• What's happening

    Βόμβα: Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα

    Wall Street Journal

    Paul Tomsen. ΔΝΤ


    Ο προϋπολογισμός που εχει συμφωνηθεί δεν ειναι φιλικός προς την ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ και η Ελλαδα χρειάζεται να κανει περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αυτά περιλαμβάνονται σε κείμενο γνώμης των Μορίς Όμπστφελντ και Πολ Τόμσεν που δημοσιοποιήθηκε πριν απο λίγο στο blog που διατηρεί ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου στον επίσημο δικτυακό τόπο του ΔΝΤ.

    Σε αυτό, το κέιμενο γνώμης με τίτλο “Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα” οι συγγραφείς υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους της σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2018, μολονότι το Ταμείο είχε προειδοποιήσει ότι δεν “βγαίνουν”.

    Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο τρέχων προϋπολογισμός, που έχει συμφωνηθεί, δεν είναι φιλικός προς την ανάοτυξη, ενώ καλούν την Ελλάδα να κάνει περισσότερα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη δομή των φόρων και των δαπανών της -δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει.

    “Ίσως, με Ηράκλεια προσπάθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταφέρει τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται για να πετύχει ένα έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και δεν συμβαδίζει με τον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας. Η οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλο της το φάσμα” υπογραμμίζουν οι Τόμσεν και Όμπστφελντ σε άλλο σημείο, ξεκαθαρίζοντας πως η προηγούμενη εμπειρία του Ταμείου από τη χώρα μας καθιστά ουσιαστικά ανέφικτα τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

    Πώς να Καταστεί ο Ελληνικός Προϋπολογισμός πιο Φιλικός προς την Ανάπτυξη” αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου που συνοδεύει το άρθρο γνώμης των δυο ισχυρών ανδρών του ΔΝΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φράχτης απ’ το μηδέν…σε 60 δευτερόλεπτα (video)

     



    ΣΧΟΛΙΑ