσθητο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    —Δ.Κ.

    Αλκιβιάδης Στεφανής

    Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

    «Μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουμε στα χερσαία σύνορα, ασχολούμαστε με το κομμάτι των νησιών». Η δήλωση είναι νωπή, μόλις την Τετάρτη 4/3, και προέρχεται από τον άνθρωπο που μόνο αυτός, σε τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις για την πατρίδα, μπορεί να έχει άποψη. Τον άλλοτε «ουλαμαγό», πρώην αρχηγό του Ελληνικού Στρατού και νυν υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Δηλαδή από έναν άνθρωπο που ξέρει τη δουλειά. Όπως ήξερε τη δουλειά και ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης.

    Το «ψαρωτικό» ύφος στις δηλώσεις από έναν απόστρατο αξιωματικό με θητεία στα άρματα μάχης, αλλά και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στα χρόνια της θητείας του στις Βρυξέλλες, προσδίδει άλλο νόημα στο περιεχόμενό τους. Ο πολίτης νιώθει βεβαιότητα, κοιμάται το βράδυ ήσυχος, κάνει κούλουμα, πετάει αετό, γνωρίζοντας ότι κάποιος άλλος κάνει «γερμανικό νούμερο» μπροστά από τον φράχτη στις Καστανιές ή τρώει στο πρόσωπο όλο τον Γρέγο που βγάζει το Αιγαίο τον χειμώνα μέσα στην άγρια νύχτα.

    Ο κ. Στεφανής από το τελευταίο μοιρασμένο Σαββατοκύριακο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου χτυπούσε τη δική του σκοπιά στο Καστελόριζο και το Φαρμακονήσι. Διότι στην άκρη του μυαλού, ο καλός στρατηγός έχει πάντα το ενδεχόμενο να «την κάνουν οι απέναντι».

    On the field, λοιπόν…

    —Στ.Κ.Χ.

    Δημήτρης Παπαδημούλης

    Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Ρατσισμός από την ανάποδη. Μόνο έτσι μπορεί να «διαβαστεί» το περίφημο tweet του Δημήτρη Παπαδημούλη για τον κορωνοϊό που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να δώσει απάντηση σε όσους έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να φτάσει στην χώρα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έκανε μια ακροβασία γράφοντας ένα ενθουσιώδες tweet στο οποίο ανέφερε ότι τελικά ο ιός «χτύπησε» την χώρα μέσω Μιλάνου, βορείων προαστίων και ενός ιδιωτικού σχολείου.

    Με την ατυχή ανάρτηση ο ευρωβουλευτής πίστευε ότι θα δικαίωνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ωστόσο, το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν να βάλει στο στόχαστρό του άλλους ανθρώπους, εκείνους που νόσησαν και ζουν με την αγωνία της εξέλιξης της ασθένειάς τους.

    Μεγάλο το φάουλ του κ. Παπαδημούλη, ο οποίος πριν πατήσει το κουμπί της δημοσίευσης όφειλε να σκεφτεί ότι οι ασθένειες δεν γνωρίζουν κοινωνική τάξη και η αγωνία για την καλή υγεία είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους.

    Δημήτρης Λιγνάδης

    Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

    «Σε μικρότερη κλίμακα, αισθάνομαι ότι τρέχω την ελληνική κυβέρνηση», εκμυστηρεύτηκε ο νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, (σχετικά με το χρέος που κληρονόμησε) στον θεατρικό συντάκτη (όχι κριτικό θεάτρου) του Γκάρντιαν, Μάικλ Μπίλινγκτον.

    Κατέθεσε μία θετική αποτίμηση για τον Μακμπέθ που ανέβασε ο Λιγνάδης στην κεντρική σκηνή, στο κτίριο Τσίλλερ. Εστίασε σε κάτι επουσιώδες, τη σουρεαλιστική αισθητική μιας συγκεκριμένης σκηνής, αφού την ελληνική γλώσσα ο ίδιος δεν την γνωρίζει. Όμως θεατρικό δράμα ίσον γλώσσα (κείμενο) in vivo.

    Το δικαίωμα στη διασκευή σαιξπηρικού δράματος ανήκει σε όλους.

    «Κάθε νέα παράσταση δεν αποτελεί παρά μόνο μία ζωγραφιά στην άμμο που θα σβήσει» παρατήρησε πρόσφατα ο πρώην διευθυντής του βρετανικού Εθνικού Θεάτρου (National Theatre) Ρίτσαρντ Έιρ. Ελάχιστοι όμως βγαίνουν αλώβητοι από τα πειράματά τους.

    Ο Λιγνάδης καρατόμησε το σπουδαίο, αιματοβαμμένο έργο του βάρδου, αφαίρεσε κρίσιμα κομμάτια του, το στρογγύλεψε και το συντόμευσε ωσάν να φοβόταν μήπως αποθαρρύνει τους θεατές του Netflix.

    Οι Μοίρες και οι μάγισσες μετουσιώνουν το Κακό που εμφιλοχωρεί στο υποσυνείδητό του Βασιλιά, αλλά στην παράσταση του Εθνικού υποτιμάται η δύναμή τους.

    Η Μαρία Κίτσου ως Λαίδη στα χέρια του Λιγνάδη φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να αποχωριστεί την τηλεοπτική της περσόνα στις Μέλισσες. Τη μεταφέρει και στη σκηνή με την «υπερτονισμένη» παρουσία της.

    Τα κλασικά κείμενα εμπερικλείουν τα πάντα, ό,τι πρέπει ή δεν πρέπει να ζωντανέψει επί σκηνής. Η συμπυκνωμένη ποίησή τους αποκρυσταλλώνει με τρόπο αρραγή τα βαθύτερα ένστικτα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οποιαδήποτε εκσυγχρονιστική απόπειρα πέφτει στο κενό ως περιττή αφού η επικαιρότητα του σαιξπηρικού λόγου του έχει εξασφαλιστεί από την de facto διαχρονικότητά του. Διαβάζεται ξανά και ξανά και κάθε φορά προσφέρει καινούργια τροφή για σκέψη.

    Όποιος φερ’ ειπείν αλλάζει τη διάταξη των λέξεων στο ιαμβικό πεντάμετρο αλλοιώνει την ποίησή του. Την καπελώνει με τη δική του «γραφή». Μία περίεργη ιδεοληψία ότι μπορεί να γράψει καλύτερα, να διορθώσει ή να εκσυγχρονίσει. Στην Αγγλία έβαλαν γυναίκα στο ρόλο του Άμλετ.

    Ο Λιγνάδης δεν τόλμησε κάτι τόσο εξωφρενικό. Ωστόσο φαίνεται ότι εμπίπτει και εκείνος στο φάσμα αυτής της αλαζονικής πλάνης. Με τις επεμβάσεις του κοντεύει να παρουσιάσει ένα άλλο έργο στη θέση του πρωτότυπου κλασικού.

    Ας σημειωθεί ότι παλιότερα τα δράματα αυτά δεν ανέβαιναν με σκηνοθέτη και οι ηθοποιοί δεν προετοιμάζονταν με δοκιμές. Αποστήθιζαν και επί σκηνής απάγγειλαν τα λόγια τους. Αλλά η σύγχρονη οικονομία έπρεπε να δώσει θέση και στους σκηνοθέτες του θεάτρου.

    Περίεργο πώς ένας άνθρωπος με βαθιά παιδεία και εξαιρετικός ηθοποιός όπως ο Λιγνάδης έχει υποπέσει σε ένα τόσο κοινότοπο σφάλμα, σύνηθες ανάμεσα σε άπειρους και επιφανειακούς θεατράνθρωπους.

    Οι οποίοι ευελπιστούν ότι πειράζοντας αυτά τα θεόπνευστα κείμενα θα κερδίσουν εντυπώσεις (ή την υστεροφημία τους…).

    Το Εθνικό Θέατρο δεν αποτελεί χορό για débutantes (ή débutants).

    Εισιτήρια θα κόψει κανείς (για να καλύψει το χρέος), κύρος όμως δεν θα αποσβέσει.

    Όλγα Τρέμη

    Δημοσιογράφος

    Τα Van Cleef ξεθώριασαν.

    Τι μπορεί να σημαίνει αλήθεια τηλεθέαση ενημερωτικής εκπομπής της τάξης του 1%; Όπως και να το δεις, την απόλυτη καταστροφή. Προφανώς σημαίνει ότι η εκπομπή που κάνεις δεν αφορά σχεδόν κανέναν τηλεθεατή ανεξαρτήτως ηλικίας, ειδικά αν πρόκειται για κανάλι εθνικής εμβέλειας.

    Ακόμη και για την ΕΡΤ, που δεν φημίζεται για τις μεγάλες επιδόσεις της, σε σχέση πάντοτε με τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, το ποσοστό αυτό είναι απογοητευτικό.

    Όταν μάλιστα η τηλεθέαση αυτή αφορά στην Όλγα Τρέμη, τότε πραγματικά προκαλεί απορία, σε μια πρώτη ανάγνωση.

    Η ΕΡΤ της ανέθεσε την καθημερινή (από Δευτέρα έως και Πέμπτη για την ακρίβεια) ενημερωτική εκπομπή «10» στο πρώτο της κανάλι και μάλιστα στη ζώνη του prime time. Προφανώς κανείς δεν περίμενε ότι η εκπομπή θα σπάσει τα κοντέρ. Όμως επίσης κανείς δεν φανταζόταν ότι θα την βλέπουν μόνον φίλοι και συγγενείς και αυτό με το ζόρι.

    Από την πρώτη ημέρα η τηλεθέαση ήταν εξαιρετικά χαμηλή και δεν ξεπέρασε ποτέ το 2%. Το δε πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ότι δεν φτάνει ούτε στο 30% της μέσης τηλεθέασης που έχει η δημόσια τηλεόραση.

    Ο λόγος της παταγώδους αποτυχίας προφανώς δεν είναι μονοδιάστατος. Άλλοι κάνουν λόγο για το concept της εκπομπής που είναι ξεπερασμένο (εύκολες και κλασσικές λύσεις), άλλοι για τους συνεργάτες- συμπαρουσιαστές που δεν μπορούν να βοηθήσουν (Δελλατόλας, Κανέλλης, Γαλανού). Αλλά κυρίως, όλοι συμφωνούν ότι η ίδια η Όλγα Τρέμη δεν έχει κάτι φρέσκο να δώσει και μάλιστα σε μια καθημερινή εκπομπή.

    Ακόμη και όταν ήταν μια από τις μεγάλες κυρίες της ελληνικής τηλεόρασης, η επιτυχία και η καταξίωση ήρθε μέσα από το δελτίο ειδήσεων. Δεν ήρθε ποτέ μέσα από ένα talk show ή από μια ενημερωτική εκπομπή.

    Επίσης υπάρχει και μια παράμετρος που πολλοί παραγνωρίζουν. Ο λαός έχει ένα ρητό: Τα ράσα κάνουν τον παπά ή ο παπάς το ράσο. Στην προκειμένη περίπτωση είναι αυταπόδεικτο ότι το Mega έκανε την Όλγα Τρέμη πρώτη κυρία της ελληνικής τηλεόρασης.

    Τα Van Cleef που κάποτε θάμπωναν τον τηλεθεατή, μοιάζουν να έχουν ξεθωριάσει.

    ΥΓ: Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο κόστος της εκπομπής αυτό καθ’ εαυτό. Η ΕΡΤ δεν αναζητά φτηνές λύσεις ούτε μπορούμε να ζητάμε ως τηλεθεατές και φορολογούμενοι φθηνά προγράμματα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ανταποδοτικότητα των χρημάτων που δαπανώνται. Και δυστυχώς τηλεθεάσεις της τάξης του 1% δεν δικαιολογούν καμία δαπάνη. Είναι σπατάλη.

    Νίκος Μάνεσης

    Δημοσιογράφος

    Σε ένα ασυγχώρητο λάθος για την μακρόχρονη πορεία του στη δημοσιογραφία υπέπεσε ο Νίκος Μάνεσης. Και καλείται να δώσει εξηγήσεις στο ΕΣΡ για fake news.

    Συγκεκριμένα το σαββατοκύριακο 29 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου, η εκπομπή του «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» που μεταδίδεται από τον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha, παρουσίασε εικόνες του 2015 με μετανάστες να περνούν ανενόχλητοι τα σύνορα ως στιγμιότυπα από τον Έβρο.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο εντόπισε την «γκάφα» του καναλιού, η εκπομπή αντί να μεταδώσει ζωντανά εικόνες από την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, ενημερώνοντας σωστά τους Έλληνες πολίτες, μετέδωσε γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σχεδόν πέντε χρόνια πριν στα σύνορα της χώρας μας με την Βόρεια Μακεδονία. Και τα παρουσίασε ως συμβάντα που σημειώθηκαν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

    Πώς διέφυγε κάτι τόσο σημαντικό από τα έμπειρα μάτια του δημοσιογράφου και παρουσιαστή; Δεν είχε εικόνα της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο και δεν μπόρεσε να διακρίνει ότι επρόκειτο για διαφορετικά γεγονότα; Εμπιστεύθηκε πέραν του δέοντος τους στενούς του συνεργάτες αλλά και όλη την δημοσιογραφική του ομάδα κι εκείνοι τον «πρόδωσαν»; Σίγουρα η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση.

    Η μετάδοση ενός τέτοιου ψευδούς ρεπορτάζ αποτελεί ένα τεράστιο «φάουλ» τόσο για τον ίδιο τον κ. Μάνεση, όσο και για το κανάλι, καθώς αποτελεί στον μέγιστο βαθμό παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό του τηλεθεατή.

    Το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαρτίου ο δημοσιογράφος ανέλαβε όπως όφειλε την ευθύνη του λάθους, ως παρουσιαστής και επικεφαλής της εκπομπής, επιβεβαιώνοντας πως δεν φρόντισε να ελέγξει κατά πόσο τα στιγμιότυπα που παρουσίασε στην εκπομπή του ήταν πράγματι από τον Έβρο. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως βρήκε το θάρρος να παραδεχθεί την «γκάφα», παραμένει στους losers του μήνα καθώς πρόκειται για έναν δημοσιογράφο με πολυετή εμπειρία στον χώρο, ο οποίος θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και να ελέγξει τις πηγές του πριν τις «βγάλει στον αέρα». Ειδικά για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

    Το ΕΣΡ κάλεσε τον Alpha σε ακρόαση προκειμένου να λογοδοτήσει για το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε. Σχηματίσθηκε εναντίον του φάκελος, ορίσθηκε εισηγητής και εκλήθη η λειτουργούσα τον σταθμό εταιρία σε ακρόαση για την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 και ώρα 10:00.

    Κώστας Μουτζούρης

    Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

    Στην αγωνία του να συγκρατήσει την οργή των ψηφοφόρων του για την παρουσία των ΜΑΤ στα νησιά, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ξεπέρασε κάθε όριο, προκαλώντας την οργή του Μεγάρου Μαξίμου, που πήρε την απόφαση να διακόψει κάθε συζήτηση μαζί του για το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού και την δημιουργία των νέων δομών κλειστού τύπου.

    «Να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός» είπε ο περιφερειάρχης συνοδεύοντας την φράση με την ανάλογη κίνηση, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, κι ενώ πίσω του μαίνονταν επεισόδια μεταξύ κατοίκων της Λέσβου και ανδρών των ΜΑΤ.

    Κι ενώ απέναντί του βρισκόταν άνθρωπος που είχε κινητό στα χέρια του και κατέγραφε φανερά την συνομιλία σε βίντεο.

    Η εικόνα διαδόθηκε ταχύτατα, έγινε είδηση εξοργίζοντας το Μέγαρο Μαξίμου. Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κώστα Μουτζούρη «γραφικό και επικίνδυνο» και ανακοίνωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου διακόπτει κάθε διάλογο μαζί του.

    Επιμένοντας στην συμπεριφορά του… παλικαρά, ο Κώστας Μουτζούρης δεν πήρε πίσω τίποτα από αυτά που είπε και έκανε, δεν ζήτησε συγγνώμη, αντιθέτως βγήκε και στην επίθεση.

    «Θα παριστάνω την οσία Τερέζα; Ήμουν σε ένα στρατόπεδο τρεις ώρες και προσπαθούσα να προστατεύσω τα ΜΑΤ που τρώγανε πέτρες και καπνογόνα. Την ιδιωτική συνομιλία θα την κάνω όπως θέλω, όχι όπως θα μου υποδείξετε εσείς. Δεν ήξερα ότι με κατέγραφαν» είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

    «Εγώ εξελέγην ανεξάρτητος με χιλιάδες ψήφους, θα τους τιμήσω τους Χιώτες και τους Λέσβιους που με ψήφισαν. Δεν έκανα διάλογο, εκείνη την ώρα έκανα μονόλογο με συνομιλητή στο τηλέφωνο. Παραποιείτε την αλήθεια» είπε ακόμη, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην φωτιά.

    Γιάννης Κούστας

    Εφοπλιστής

    Ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας δεν βρίσκεται στη λίστα των χαμένων του μήνα, επειδή θα του λείψουν οι 29.500 ευρώ που υποχρεώνεται από τη Δικαιοσύνη να πληρώσει ως μηνιαία διατροφή στην πρώην σύζυγο και τις δύο κόρες τους.

    Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αποτελεί μία ήττα γοήτρου για τον πανίσχυρο εφοπλιστή που διαμήνυε στην Σοφία Γιαννικοπούλου «δεν σου δίνω ούτε ένα ευρώ διατροφή, να πας να δουλέψεις για να καλύψεις τις ανάγκες σου». Δεν κατάφερε ωστόσο να πείσει το δικαστήριο με τα επιχειρήματα του.

    Με την απόφαση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο ισχυρός άνδρας της Danaos Corporation διατάσσεται να καταβάλει μηνιαία διατροφή ύψους 3.500 ευρώ στη δεύτερη  πρώην σύζυγο του μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου του 2019.  Η ίδια με την αγωγή της διεκδικούσε 10.336 ευρώ μηνιαίως.

    Η ήττα σε αυτή τη δικαστική «ναυμαχία» του εφοπλιστή με την πρώην σύζυγο του γίνεται ακόμα βαρύτερη καθώς δεν έπεισε το δικαστήριο ούτε για το ύψος της μηνιαίας διατροφής που εκείνος προσφερόταν να καταβάλει στις δύο κόρες του.

    Στην 17χρονη κόρη του επιδικάστηκε μηνιαία διατροφή 13.000 ευρώ (διεκδικούσε με την αγωγή 15.021 ευρώ μηνιαίως).

    Στην 18χρονη κόρη του 13.000 ευρώ έως τον Αύγουστο του 2019 (διεκδικούσε 15.382 ευρώ) και από το Σεπτέμβριο που μετακόμισε για σπουδές στις ΗΠΑ, 9.500 ευρώ (διεκδικούσε 17.983 ευρώ).

    Από τα συνολικά ποσά θα αφαιρεθούν αυτά που ήδη έχει καταβάλει ο εφοπλιστής στα παιδιά του. Όπως οι 71.000 ευρώ για τα δίδακτρα του πρώτου έτους των σπουδών της μεγάλης κόρης του στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και η διαμονή της στη φοιτητική εστία.

    Ο Γιάννης Κούστας θα καταθέσει έφεση. Το ίδιο θα πράξει και η πρώην σύζυγος του καθώς οι απαιτήσεις της στην αγωγή της ήταν για συνολική μηνιαία διατροφή 43.340 ευρώ.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.