• What's happening

    Η Μάλτα αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και η Ελλάδα πανηγυρίζει για την… «ταύτιση απόψεων»

    Γιώργος Κατρούγκαλος

    Γιώργος Κατρούγκαλος


    Η Μάλτα προχώρησε στην διπλωματική αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα  «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως αναφέρουν πανηγυρίζοντας τα ΜΜΕ των Σκοπίων. 

    Η νέα κίνηση της Μάλτας, μάλιστα, έρχεται την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, συναντούσε τον πρέσβη της Μάλτας, κ. Joseph Cuschieri, στο πλαίσιο της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ασκεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Μάλτα, χωρίς όμως να προβεί σε καμία αντίδραση.

    Αντίθετα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζεται ότι «επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις και η ταύτιση απόψεων επί πολλών θεμάτων εντός της Ε.Ε»

    Στα Σκόπια, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι η χώρα σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Μάλτα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση “εξαιρετικής σημασίας” επειδή η Μάλτα και η Κύπρος ήταν οι μοναδικές χώρες της ΕΕ με τις οποίες η ΠΓΔΜ δεν είχε συνάψει μέχρι σήμερα διπλωματικές σχέσεις.

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στα Σκόπια, «ΜΙΑ», η Μάλτα αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με τη “συνταγματική ονομασία” της χώρας, δηλαδή με την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας “.

    Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ακόμη ότι περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το αποκαλούμενο “συνταγματικό όνομά” της, μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα), ενώ η ΠΓΔΜ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 170 χώρες.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις εντελώς ανιστόρητες δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος συνέδεσε τον Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες με τους Σλάβους της ΠΓΔΜ.

    Μετά το σάλο που προκάλεσε με τις αναφορές του ο κ. Ταγιάνι ανασκεύασε τις δηλώσεις του. Σε ανάρτησή του στο Twitter γραμμένη στα ελληνικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει: «Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξανδρος Αγγλούπας: Η ζωή στη φυλακή, το barbeque και η σαμπάνια που έστειλε στο Nammos

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκλήσεις Ταγιάνι: Αποκαλεί τα Σκόπια, Μακεδονία – Αντιδράσεις από την Ελλάδα (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρασκήνιο: Ο Παύλος, ο Νικόλαος, το κόμμα και οι Ελληνοαμερικάνοι επιχειρηματίες



    ΣΧΟΛΙΑ